Tuesday, 17 December 2013

Perasan tak?

Assalamualaikum

Actually ChicNa macam takut2 jugak nak buat entri ni. Tapi rasa nak buat jugak sebab rasa tak puas hati kalau tak buat. Hehe.. Nanti kalau salah ke ape mohon sesape yg lebih arif tegur & beri tunjuk ajar ye.

Mesti korang pernah tengok orang, Muslim especially post pict2 macam ni kat facebook, blog, instagram atau memane jelah social network yg boleh post pict.
Contoh pict:

Perasan tak ada something wrong dengan simbol pada crown dan ayat2 tu??

Okay, ChicNa ada search history pasal KEEP CALM posters tu. Ada tulis:
"With a bold colored background, the posters of Keep Calm were required to be similar in style and feature the symbolic crown of King George VI along with a simple yet effective font" Sumber: History - Keep calm posters

Ni lak citer pasal bentuk & simbol2 pada crown of King George VI:
"The present St Edward's Crown contains much of the crown made in 1661. It is constructed of solid gold. The design comprises a base, with four crosses pattée alternating with four fleurs-de-lis, above which rise two arches surmounted by a monde and cross, all set with 444 precious stones. Within this gold frame there is a velvet cap with an ermine border, which protrudes below the base. The stones were formerly hired for each coronation and then detached, leaving only the frame. However, in 1911 the jewels were set permanently. A number of changes were made for the coronations of King James II (a new monde) and King William III (the base being changed from its original circular form to a more natural oval one). The crown was also made slightly smaller to fit the head of King George V, the first monarch to be crowned with St. Edward's Crown in over two hundred years. The crown was, however, carried in procession at other coronations at which it was not actually worn.Queen Victoria and King Edward VII chose not to be crowned with St Edward's Crown because of its weight of 4 lb 12 oz (2.2 kg) and instead used the lighter Imperial State Crown. St. Edward's Crown was placed on the coffin of Edward VII for his lying in state and funeral in 1910, and was used for the coronation of his crowned successors; Kings George V in 1911 and George VI in 1937 and at the coronation of Queen Elizabeth II in 1953. On 4 June 2013, it was displayed on the altar in Westminster Abbey at the sixtieth anniversary service of the Queen's coronation—the first time it had left the Tower of London since 1953".
Sumber: Wikipedia

Baca & faham sendiri. Hehe.. Boleh klik kat words yg di 'bold & color' kan tu untuk baca lebih lanjut.

Pendapat ChicNa: Untuk non-Muslim memang takde masalah tp bagi orang Muslim, poster tu memang tak sesuai digunakan, nak2 lagi kalau buat ayat mcm kat pict atas tu. Tak sesuai hokey. Ok, takmo cakap banyak nanti banyak salah lak. Papai..

XOXO

37 comments:

aTieYusof Family said... [Reply]

Salam sis...setelah akak perhati betul2 mmg tak sesuailah pic tu..mcm ada lambang cross pun ia sis..erm! apapun bagi akak, sblm nak share sesuatu baik kaji dulu isi kandungan yg kita share tu..kang takut dgn benda yg kita share bertambah plak dosa dgn tak sengaja..Nauzubillah!

Puan Mell said... [Reply]

tula kan.. kdg heran ngn org ni.. semua menda nak share.. kena la tengok jugak.. macam yg share hadis2 tu.. pastikan dulu hadis sohih ker hadis palsu.. huhu

Kesuma Angsana said... [Reply]

ok tq berkongsi sama... done nuffnangx2 yer

Deqla Manjew said... [Reply]

cikna.. bgs la entri ni.. kalo x, mmg deqla xkan perasan smpai ke sudah ada simbol tu.. mujur deqla x penah edit atau guna ayat2 keep calm berserta pic tu.. mujur cikna bgtau.. thanks sharing dear.. =)

Umi Nazrah said... [Reply]

salam singgah. subhanallah. memang tak tau pun sebelum ni. ingatkan tu sesaja letak crown. oh diriku yang ketinggalan -_-

Mimi Azirah said... [Reply]

memg tak sesuai pun kan...

azizah :) said... [Reply]

betul la.. kalau tak jijah pon tak perasaan lambg tu chicna

MulutPayau said... [Reply]

Thnks atas prkongsian ni dear. Akak pun tak perasan selama ni..

aisya said... [Reply]

ooo.. tq cikna, rasa mcm tak pernah share pic yg guna "keep calm and..." ni.. tapi byk tengok kat mana2.

Cik Nur™ said... [Reply]

Haa...Nur baru perasan..! dan ni pertama kali nur nampak poster mcm ni...

haishh..patut hebahkan ni..!

Rosmiza Ali said... [Reply]

Mieza pun perasan gak macam ada something wrong ngan gambar crown tu.. Tapi tak tau apa benda.. Akhirnya persoalan terjawab jua.. Huhu..
http://miezashaklee.blogspot.com

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

bila tgk mmg ada peliknya.

mama_ka0ri said... [Reply]

betul mmg ade peliknya..jgn takut utk berkata benar ChicNa..:)

mama aryan said... [Reply]

tq berkongsi cikna...itu la kan takut juga dgn bemda2 mcm ni

Cheq Kaq said... [Reply]

Memang menyentuh sensitiviti umat Islam..Thanks Chic na..sbb alert..kalo x, tak tau pun..

Cik Yaya said... [Reply]

salam cik na..

ha a...la cik na, yaya baru perasan mmg ade tnde kt crown tu pun..baru tau. thanks cik na..

lau x,xtaula yaya. pasni xmau post pic cmtu lg..huuuu

rabiatul adawiyah said... [Reply]

kina setuju..sebab nampak macam pelik n lambang tu..

lelamaisara said... [Reply]

bagus n3 cikna..sekurang2nye orang lain pon akan perasan jugak pas ni...tq share

ros_reeza said... [Reply]

Cikna, Ros baru perasan simbol tu.. memang selalu nampak orang post macam tu kat fb la, kat ig la kan...

intanfirdaus247 said... [Reply]

betul tu cikna..tq tau share...akak rasa akak tak penah guna..tapi tq share info n/.hehe..sayang cikna...

Yumida Huda said... [Reply]

sering tgk pic/logo ni kat blog rakan2
boleh tukar pic crown kpd masjid..nampak lebih indah..kan kan

QasehnyaRania said... [Reply]

alhamdulillah setakat ni x pernah guna atau share lg. thanks cikna share

izan mama mia said... [Reply]

tq cikna..ingatklan...setakat ni..akak tak pernah syer benda tuu sbb sendiri dok fikir...islam mana dok pakaoi mahkota tu semua

izan mama mia said... [Reply]

tq cikna..ingatklan...setakat ni..akak tak pernah syer benda tuu sbb sendiri dok fikir...islam mana dok pakaoi mahkota tu semua

Teena Tna said... [Reply]

Saya baru perasan....

Tihara said... [Reply]

memang penah terjumpa dalam fb..perati betui2 mmg ada tanda christ kat situ..dunia akhir zaman, moga terhindar dari fitnah dajjal

Cik Aini said... [Reply]

kekeke
dah perasan twin sblm ni dan mmg x pnh guna pn..perasan pun sbb ada member yg informed!

twin sihat?lama x dgr kabar berita?wechat masuk air ke x contact kite pun.huhuhu

Cikgu Fiq said... [Reply]

Assalamualaikum cik na..lama xdgr khabar kan? huhu :)

Miss Volvo said... [Reply]

oh tak perasan pulak. tq for sharing :P

QasehnyaRania said... [Reply]

salam jumaat chic na :-)
how r u today

ejulz said... [Reply]

x fhm bahasa omputih.. :P

Tinta Lana said... [Reply]

Assalamualaikum.

Dah cikna tulis ni, baru perasan.

Poster Keep Calm ni memang selalu nampak, tapi tak pernah tgk betul2 pada gmbr crown tu.

Sayidah Nafisah Ruslan said... [Reply]

kalau nak buat jugak, takyah letak crown tu.. tetap jadi keep calm and bla bla.. hehehe

cik didiey said... [Reply]

didiey pernah nampak post2 cmni n perasan symbol crown tu..tp xtahu plak history nya..thanx cikna

aku HaniAsyira said... [Reply]

untuk atil yang berapa amik tau ni.. xperasan lak post2 ni.. teruk punya perangai.. btw, yup sgt tak sesuai kan lambang tuh dgn post

jaakechik said... [Reply]

thanks bagutahu chicna, sungguh jaa bila baca entry chic na ni baru tahu pasal ni... good job!!

nik ros said... [Reply]

dulu tak tahu pun.thank chic na.tak perasan pun tentang logo tu. ingat mcm crown biasa jea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com