Thursday, 17 May 2012

Mitos : Baju buruk

Assalamualaikum

Err baju buruk sangat berguna tau tak? Hihi..
Actually ada cerita di sebalik baju buruk tu. 

Time tu ChicNa pegi kenduri umah bestfren. Cuaca hari tu sgt baik & cerah. Tapi tak lama lps tu cuaca bertukar mendung & gelap, angin sepoi2 mcm nak hujan. Yg member ni dah gabra takut hujan time pengantin lelaki dtg. Tetiba mak pengantin mintak baju buruk kat pengantin. Kami semua pelik la. Nak buat ape ngn baju buruk?

Then, mak dia cakap 'Orang tua2 kata kalau hari nak hujan time kenduri mcm ni..  ambik baju buruk pengantin.. campak atas bumbung rumah.. nanti hujan tu tak jadi datang..' Oh begitu. Tp kami yg perasan muda2 ni mmg tak tahan, terus gelak jela kan. Kikiki..

Dalam gelak2 pun member ChicNa buat jgk spt yg mak dia suruh. Kebetulan apa yg mak dia cakap td betul2 berlaku. Cuaca memang dah cerah balik masa rombongan lelaki sampai.

Erkk terkejut tp dalam hati cakap 'kebetulan je kot'. :)


Is it a myth or a fact?

Korang percaya tak dgn mitos2 mcm ni? ^_^

Jom singgah blog yg comel & kiut ni >>


34 comments:

lelamaisara said... [Reply]

pernah dengar juga ..mase bersanding kat belah lelaki,mak mertua ada buat juga mase tu..memang tak jadi hujan walaupon mase tu dah mendung sangat....Entah la ek..kebetulan kot..heee...

Yana Libra said... [Reply]

tak tau lah pulak eh..tak pernah dengar..huhu~

@ deqla manjew said... [Reply]

deqla lain sikit.. deqla masa kawen dulu, dorang mintak baju yg deqla pakai seblm pakai baju pengantin utk dicampakkan ke atas bumbung kemah majlis...alhamdulillah lps majlis baru la hujan...hihi...

maslin said... [Reply]

pena dgr gak... tp waktu mas kwin x der plk buat mcm tue... just buat solat hajat mintak x hujan waktu majlis...hehe

KorN said... [Reply]

yerp.. saloo dgr cam ni... tapi semua tu kuasa Tuhan.. kan...

Chic Na said... [Reply]

ooo yeke.. cik na first time dgr. ada citer kat mak, mak pun gelak dgr sbb xpenah tau kan. hehe.. cam pelik pun ada. :)

yana : bleh try nnti. :)

Masha Meisters said... [Reply]

kain buruk memg berguna...
buat kain lap...
hihi...boleh kannnn???

Cik Nur said... [Reply]

oo..gitu...!

kena baju buruk pengantin perempuan ke...?

hihihi

Camy Alya said... [Reply]

wahhh, peliknya. tak pernah dengar lagi ni

sis92 said... [Reply]

aiyakk first time dgr ni -,-

Emma said... [Reply]

yeke?? fes time dengar.. ho3.. Allah dh tentukan hari tu x hujan.. wallahualam.. :)

Chic Na said... [Reply]

Masha : ahaha.. betul betul betul..

Nur : ye nur, bj pengantin perempuan.

kannn?? mmg pelik. :)

Cik Aini Lavender's said... [Reply]

hahaha cikna jgn x caya,
dulu ms knduri rmh ai pun mak ai wat mcm tu jgk,ambik bj my sis then baling atas bumbung...
nak kta kebetulan or mmg petua ai x tahu lah tp mmg x ujan lah ari tu..hehehe rs cam lawak pun ada kan =p

syafiqakarim said... [Reply]

pernah tgk.....tp hujan juga.haha
kebetulan mungkin.

Miss BaNu said... [Reply]

oooo gitu ek...baru first time dengar ni..hehehe..mmg kelakar tpi menjadi..entahla maybe kebetulan kot sbb semuanya berlaku dgn izin dan kehendak AllaH S.W.T kan..

mama pipie said... [Reply]

sebenarnya ini khurafat.. tapi masa mama kawen dulu pn ada wat gak.. masa tu tak tau lg

BlueiceButterfly said... [Reply]

~banyak dengar orang cita camtue..tapi tak pernah nampak depan mata la pulak :)

9n0L4 said... [Reply]

tu lah tanda kehebatan mental manusia. bile mind set kite begitu, insha Allah begitu lah jadinye. ;)

~Sweet Honesty~ said... [Reply]

hehe..banyak sebenarnya mitos atau pntg larang org dulu2.. kdg2 bole pakai smpai skrg..ikut mana yg masih relevan la kot..(^_^)

Arina Shamsul said... [Reply]

hehehe..1st dengar dik :)

kebetulan je tu.Kita pun tahu kan?hujan panas semua tu dari ALLAH kan?ngeee

kalau boleh elakkan mempercayai benda2 yang boleh menghampiri syirik :)nauzubillahminzalik ..

Arina Shamsul said... [Reply]

hehehe..1st dengar dik :)

kebetulan je tu.Kita pun tahu kan?hujan panas semua tu dari ALLAH kan?ngeee

kalau boleh elakkan mempercayai benda2 yang boleh menghampiri syirik :)nauzubillahminzalik ..

CikMai said... [Reply]

pernah dengar gak , belum berkesempatan try ,hahaha

~~oOpEt~~ said... [Reply]

1st time pet dgr :) ty sharing

Misya Mialen said... [Reply]

hai cik na;) apa kabar? heee... sy senyum baca entri cik na;) mcm kebetulan kan;)

..cik hana.. said... [Reply]

hehehe...yer ke?first time dengar petua camtu..nice info! :)

Chic Na said... [Reply]

yela kan. cik na pun anggap semua tu kebetulan je. bknnya kita boleh ubah ketentuan Nya kan.

misya : cik na sihat selalu! :)

Badrina Ibtisam said... [Reply]

Sy tk panh dgr punnnn dan tk pnah try hehehhehe

jaakechik said... [Reply]

belom penah lagi dgr ni, xpe bleh cuba hehe....

Si Matatajam said... [Reply]

Semua tu kuasa Allah dik... Kebetulan je tu... Hope follow back

Chic Na said... [Reply]

menurut kata cik ai ni amalan org utara. maybe kot sbb member cik na pun org utara. :)

putryteya said... [Reply]

haha , orang tua2 macam tu la ~ kebetulan je la tu . :)

Encik H said... [Reply]

Aaaaa...tatau la Chic Na..rasanya tak pernah block atau halang siapa2..entah..aritu Ninaaa pun kata camtu jugak..

Dieyna said... [Reply]

selalunya akak dengar org kata, campak baju pngantin perempuan atas atap untuk alihkan ujan... hehe kebenarnya tak pasti pulak... pelik2...

9n0L4 said... [Reply]

oooooo dari utara keeeee. hee. dah tersebar ke seluruh negara. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com