Wednesday, 5 November 2014

Save Lives

Assalamualaikum
Blood donors
Fakta umum tentang derma darah
  1. Menderma darah adalah selamat, ringkas dan tidak berisiko kerana semua peralatan yang digunakan adalah steril, hanya digunakan sekali dan dibuang.
  2. Secara purata, seseorang mempunyai 5 liter atau 10.5 pint darah. Pengumpulan darah biasa "seunit" adalah sekitar 1/2 liter atau 1 pint. Badan kita akan menggantikan semula semua darah yang diderma.
  3. Proses menderma darah mengambil masa lebih kurang 10-15 minit.
Read more >> malaysiablooddonors

Syarat-syarat Penderma
  1. Berumur antara 18-60 tahun
  2. Berat badan 45 kg atau lebih
  3. Paras minimum haemoglobin adalah 12.5gm%
  4. Kali terakhir menderma darah sekurang2nya 90 hari sebelum menderma
  5. Sihat, tidak menderita penyakit berjangkit lain
  6. Makan dan tidur yang mencukupi
Read more >> malaysiablooddonors

Mula sedar tentang kepentingan derma darah ni few years back after dapat tau one of my close friend menghidap Thalassaemia. Salah satu treatment yg dia buat secara rutin ialah blood transfusion. Dia darah jenis O dan dia selalu cakap kadang2 lewat buat treatment sebab darah O sentiasa kurang dalam blood bank. So, just imagine kalau2 jadi kat kita, family atau orang yg kita sayang. Macam kita tau darah O adalah universal donor, tapi ia hanya boleh terima darah dari jenis O sahaja. 
ChicNa pun darah O jugak, satu family darah O sebab mama & abah darah O. Nak sangat menderma tapi tak mampu sebab failed syarat ke 2 dan 3. Hope one day dapat jugak derma darah even sekali. Those yg cukup sihat & cukup syarat tu boleh la rajin2kan diri derma darah. Mungkin dapat bantu menyelamatkan nyawa.
Who knows? 


p/s: Kawan ChicNa tu.... Allah lebih sayangkan dia.

Wassalam 

18 comments:

intanfirdaus247 said... [Reply]

selamat malam chicna...akak darah jenis b..rasanya b positif...tq share chicna..

Al Fatihah untuk rakan chicna..sedihnya..:(

Arina Shamsul said... [Reply]

al-fatihah takziah untuk keluarga arwah..huhuhu
mama lak darah A+ .nice sharing :)👍

Arham Md Ali said... [Reply]

Cik Na kurang hemoglobin? Kene makan makanan yang banyak zat besi (iron) macam daging dengan roti dan kek ni.

Gee Lion said... [Reply]

O suka memberi..
tapi dia kurang menerima..
hurmm..
kesian O..

p/s : samalah jenis darah kita.. ^_^

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

akak jenis A+..tak pernah menderma...:)

Rohani Hashim said... [Reply]

Hany masa 1st time derma darah masa di upm.habis kelas tghri terus derma darah.semua lepas.so excited la sbb xpernah derma kan. Siap semua, hany terus balik kolej. Hamek ko sekali pengsan masa nk naik bas.

Tp honestly takkan pernah nyesal derma darah.hany setkt ni dah lebih 10kali dah derma darah.best badan rasa ringan jer.

Kesuma Angsana said... [Reply]

dulu2 pernah menderma, skang x boleh lagi sebba KA under medication hehehe

LYAfrina said... [Reply]

lya x pernah derma darah..sbb x layak..lya perlukan penderma darah.. hehe

Nastyna said... [Reply]

I dah few times cuba nak derma, tapi tak pernah dapat sebab naik penimbang jer terus kena reject.

ziezah.com said... [Reply]

jijah takpernah menderma sbb berat xmencukup..hukhukhuk

alfatihah utk kawan chicna

Aisya A. said... [Reply]

tak pernah derma sebab tak pass number 2.. tp skrg ni rasanya mungkin lepas, mungkin tak kot. huhu.

alfatihah utk kawan cikna.. sebak plak baca nota kaki cikna tu. :')

ros_reeza said... [Reply]

Kak Ros belum pernah derma darah setakat ni... al fatihah buat kawan cikna..

ros_reeza said... [Reply]

Kak Ros belum pernah derma darah setakat ni... al fatihah buat kawan cikna..

Bunda a.k.a KN said... [Reply]

Bunda pernah cuba nak derma darah...masa tu ada yang datang kat dewan kempen derma darah...

Tapi bunda tak layak masa tu...tak tahu kenapa...

Cik Yaya said... [Reply]

ya ckp makan tp xckup tido..boleh ka agk2...
xpernh derma drh...huuuu

nik ros said... [Reply]

tak blh derma, berat bawah 45 kg..huhu

nik ros said... [Reply]

tak blh derma, berat bawah 45 kg..huhu

Khairun Solehah said... [Reply]

solehah darah A . In shaa Allah , bila dah 18 taun nanti :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com