Sunday, 30 September 2012

Coklat #24

Assalamualaikum

Coklat time! Yeehuuu..

Will you be my errr...??? Huhu..
Coklat ni telah selamat terbang ke Tawau, kepada tuannya Cik Lina.
Hadiah untuk En Abe kan lina? J


Boboy & Gegirl tu inspired by Martha Stewart tau. Hee.. Serius ChicNa sayang giler nak bagi coklat tu kat Lina. Nak buat lagi orang lidi tu belum tentu jadi. Susah ooo sebab ChicNa bukan jenis tangan berseni. Tapi kena bagi jugak. Hukkk.. Dah makan ke Lina?

Yang ni pulak coklat untuk Cik Ai. Ai? Lagi lagi Ai. Dah tiga entry berturut2 coklat Ai punya. Haha.. Thanks so much Ai. Lebiu. Y

Untuk birthday boy

Birthday AIMAN yang ke-9. Anak menakan Ai. 
Sorry Aiman, Ben10 takde. Aiman cakap 'Aiman tak kisah'. J

Last but not least..
Coklat adik buat utk hadiah birthday bff dia. Adik buat sendiri tau.
ChicNa cuma guide je. Hari ni bawak pegi sekolah nak bagi bff dia. J

Jom singgah TheCoklatShop!

   Don't missed it ja.

Dank je!

Saturday, 29 September 2012

Pelat?

Assalamualaikum

Weekend korang buat apa? Jom main Tongue Twisters. Huhu..
Cer korang baca ni laju-laju.

Sarah saw a shot-silk sash shop full of shot-silk sashes
as the sunshine shone on the side of the shot-silk sash shop.

Ni lak..

Say this sharply, say this sweetly,
Say this shortly, say this softly.
Say this sixteen times in succession.

Ni jugak. Last. Hihi..

Silly Sally swiftly shooed seven silly sheep.
The seven silly sheep Silly Sally shooed
shilly-shallied south.
These sheep shouldn't sleep in a shack;
sheep should sleep in a shed.

Well done! J


# Actually tengah gigih praktis untuk hilangkan 'frontal lisp
  (ChicNa pelat S dan Z). Hikhik.. SSSSSSSS... ZZZZZZZZ... 
  Have a blast weekend peeps!

Thursday, 27 September 2012

Malaysia 6th Chocolate Fair

Assalamualaikum kawan-kawan

Calling all chocoholics out there!
Malaysia Chocolate & Candy Fair 2012
Date : 28th -30th September 2012
Venue : Mid Valley Exhibition Centre (MVEC)
Opening times : 11am – 9pm Daily
Free entry

Jom pegi korang. Kat sana ada banyak booth coklat2 tempatan dan juga dari luar negara seperti Russia, Belgium, German & macam2 lagi. Korang boleh shopping sambil rasa coklat yg bermacam2 jenis flavour & filling. Korang juga boleh tempah coklat berwajah sendiri, sambil tu boleh tengok camne cara diorang print muka korang sebelum letak atas coklat. Ada jugak demo membuat coklat dari chef yg 'terer merer' bak kata Deqla. Sure korang suka. J

Jangan lupa print kupon ni untuk dapatkan hadiah misteri, hanya di Ryverra Chocolate's booth (no 57). Atau klik SINI.
T&C applies. Baca betul2 k.

Enjoy! J

# Last year ChicNa sempat pegi tapi this year macam tak je. L 

Wednesday, 26 September 2012

Coklat - My First Attempt

Assalamualaikum
TQ kak M sebab tanya.

Meh ChicNa nak reveal satu rahsia. Rahsia la sangat. Huhu.. Selalu je ChicNa dok tunjuk kat korang coklat2 ChicNa. Since kita minat sangat dengan coklat so kita attend kelas untuk belajar buat coklat atas suggestion my SIL, K.Long. Dia pun pernah join kelas coklat. 

Sebelum tu kita ada belajar sendiri dari Utube tapi biasa la kalau belajar pape pun mesti kena ada cikgu gak, baru rasa cam tak terpesong. Huhu.. Meh tengok beberapa pict masa dalam kelas. Tarikh: 24 Dec 2011. Photographer: Cikgu.

Potong coklat block dulu.

Gigil kot 1st time pegang pisau yg gedabak tu, dengan coklat yg agak besar & keras. ChicNa cuma ambik basic course (RM150) je sebab konon2 dah terer sket baru nak ambik advance course (RM250). Tapi tak ambik2 pun lagi sbb rasa cam dah advance je. Hihi.. Nanti lah, someday. Kelas sehari je pun. Btw, K.Long jugak banyak share knowledge, tunjuk ajar & moral support.

Cairkan, masuk dalam piping bag & pipe ke dalam mould. 
Tang colouring & filling mmg agak menguji kesabaran. *xde pict 

Untung masa tu ChicNa sorang je student, so senang cikgu nak ajar & ChicNa nak belajar. Cikgu lak memang sporting habis. Siap bagi warning, selagi tak pandai tak bleh balik. Haha..

  Taraaaaa dah siap. J

 Ok, my first attempt. J

Coklat tu sume tapau bawak balik & dapat souvenir barang2 basic utk buat coklat. Serius tak rugi join kelas sbb dapat belajar mcm2 skill & ilmu yg sangat berguna. It's worth it!

Inilah cikgu cute dgn coklatnya yg comel, kak Eyna.

Thanks a bunch kak Eyna! J

Info untuk yg berminat:
Ambrich Enterprise.
301, Jalan 7/15,
Kawasan Perindustrian Nilai 7,
71800 Nilai, N9.

# Walaupun ChicNa dah biasa jd trainer kat lab tp ChicNa sgt takut nak jd trainer coklat. Insha Allah dah expert nanti ChicNa bukak kelas. Korang join tau. Hikhik.. ^^V

Monday, 24 September 2012

Lupa

Assalamualaikum

Happy Monday. Let's kick the blues away. Dush dush!!


Haha.. Saja nak buat korang gelak di pagi Isnin. J







Saturday, 22 September 2012

Coklat #23

Assalamualaikum

Coklat time! 

Okay, ni coklat anniversary. Order dari kawan Ai. Ai lagi.
Sorry Ai lambat update pict. Hikhik..

Three powerful words. ^^

Tema 'pink karer' katanya. 

Happy Anniversary 130912

Comel tak? ^^


Coklat happy birthday tu untuk my beloved sis, Azrin. Birthday ke-14. Tetiba dia mintak ChicNa buatkan coklat untuk dia. Masa tu pun dah belated & dia suruh buatkan dua biji je. Huhu.. Tapi ChicNa dah belanja dia kepsi & bagi hadiah tau. :)

Ini Mirah punya. Untuk Mr BF.

Jom singgah TheCoklatShop

Merci! (^_^)V


Friday, 21 September 2012

Paprik Kuning?

Assalamualaikum

Masak time!

Excited sangat sebab dah lama kot cari resepi 'paprik kuning'. Tu pun sebab adik request suh masak, mana nak tau sebab 1st time dengar. Adik cakap ayam tu kaler kuning tapi rasa cam paprik. Paprik biasa kan kaler merah2 gitu. Langsung takde idea pasal paprik kuning tu. 

Memandangkan Puan Jaa terer masak so ChicNa ter request kat beliau resepi paprik kuning. Nasib baik jugak Jaa faham paprik kuning tu apa. Thanks Jaa. Lap U much2! J Dapat resepi terus la try masak. Resepi pun simple je. ChicNa memang suka resepi simple2 ni. Hehe..

Taraaa.. I did it!

Sorry, ChicNa agak fail bab-bab garnishing. Hee..

Ohh rupanya nama dia 'Padpet Ayam'. Baru cek taw. Serius memang sedap. Two thumbs up! Adik siap request masak menu ni every weekend plus kuah lebih. Over kan.

Disebabkan padpet ayam ni sedap, so ChicNa nak share ngan korang walaupun maybe ada yang dah biasa makan @ masak. Untuk resepi sila check out padpet ayam jaakechik. ChicNa ikut sebijik resipi tu cuma tukar bunga kubis dengan daun kubis.

Masissge deuseyo!

Wednesday, 19 September 2012

Childhood Memory

Pernah tak? J

Huhuhu..
# When I go thru the year, nothing seems to change.. 
   but when I look back, everything is different.

Sunday, 16 September 2012

Coklat #22

Assalamualaikum

Coklat time!
Tak nak citer panjang, layannn..^^

Pastle fever kembali.


order dari SIL 


 Birthday giveaway untuk si budak perasan comel, Lina.
Birthday yg ke-23, 23 Aug lepas. Best tak kena bomb Lina? J


Special order, ambik by hand lagi. Birthday gift.
GSFian, cer teka siapakah beliau? ^^


Taraaaa...
With love, Ai. Untuk BFF nya.
Ada kisah lawak antara kami bertiga disebalik coklat ni. J 


Khai & Mirah

adik Amirah punya. J


Singgah TheCoklatShop jom.

Muchas gracias. ^^V

Friday, 14 September 2012

Doaku

Assalamualaikum

Doa Untuk Sesama Mukmin

Wahai Tuhan Kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman dan janganlah Engkau jadikan dalam hati perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah belas kasihan lagi Penyayang.
Surah al-Hasyr, ayat 10

Jom sama-sama kita mendoakan keampunan Allah kepada ibubapa, saudara-mara, sahabat  dan semua umat Islam yang telah hidup dan mati sebelum kita.

Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali”. Semoga arwah atuk ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. ~24 Syawal 1433H / 11 September 2012~

Monday, 10 September 2012

Three Little Stooges

Assalamualaikum

Sebenarnya ChicNa kekeringan idea nak update sejak2 cuti beraya. Huu.. Kali ni ChicNa nak citer pasal anak buah ChicNa. Kita ada tiga orang potet yang comel. Err potet? Potet = anak buah. Diorang panggil kita CikNa. ;)

Potet #1
Kimie the superhero. Umur 4 tahun. Anak sulung abg long. Kitorang jarang jumpa. Aritu diorang balik raya. Dia dah tak kenal ChicNa, sampai sudah dok panggil kakak. Hobi main game. Dalam tab dia penuh ngan game. Makanan favret, sup. Kalau takde sup memang tak nak makan. Dia cakap dia sayang adik dia tp dia selalu buat adik dia nangis. Babap kang.

Potet #2
Ni potet favret, Hanif Rayhan. Umur 2 tahun. Anak abg ngah. Selalu gak kita citer pasal dia kan. Sebab dia tinggal ngan kitorang.
SIL cikgu kat Segamat, belum ada rezeki utk balik sini. So mak tolong jaga dia. Sangat2 lah manja & mengada2, nak wat cemana dah Tok Ayah & Tok Ma yang jaga dari kecik lagi. Tiap2 hari kita gaduh ngan dia sbb mcm best je. Tapi sebenarnya sayang wooo. Huhu.. 
Suka jalan2, pantang tengok org pegang kunci keta mesti nak ikut.

Potet #3
Azeem the bambam. Tengok pipi la. Huhu.. Anak kedua abg long. Umur 1 tahun. Geram jek pipi dia rasa nak gigit2. Selalu kena buli ngan abg dia. Abg jeles sebab mama & abah lebihkan perhatian kat adik. Nanti dah besar sikit ok la kot, pandai berkawan. Gigi ada 8. Tengah on the way nak belajar berjalan. Badan dia kecik je cuma terlebih tembam kat pipi. Ringan sangat, rasa nak lambung2 je. Hikhik.. Suara boleh tahan bila nangis. 

Babaiii..

# Teringin nak anak buah gegirl lak. ^^V


Saturday, 8 September 2012

Lipat

Assalamualaikum

Sebenarnya nak tido tapi belum ngantuk. Tapi bosan, so layan lagu.


Four letter word 
But I dont have the guts to say it 
Smile til it hurts 
Lets not make it complicated 
We've got a story 
But I'm about to change the ending 
You're perfect for me 
You're more than just a friend so we can just stop pretending now 
Gotta let you know somehow 

Ok.. lagu ni best, lirik pun best. Suka. Tapi yang paling best videonya. Kreatif kan. Teringat pulak masa sekolah rendah dulu selalu main teka-teka guna kertas yang dilipat-lipat macam tu.
Nama ape ntah game ni.

Tak reti pun nak lipat-lipat kertas jadi camtu & nak tulis jawapan kat dalam tu. So selalu jadi peneka jelah. Kat dalam tu macam-macam jawapan ada. Tunggu pilih je. Kalau dapat jawapan last yang best, seronok sangat la. Tapi kalau dapat yang tak best, mula la nak merajuk. Pastu tuduh kawan main tipu. Hekhek..

Korang pernah main benda ni tak?


# Seronok jadi budak-budak. ^^V

Wednesday, 5 September 2012

A Note


KEEP CALM AND THINK HAPPY THOUGHTS


HAPPY THOUGHTS MAKE HAPPY PEOPLE

# Happy dapat detim ngan Ai last weekend. ^^ 


Saturday, 1 September 2012

Coklat #21

Assalamualaikum

Coklat time! Yeehuuu..
Ni coklat before raya aritu. Baru sempat nak update.
Selamat mencuci mata. >_<

Coklat ala carte. Order dari Puan Jaakechik. So romantik la puan.
Jaa dah romantik sebab tu hubby Jaa kontra.
Tapi kalau dua2 romantik cemana eh? Heee..

Merah. Cinta kan selalu dikaitkan dengan warna merah. 

Happy 4th Anniversary JAA & YIE 18.08.12
Semoga kekal sampai syurga. Ameen.

Ni lak coklat hantaran tunang kazen ChicNa punya.
Majlis bertunang raya ketiga aritu.

Hot pink.

The fiancee JAA. Eh kebetulan nama JAA gak.

The fiance WAN. Reminds me of someone comots.

Selamat bertunang Iwan & Miza.
Korang jangan la kawen dulu, muda lagi kot. Huhu.. Kidding.
Semoga korang cepat2 disatukan & kekal selamanya. Ameen.

Terima kasih semua. ^^V

Mari mari visit The Coklat Shop

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com