Tuesday, 27 March 2012

Kek Carrot Simple


Assalamualaikum

Olla kawan2. Last weekend ChicNa lepak kat rumah kakak kat Sri Damansara. Actually kita takde kakak pun, kakak yg kita maksudkan sblm ni kakak angkat la. How I wish I got a biological sister. Hmm.. 

Dulu masa kecik2 slalu doa dlm hati supaya salah sorang dari abang kita bertukar jadi kakak. Haha.. Masa tu kecik lagi mana tau pape kan. Anyway, kakak kita ni sangat la best & sporting. Kami berbeza umur 2 tahun je & dah 8 tahun kawan.

Dah lama tak jumpa kakak, since kita pindah Kelantan last year. Sblm ni ChicNa stay kat Shah Alam. B4 blk haritu kakak baked Kek Carrot utk kita & bawak blk utk family jgk. So, kita sempat la belajar sambil2 tolong tengok & snap je. Eh kita tolong ok, tolong sagat carrot lagi. Sampai tersagat jari sendiri. Hukkk..  Sakit!

Ini bukti hasil seni tgn ChicNa ;p

Bahan2 nya :

1 cawan carrot yg disagat
1 cawan gula perang
1 cawan minyak jagung
2 biji telur
1 ½ cawan tepung naik sendiri
Secubit garam
Sedikit esen vanilla
*2/3 cawan ground almond
*1 sudu besar susu pekat

Bahan2 * ni option sj. Nak masuk bleh, tak nak masuk pun bleh. Biasala my sis tu asal masak je tak sah kalau tak ubah or tambah resepi. Tp serius, mmg bertambah sedap! :)

Cara-caranya :

> Campurkan gula perang dgn minyak jagung. Kacau rata.
> Kemudian masukkan esen vanilla, susu pekat dan garam. 
> Masukkan pula telur. Kacau lagi sampai sebati.
> Masukkan ground almond dan tepung sedikit demi sedikit. 
> Kacau adunan hingga sebati.
> Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar. Tak yah sapu 
   mentega kat loyang coz kek ni dah masuk minyak.
> Bakar dalam oven dengan suhu 180°c selama 20 minit. Setel sudah.

Layan pict meh..

dah lenguh mengacau

pre-made kek, masuk loyang dulu

Taraaa...

Inilah hasilnya

Oh kita dah termakan 10 slices kek ni, konon nk bg family kan. Sorry kak. Huhu..

Ini dia kek yg dah siap ditapau oleh kakak. 

Nasib baik ada kek Marble Coklat. Boleh topup ganti kek Carrot  yg dah kita ngap tadi.

Anyway, dua2 kek memang sedap. Family pun suka, lagi2 si potet. Licin diorang sapu. Tinggal tupperware je kat ChicNa utk dicuci. Hukkk.. Ada hikmah jgk ChicNa mkn 10 slices awal2 haritu. Huhu..

Kepada kakak tersayang, thanks a million. I love you Sis!! 
Next time Red Velvet on demand. :)


p/s : Oh.. last but not least, ChicNa juga hantu kek.
Memang hantu betul la kita kan.. ;p




Friday, 23 March 2012

Bonjour!


Assalamualaikum

Esok cuti kan kawan2. Seronoknya.. Apa plan kawan2? Kalo blum ada plan, ChicNa nak share ngn kawan2 satu tempat yg sgt menarik and best utk dijadikan port lepak, gathering or dating. :) 
ChicNa dah jatuh hati ngn tempat ni even baru 1st time pegi and it was accidentally spotted.

The small 'Green House'

Interior design nya sgt menarik. 
Dari luar pun dah nampak cambest kan?

Ape lagi kat dalam, confirm la best.
Makanan nya memang yummy. 
Bun and pastry ada, western food pun ada.

Tempat makan yg syiok, leisure & very nice

Oh time ChicNa pegi tu Nora Danish & Riezman Khuzaimi pun ada, tgh shooting kat situ.

Ok, nama tempat ni Bonjour Garden Bakery Café. Tengok nama pun dah tau kan mesti makanan kat sini ala2 France gitu. Café ni terletak di Kota Damansara, near the Sunway Giza Mall.

Waktu tu outing ngn kakak. Kami tak sempat lepak sini. Dah kesuntukan masa coz kami ada date dgn Julius & Pup. Itula tadi merayau tak tentu hala. Very disappointed!

nottie Julius and cutie Pup

So, my sis suggest utk take away je. Sgt2 la frust tak dapat lepak sini. Tp kakak janji next time lepak sini sampai pengsan. 
Terus setuju!

Tgk ape kita beli.

Cosy Sausage Roll dan Croque Monsieur camne nak sebut tu? Sedap!

Caramel Cheese Raisins 

Dan ini yg paling kita amazed. Makan sampai tak hengat nak suap org sebelah yg tgh drive. Huhu.. Kejam betul. Pict pun lupa nak snap. Dah tinggal seciput baru teringat.

Rasa cheese nya sgt superb.  Mmg cheesilicious lah. Ten thumbs up! Sampai sekarang dok teringat lagi camne nikmatnya bila cheese tu melt dlm mulut. Nyum nyum..

Kawan2 boleh la bersantai sambil try makanan2 yg ada kat sini ya. Ajak kawan2, family & org tersayang. :)

Have a nice weekend peeps!


p/s : Selain hantu coklat, ChicNa juga hantu cheese. Huhu.. 


Wednesday, 21 March 2012

Coklat #7

Assalamualaikum

Kawan2 suka kaler merah tak? Actually ChicNa kureng sket ngn kaler merah ni. Then baru2 ni bila 1st time cust order coklat yg bertemakan kaler merah, kita terus terfikir cantik ke coklat kaler merah

Tapi dah itu request nya, kita tetap buat dgn semangat yg berkobar2 sambil berdebar2 menunggu hasilnya.

Cer kawan2 tengok nie..

merahnya mak ngah!

mengikut tema ya, org tu nak kawen..

Ok.. lepas tgk coklat2 merah tu, ChicNa terus jatuh cinta ngn kaler merah. Huhu.. Itula org kata 'Tak kenal maka tak cinta' kan. Warna merah ni mmg ada daya tarikan, nampak berani & sgt hot! 
Kan kan kan?

ni paling ChicNa suka, Red Roses!

ok now dah combine sume coklat2 tu

nicely done!

Kita pernah terbaca kat majalah, wanita lebih tertarik kepada lelaki yg memakai baju merah. Betul kah?

Ok, jumpa lagi!


p/s : ChicNa sokong team MU! (sbb jersi diorg merah kot) ;p

Friday, 16 March 2012

Coklat #6

Assalamualaikum

As promised, sambungan untuk entry ini
Jom tengok!


Pict 1

Pict 2

 Pict 3

Pict 4

Pict ... 

Cukup la tu kan.

ChicNa happy sgt coz Nadia & the family suka coklat ni. :)
Alhamdulillah, now majlis dah setel dgn meriahnya. 
Berseri tak coklat tu? huhu.. Kidding!

Seronok pi kenduri Nadia. Family, sedara mara & sepupu sepapat Nadia sume sporting & friendly. Dpt ramai kawan baru. :)

Adios!


p/s : Sabtu ni ChicNa ada competency test. Doakan ChicNa berjaya ok. Thanks a lot!

Tuesday, 13 March 2012

Karma

Err tetiba teringat kat lagu nie..

Karma by Cokelat
The song that bring back memories from the past.

'What goes around, comes around'

'Good deed brings fortune, bad deed brings misfortune'

'You get what you give'

'If the good is sown, the good is collected'

Pernah tak dengar those sayings mcm kat atas ni?

Percaya karma tak.. whether it's in a good or a bad way?
or pernah mengalaminya?

Hmmm thinking.. 0_o

p/s : Incidentally post ChicNa ada word 'Cokelat' :)

Thursday, 8 March 2012

Janji Seorang Kawan

Assalamualaikum..

Olla kawan2... Oh esok nak gerak pi Kedah. Kawan baik punye kenduri Sabtu ni, sambil hantar order2 nya. Lama tak pi Kedah, last pi taun 2003 kot. Excited pun ada, jeles pun ada. 

Ha jeles?? Tak patot.. tak patot.. 

Sebenarnya jeles sebab dia dah nak kawen. ChicNa? lalala...
Dulu janji nak kawen sesama kan. Hukkk..

Okay, nak packing dulu. 

 hantaran untuk si dia

Full picture nanti habis kenduri okayh. Kalo tak hilang seri coklat tu. Huhu..

Kepada kawanku Nadia dan hubbynya, Selamat Pengantin Baru. 
Harap bahagia dan berkekalan sampai ke akhir hayat. 
Semoga jadi isteri yg solehah. 

..Sob sob sob..


p/s : ChicNa dah janji ngn Nadia nak p kenduri dia walau ape pun halangan berlaku. Pehhh.. Haha..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com