Assalamualaikum
'Ketika zaman Nabi Noh a.s. dahulu selepas banjir, keadaan masyarakat ketika itu yg mengalami masalah kekurangan makanan menyebabkan mereka bergabung usaha mengumpulkan lebihan bahan makanan dan ia dibuat bubur asyura'- Sumber
Dah jadi budaya kot gotong royong masak bubur asyura ni, yg selalunya dibuat lepas sambut Maal Hijrah atau lebih tepat dalam bulan Muharam. Tapi bubur asyura ni memang sedap pun. ChicNa tak sure gak bahan2 utk buat sebab tak pernah join gotong royong. Cuma yg ChicNa tau bila makan ada rasa macam2 & yang penting ada ayam atau daging yang banyak. ChicNa lagi suka ayam. Huhu..
Bubur asyura versi Kelate. Nyummm.. *mak cik jiran bagi*
Sape nak? Ada lagi dalam fridge tu. Huhu.. Tp makan panas2 lagi best sbb tekstur dia macam likat2 sket. Then bila sejuk jd keras cam dalam pict tu. Makan dengan sambal kelapa. Lain tempat lain la kot cara masak & rupa bubur asyura kan. Tapi yg ChicNa tau Johor punya macam bubur lambuk.
Tempat korang lak macam mana?
Nak skit..bubur asyura versi kat tmpt M ni tak macam tu.. My MIL kata nk buat gak..nnt M hapdet bila dah siap nnt..
ReplyDeletenani penah tolong je.. tp xmkn.. lain tmpt lain versi kan? ingt msa plkn org dri negeri lain tnye kenapa bubur asyura kt kelantan mcm tu colournye..
ReplyDeleteSedaknyoo!makey panah2 colek ngn jari gitu jah. Cikji xsuko sambal nyo tuh. Sdak mkey gitu jah.
ReplyDeleteNok sikitttt
jaa x berehi goni...xtau la bakpo... haha...
ReplyDeletep/s : dirian crepe tu ada letak telor gak la chic na, tapi sikit jer pong... cer rujuk entry resepi sorg blogger kak ana ni yer...
http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2012/10/resepi-crepe-durian-tutorial.html
ala bestnya dapat bubur tu Cik na, apapun salam maal hijrah ya. Apa agaknya azam baru, pastinya yang baik2 ja..kan...
ReplyDeletepos sket...nak jugaaak..
ReplyDeleteaih..cepatnya dapat bubur asyura....huhu
ReplyDeletekina punya macam diatas..sebab yang selalu masak kat gotong royong 2 selalunya orang kelantan..jadi dah terbebudaya kelantan dah kina nyh..huhu..:)
ReplyDeletebubur asyura ni deqla penah dgr... tp x penah try lagi..kena try ni.. :)
ReplyDeleteMV pun x pena makan..
ReplyDeletechicna...bestnya....nk mkn bubur asyura gakk..nyue dh lama xmkn..rindu sgt2....
ReplyDeleteoo ayu lbh suka bubur asyura ada kacang n jagung..hehe
ReplyDeletebetol cikna....bubur assyura lain tempat lain cara buatnya,..kalau kelantan letak ayam atau daging kan...kalau tempat saya,..letak kekacang......aakak mmg suka bubur asyura,,,..nnt ahad nnt akak nak buat juga...buat atas dapur sendiri jer..kalau kat kg buat dalam kawah ramai2..lagi sedap n best....nnt aakak up entry bubur asyura versi tempat akak...hihihihi...tapi akak tak pernah try versi kelantan..pernah tgk jer....kalau masih ada,..pos laa cni..eheh
ReplyDeletenak sikit! hehe
ReplyDeletebah..terbangkan ke sini.hehhehe
ReplyDeletenak sikit..nanti nk surh mk buatkan :)
ReplyDeletedulu meriah buat gotong royong asyura ni. tgh kacau dlm kawah tu, mintak mkn dlm tempurung. :)
ReplyDeletedh lame xmkn.. hehehhe :)
ReplyDeletemkn dengan sambal kelapa..?
ReplyDeleteteriginlah nak rasa.. pertama kali dengar ni..hihih
Salam kenal..bubur asyura kat tempat sy lain pulak..di kedah..yg ni pertama kali tgk..:)
ReplyDeletesedapnya..dah laman tak makan..eh2 lain kan?hehe yang penting semua sedap :)
ReplyDeletedulu arwah nnek sllu buat tapi versi kedah la.. kalau kedah kaler dia coklat cair sket :)
ReplyDeleteAik bubur kan?
ReplyDeletenape mcm kek?
chic na tolong pos sikit bubur asyura tu k haha
ReplyDeletekat tempat sya sme macm chic na..macm bubur lmbuk..yg dalam picture tu macm kek cokelat pun ade sya tengok hihi
ReplyDeletelain betul rupa dia cikna..lg pun kat sini x cicag ngan sambal kelapa..
ReplyDeletex letak ayam or daging tapi letak kacang,pisang,jagung..warna pun ala2 kelabu skit..rs dia plak ala2 manis gitu..cikna pnya versi tu rs cemana eh?
lya smapai skrang x pnh mkn bubur asyura ni.. mmg pnh try.. tp cannot go.. xtau nape.. tp ramai y kata sedap kan
ReplyDeletepeliklah bubur asyura tu chic na..biasanya johor, melaka cam bubur lambuk je~~ hehe
ReplyDeleteselalu nya berjenis-jenis kacang tempat sy.. yg mcm cikna ada jugak.. penah lah dulu gotong-royong masa sekolah.. bubur asyura atil selalu mkn manis je..
ReplyDeletesedapnya Bubur Asyura.lama tak makan kot..huhu
ReplyDeletehoh konfius sudah saya dngn bubur asyura dngn bubur lambuk
ReplyDeletebenda ni rasa dia manis tp mkn dgn sambal kelapa yg rasa masin tu jd sedap la. dalam tu mcm2 ada. kacang hijau, jagung, nasi, rempah pun mcm2. tu je yg cikna dpt rasa. panggil bubur sebab masa panas dia cair kot. dah sejuk baru dia beku mcm tu. tp best sbb ada isi ayam @ daging. sekali setahun je dpt makan ni. huhu..
ReplyDeleteehh..sgt2 beza ne.nape nmpak cm coklat je..ehehe
ReplyDeletelamo xmake suroooo .. huwaaaa!!
ReplyDeletesy x pasti la sy penah makan ke x bubur ni.. huhuhu.. penah tgk org buat je kot.. makan tu x pasti.. hehe.. :D btw, salam maal hijrah kak na..
ReplyDeleteerr solehah xbpe ske makan bubur asyura
ReplyDeleteeh cmtu ke bubur?mcm cokelat je cik na..
ReplyDeleteehh mate yaya ni asyk nmpk cokelat je la kat cni..^o^
perghhh..best tu..
ReplyDeletedah lame xmerasa bubur as-syura....
gara2 kjer kat bandar n stdy kat hutan...huhu...Cik Naa, hantar kat AdieZaff ckt blh??hihihi
salam chik na
ReplyDeleteNak tapau leh..buat lunch nanti.
*pekabar?
dya xpernah mkn pun..hihi
ReplyDeletebubur asyura tmpat saye(johor) memg cm bubo lambuk,hehe lame xmakan
ReplyDeleteha? sambal kelapa? xpena mkn la. sdp ke?
ReplyDeleteha ah kat johor macam bubur lambuk tu...sedap tau..alamak kecur plak bayangkan nye..;)
ReplyDeletebubur asyura ni klau letak ayam lg sedap.. makan lak masa panas2.. marbeles lah
ReplyDeleteyum yum yum sedapnyeeee. kat sini belum ade lagi stkt ni. akhir muharam nnt mesti byk.
ReplyDeletemacam cekolat je ni cikna. rase nye camne? aah kat johor bubur assyura tu macam bubur lambuk..
ReplyDeleteChic Naaa, nak sikit bubur asyura versi kelate. miza tak pernah cuba lagi. ampak menarik je :)
ReplyDeletexpernah mkn....huhu
ReplyDeleteklau melaka mcm bubur lambuklah..banyak isi semua ada dalamtuh..walaupun mama nurul kelantan tapi mama jarang masak versi kelantan selalu masak versi johor melaka.sbb abah johor n kami dok melaka..hahaha fening sudaa
ReplyDeleteeh..lainnya..
ReplyDeletekat kg ciksu lain sikit..
tapi ciksu suka makan sejuk2.. sedaaap:D
time panas lembik2 pulak ...hihi