Assalamualaikum
Olla kawan2. Last weekend ChicNa lepak kat rumah kakak kat Sri Damansara. Actually kita takde kakak pun, kakak yg kita
maksudkan sblm ni kakak angkat la. How I wish I ada biological sister. Hmm..
Dulu masa kecik2 slalu doa dlm hati supaya salah sorang dari abang kita
bertukar jadi kakak. Haha.. Masa tu kecik lagi mana tau pape kan. Anyway, kakak kita ni sangat la best & sporting. Kami berbeza umur 2 tahun je & dah 8 tahun kawan.
Dah lama tak jumpa kakak, since kita pindah Kelantan last
year. Sblm ni ChicNa stay kat Shah Alam. B4 blk haritu kakak baked Kek Carrot
utk kita & bawak blk utk family jgk. So, kita sempat la belajar sambil2
tolong tengok & snap je. Eh kita tolong ok, tolong sagat carrot lagi.
Sampai tersagat jari sendiri. Hukkk.. Sakit!
Ini bukti hasil seni tgn ChicNa ;p
Bahan2 nya :
1 cawan carrot yg disagat
1 cawan gula perang
1 cawan minyak jagung
2 biji telur
1 ½ cawan tepung naik sendiri
Secubit garam
Sedikit esen vanilla
*2/3 cawan ground almond
*1 sudu besar susu pekat
Bahan2 * ni option sj. Nak masuk bleh, tak nak masuk pun
bleh. Biasala my sis tu asal masak je tak sah kalau tak ubah or tambah resepi.
Tp serius, mmg bertambah sedap! :)
Cara-caranya :
> Campurkan gula perang dgn minyak jagung. Kacau rata.
> Kemudian masukkan esen vanilla, susu pekat dan garam.
> Masukkan pula telur. Kacau lagi sampai sebati.
> Masukkan ground almond dan tepung sedikit demi sedikit.
> Kacau adunan hingga sebati.
> Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar. Tak yah sapu
mentega kat loyang coz kek ni dah masuk minyak.
> Bakar dalam oven dengan suhu 180°c selama 20 minit. Setel
sudah.
Layan pict meh..
dah lenguh mengacau
pre-made kek, masuk loyang dulu
Taraaa...
Inilah hasilnya
Oh kita dah termakan 10 slices kek ni, konon nk bg family
kan. Sorry kak. Huhu..
Ini dia kek yg dah siap ditapau oleh kakak.
Nasib baik ada
kek Marble Coklat. Boleh topup ganti kek Carrot yg dah kita ngap tadi.
Anyway, dua2 kek memang sedap. Family pun suka, lagi2
si potet. Licin diorang sapu. Tinggal tupperware je kat ChicNa utk dicuci. Hukkk.. Ada hikmah jgk ChicNa mkn 10
slices awal2 haritu. Huhu..
Kepada kakak tersayang, thanks a million. I love you Sis!!
Next time Red Velvet on demand. :)
p/s : Oh.. last but not least, ChicNa juga hantu kek.
Memang hantu betul la kita kan.. ;p
19 comments:
sedapnya..!
tapi kan chic na, kek coklat ttp no.1 di hati..hihihi
wow sedapnyaa... nyum2..
sedapnya
eh, sy x pernah rasa kek carot.sedap eh? nak buat la nnti:D
pandai Cik Nur! 20 markah. hehe.. ;p
misya, sy pn br 1st time mkn. sedap!! :)
Lama da x makan kek ni, nak buat x rajin plak;)
aaaa...terliur pulak tengok..hihi.ada masa nak try buat la kek ni..hihi
sedapnya.. boleh try buat.. akak suka simpan carrot.. nak try ni.. copy resepi di sini nanti
ada masa nanti nak try la...macam sedap je...
selamat mencuba kawan2! :)
Salam. Ni rindu jugak dengan kak saya ni. Kakak bukan biology jugak ni.
chic na, pnjam header ye, nak buat entry untuk esok.. :)
akak dah buat kek ni.. soklah buat entri kek ni yer hehe
hantu coklat, hantu kek, satu lagi ape ehhhhh. huhu. same je kite ni. :)
baru tahu satu rasia yg chic na hantu kek hehehe...ada resepi boleh cuba nanti hehe
Wah nampak sedap la carrot cake.. M tak pernah buat lg la..rasa pun tak pernah lg..
MV ambik yea resepi
ciksu ni ntah bila la nak buat kek lobak ni.resepi dpat dah berkurun dulu..hihi
ke mana cikna?
meh sini cik su nak jawab pertanyaan bb dekat header tu siapa :D
http://lobaksusue.blogspot.com/2013/01/selamat-hari-lahir-darwisya.html
Lepas masuk telur tu, cukup kacau sampai sebati je ye? Tak perlu kembang?
Post a Comment