Tuesday, 27 March 2012

Kek Carrot Simple


Assalamualaikum

Olla kawan2. Last weekend ChicNa lepak kat rumah kakak kat Sri Damansara. Actually kita takde kakak pun, kakak yg kita maksudkan sblm ni kakak angkat la. How I wish I got a biological sister. Hmm.. 

Dulu masa kecik2 slalu doa dlm hati supaya salah sorang dari abang kita bertukar jadi kakak. Haha.. Masa tu kecik lagi mana tau pape kan. Anyway, kakak kita ni sangat la best & sporting. Kami berbeza umur 2 tahun je & dah 8 tahun kawan.

Dah lama tak jumpa kakak, since kita pindah Kelantan last year. Sblm ni ChicNa stay kat Shah Alam. B4 blk haritu kakak baked Kek Carrot utk kita & bawak blk utk family jgk. So, kita sempat la belajar sambil2 tolong tengok & snap je. Eh kita tolong ok, tolong sagat carrot lagi. Sampai tersagat jari sendiri. Hukkk..  Sakit!

Ini bukti hasil seni tgn ChicNa ;p

Bahan2 nya :

1 cawan carrot yg disagat
1 cawan gula perang
1 cawan minyak jagung
2 biji telur
1 ½ cawan tepung naik sendiri
Secubit garam
Sedikit esen vanilla
*2/3 cawan ground almond
*1 sudu besar susu pekat

Bahan2 * ni option sj. Nak masuk bleh, tak nak masuk pun bleh. Biasala my sis tu asal masak je tak sah kalau tak ubah or tambah resepi. Tp serius, mmg bertambah sedap! :)

Cara-caranya :

> Campurkan gula perang dgn minyak jagung. Kacau rata.
> Kemudian masukkan esen vanilla, susu pekat dan garam. 
> Masukkan pula telur. Kacau lagi sampai sebati.
> Masukkan ground almond dan tepung sedikit demi sedikit. 
> Kacau adunan hingga sebati.
> Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar. Tak yah sapu 
   mentega kat loyang coz kek ni dah masuk minyak.
> Bakar dalam oven dengan suhu 180°c selama 20 minit. Setel sudah.

Layan pict meh..

dah lenguh mengacau

pre-made kek, masuk loyang dulu

Taraaa...

Inilah hasilnya

Oh kita dah termakan 10 slices kek ni, konon nk bg family kan. Sorry kak. Huhu..

Ini dia kek yg dah siap ditapau oleh kakak. 

Nasib baik ada kek Marble Coklat. Boleh topup ganti kek Carrot  yg dah kita ngap tadi.

Anyway, dua2 kek memang sedap. Family pun suka, lagi2 si potet. Licin diorang sapu. Tinggal tupperware je kat ChicNa utk dicuci. Hukkk.. Ada hikmah jgk ChicNa mkn 10 slices awal2 haritu. Huhu..

Kepada kakak tersayang, thanks a million. I love you Sis!! 
Next time Red Velvet on demand. :)


p/s : Oh.. last but not least, ChicNa juga hantu kek.
Memang hantu betul la kita kan.. ;p




19 comments:

Cik Nur said... [Reply]

sedapnya..!
tapi kan chic na, kek coklat ttp no.1 di hati..hihihi

~Sweet Honesty~ said... [Reply]

wow sedapnyaa... nyum2..

dyabunga said... [Reply]

sedapnya

Misya Mialen said... [Reply]

eh, sy x pernah rasa kek carot.sedap eh? nak buat la nnti:D

Chic Na said... [Reply]

pandai Cik Nur! 20 markah. hehe.. ;p
misya, sy pn br 1st time mkn. sedap!! :)

Aine Ainun said... [Reply]

Lama da x makan kek ni, nak buat x rajin plak;)

Arina Shamsul said... [Reply]

aaaa...terliur pulak tengok..hihi.ada masa nak try buat la kek ni..hihi

Dieyna said... [Reply]

sedapnya.. boleh try buat.. akak suka simpan carrot.. nak try ni.. copy resepi di sini nanti

lelamaisara said... [Reply]

ada masa nanti nak try la...macam sedap je...

Chic Na said... [Reply]

selamat mencuba kawan2! :)

.........cP~ said... [Reply]

Salam. Ni rindu jugak dengan kak saya ni. Kakak bukan biology jugak ni.

Cik Nur said... [Reply]

chic na, pnjam header ye, nak buat entry untuk esok.. :)

Dieyna said... [Reply]

akak dah buat kek ni.. soklah buat entri kek ni yer hehe

9n0L4 said... [Reply]

hantu coklat, hantu kek, satu lagi ape ehhhhh. huhu. same je kite ni. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

baru tahu satu rasia yg chic na hantu kek hehehe...ada resepi boleh cuba nanti hehe

Si Matatajam said... [Reply]

Wah nampak sedap la carrot cake.. M tak pernah buat lg la..rasa pun tak pernah lg..

Mrs Velentine said... [Reply]

MV ambik yea resepi

QasehnyaRania said... [Reply]

ciksu ni ntah bila la nak buat kek lobak ni.resepi dpat dah berkurun dulu..hihi

ke mana cikna?

meh sini cik su nak jawab pertanyaan bb dekat header tu siapa :D

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/01/selamat-hari-lahir-darwisya.html

Jid Othman said... [Reply]

Lepas masuk telur tu, cukup kacau sampai sebati je ye? Tak perlu kembang?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com