Wednesday, 26 September 2012

Coklat - My First Attempt

Assalamualaikum
TQ kak M sebab tanya.

Meh ChicNa nak reveal satu rahsia. Rahsia la sangat. Huhu.. Selalu je ChicNa dok tunjuk kat korang coklat2 ChicNa. Since kita minat sangat dengan coklat so kita attend kelas untuk belajar buat coklat atas suggestion my SIL, K.Long. Dia pun pernah join kelas coklat. 

Sebelum tu kita ada belajar sendiri dari Utube tapi biasa la kalau belajar pape pun mesti kena ada cikgu gak, baru rasa cam tak terpesong. Huhu.. Meh tengok beberapa pict masa dalam kelas. Tarikh: 24 Dec 2011. Photographer: Cikgu.

Potong coklat block dulu.

Gigil kot 1st time pegang pisau yg gedabak tu, dengan coklat yg agak besar & keras. ChicNa cuma ambik basic course (RM150) je sebab konon2 dah terer sket baru nak ambik advance course (RM250). Tapi tak ambik2 pun lagi sbb rasa cam dah advance je. Hihi.. Nanti lah, someday. Kelas sehari je pun. Btw, K.Long jugak banyak share knowledge, tunjuk ajar & moral support.

Cairkan, masuk dalam piping bag & pipe ke dalam mould. 
Tang colouring & filling mmg agak menguji kesabaran. *xde pict 

Untung masa tu ChicNa sorang je student, so senang cikgu nak ajar & ChicNa nak belajar. Cikgu lak memang sporting habis. Siap bagi warning, selagi tak pandai tak bleh balik. Haha..

  Taraaaaa dah siap. J

 Ok, my first attempt. J

Coklat tu sume tapau bawak balik & dapat souvenir barang2 basic utk buat coklat. Serius tak rugi join kelas sbb dapat belajar mcm2 skill & ilmu yg sangat berguna. It's worth it!

Inilah cikgu cute dgn coklatnya yg comel, kak Eyna.

Thanks a bunch kak Eyna! J

Info untuk yg berminat:
Ambrich Enterprise.
301, Jalan 7/15,
Kawasan Perindustrian Nilai 7,
71800 Nilai, N9.

# Walaupun ChicNa dah biasa jd trainer kat lab tp ChicNa sgt takut nak jd trainer coklat. Insha Allah dah expert nanti ChicNa bukak kelas. Korang join tau. Hikhik.. ^^V

44 comments:

aku HaniAsyira said... [Reply]

jauh tuh nak g belaja buat coklat.. heee~~

khairolina said... [Reply]

chicnaaaa nak mkn coklat lg.. xsabar rasa'y.. hehehe

Deqla manjew said... [Reply]

owhh... patot la terer merer...hihi...chaiyok2.. hope bisnes berkembang maju... :)

duniafana said... [Reply]

harga cmna kak?

dya bunga said... [Reply]

kalau chic na buka class kne join..hihi

cikeyrah said... [Reply]

nie yang nak belajar dengan cik na nie, mcm ne nak buat . .heheh cik na buat kelas kat jb ea, nak join hehhe

Encik H said... [Reply]

Kenapa tak belajar dengan Cekgu Bundle? :|

unsecretostory said... [Reply]

bestnya , teringin jugak asa nak belajar . ari2 bole mkn cklat free :)

nina said... [Reply]

besnyaaa...nk blajaq jugak..huuhu..:)

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

yessss... nnti leh masuk belajar kelas cik na..go cik na go..
cpt2 bukak kelas ye.. :)

Si Matatajam said... [Reply]

Blajaq sehari ja dah terer camni..dasat2... Thumbs up utk Chic na...

mrs mell said... [Reply]

tengok cekelat.. terlur jdnyer.. huhuhu.. moga bisnes terus maju..

Noor said... [Reply]

ni mesti pelajar contoh nih..hehe..pandai cikNa buat..

jmput cikNa join GA nih..

http://loveprettydinda.blogspot.com/2012/09/giveaway-saya-nak-makeup.html

~Cik Sweety~ said... [Reply]

alahai cik na..kalo la cikna dekat..nak sgt blajar..rugilah cikna jauh..huhuhu

Cik Aini said... [Reply]

mak aiii..
sgt cekap ye cikna.kalo ai blajar ngan cikna semggu x pandai2 lg agak2 nk soh ai blk x?hahaha

Cik Aini said... [Reply]
This comment has been removed by a blog administrator.
Cik Aini said... [Reply]
This comment has been removed by a blog administrator.
ieedaz @ mama_isha said... [Reply]

yg penting tangan chic na berseni sungguh kan..:)

9n0L4 said... [Reply]

ohhh. dekat nilai? jauhnye kursusss. ;)

Chic Na said... [Reply]

@khairolina
chillax la. dah kurier pun tadi. tunggu.. :)

@Deqla manjew
thanks deqla. ;)

@cikeyrah
Insha Allah. jauh no tu. ;)

@Encik H
cekgu bundle kan bizi merepair blog dia. mana ada masa nak ajar. ;)

@9n0L4
time ni cik na masih menetap di kl. ;)

Cik Nur said... [Reply]

jauhnyerr.. kalau dekat boleh g.. tapi xpe.. nur nak cikna yg ajar nur..hihih

Chic Na said... [Reply]

@Cik Aini
kalau ai yg datang, awal2 lagi cik na tak ambik. huhuhu..

TiranaAduka said... [Reply]

salam'
Agak2 ta leh masuk blajar tak?

are_lin@yu said... [Reply]

ooo..ayu da gak try buat aritu..mk ja g kursus..cuma yg cntik2 tak tau la..hihi

Emma said... [Reply]

wah, jauh jgak akak blaja.. hohoho... first attempt wat cklat kat kelas sangat2 berjaya laa... :))

Pykaa Pdott said... [Reply]

mcm best je . nak belajar tapi tapi tapi . jauhhhh la . :(

izan mama mia said... [Reply]

wah bestnyer,,,,...tangan berseni,..kalau saya..huhuhu..disuruh balik gitu jerlah....hahahaha

Arina Shamsul said... [Reply]

Wah tetiba mama pun bersemangat konon mau belajar juga buat cekelat..hihihi...

C'Jai said... [Reply]

wah...comel2 cokelatnye ye...sayang nak makan. hehe..

Rohani Hashim said... [Reply]

nampak mcm senang je cikna, ahaha tapiii kalau hany mesti lambat siap. dah la tgn kaku kan...ahaha

jaakechik said... [Reply]

ooo gituu rupaynya kisah asalnya... pick up jgk chic na ni yer, sekali masuk klas jer. trus pandai. tp kira murah la yuran tu kan. dpt tapau coklat, dpt gift lagi... ok laa kan..?

Chuu Muqhlis said... [Reply]

ptot la cik na terer buat cekelat., ade pegi kelas rupenye :D

lelamaisara said... [Reply]

ohhhh... macam tu....murah aje yuran nye..pandai terus cik na....nak join la kalu cik na buka kelas.....hehehhehe

Chic Na said... [Reply]

@TiranaAduka
boleh tp p belajar ngan cikgu sana. cik na blum bertauliah. huhu..

@are_lin@yu
masukla kelas tu ayu. best jgk buat coklat ni. ;)

@Pykaa Pdott
setiap negeri ada kot kelas coklat. cik na saja je g jauh2. huhu..

@Arina Shamsul
caiyok caiyok. mama boleh. ;)

@jaakechik
aah jaa. affordable & reasonable. ;)

9n0L4 said... [Reply]

oooo. kat sane mesti byk pilihan nak bljr kn. kite nak jugak bljr tapi tak tahu sumber. ;)

aisya said... [Reply]

teringin nak buat coklat sendiri.. tp tu lah.. huhu. tak reti. nk belajar, payah pulak nk ckp.. huhu

Miss BaNu said... [Reply]

nak masuk kelas cokelat chic na boleh kan..hehehe

Cendol said... [Reply]

wah!!sgt awesome.teringin nk belaja buat cokelat jugak!

CtAyue said... [Reply]

Salam chicna..lama tak singgah komen kt sini. chicna nt nak open class inform lah..hehe.. :)

Yana Libra said... [Reply]

wah..macam tu rupanya chic na leh terer wat coklat ni ye~ :)

untung gak amik klas tu sbb leh dpt brg2 basic wat coklat gak..

TiranaAduka said... [Reply]

nak dgn chik na jugak guna gaya pos boleh!? Buat u-tiub ke?

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

owh chic na attend class belajar buat coklat..nanti boleh buka class ajar kami nah hehe

shuhadaothman said... [Reply]

chic na plis bukak cawangan kt perak ye nnti. hehehe

wan nurul hezrina said... [Reply]

alhamdulillah cik na majukan lagi skill buat coklat=)pasnie bleh jadik cikgu plak=)ada skill n ilmu bolehlah kongsi..bukak kelas plak=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com