Monday, 7 March 2016

Be Green

Assalamualaikum
Tetiba plak rasa nak citer pasal recycle. Sebab kat Kota Bharu ni susah nau2 nak jumpa recycle bin yg kaler oren, biru & coklat tu. Ke ChicNa yang tak perasan lokasi tong2 tu kat ner? Heheh.. Sesape yang tau boleh share info ye. Tq in advance. :) 
Anyway, untuk korang yg ada di sekitar Kota Bharu yg rajin nak recycle apa sahaja barang yg rasa nak dibuang tu boleh la ke lokasi-lokasi di bawah. Setakat yg ChicNa penah pergi & tau memang dua tempat ni jelah. 
Sistem pandu lalu jualan barangan kitar semula (Drive Thru 3R):
1. Tempat: Masjid Sultan Muhammad II (sebelah Istana Telipot)
Hari / Masa: Selasa / 11 pagi - 3 petang

2. Tempat: Tesco Kota Bharu, Lembah Sireh
Hari / Masa: Rabu / 11 pagi - 3 petang

Tempatnya takde la proper sangat, just ok la utk kita nak drop barang2 yg nak dikitar semula tu. Penimbang semua diorang provide & ada 2,3 orang petugas yg jaga. Setiap barang dikira ikut kategori & dibayar per kg. Kalau nampak pick-up truck yg ada logo Jabatan Alam Sekitar Malaysia kat situ tu yer la tu tempatnya. Banyak gak jenis2 barang yang diterima untuk dikitar semula. Info lanjut baca SINI
Harap2 dapat membantu korang-korang yg mencari tempat2 untuk recycling. Daripada buang atau bakar sampah tu elok la recycle. Leh kurangkan global warming gitu. Fikir dulu sebelum buang. Dah macam iklan kitar semula pulak. Hehew.. 
Selalu ChicNa pegi recycle buku-buku atau majalah atau kertas je..


Wassalam..

Let's save the earth!


7 comments:

Yana Libra said... [Reply]

waaa, ada pandu lalu ye

E'in said... [Reply]

kat jb pun susah nak jumpe kalau tak silap.. hihi

♥ aiNa yaZiD ♥ said... [Reply]

betui betui... fikir dlu sebelum buang.. =)

Mrs Velentine said... [Reply]

wah bestnya kalau ada d sabah...

Dewi Aja said... [Reply]

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Athirah Diyana said... [Reply]

go green! save the earth :)

Atie Yusof said... [Reply]

Seronoknya lah sis.. banyak buku & majalah nk recycle.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com