Wednesday, 2 May 2012

Curiga


Assalamualaikum

Semalam outing dgn bff. Lepas penat beraktiviti shopping & jjcm
kitorg melepakkan diri di pantai sambil minum air kelapa. Lama kot tak pegi pantai. Tgh seronok bersembang tetiba bff  buat muka suspicious & tetiba dia citer pasal jenayah penyebaran HIV yg dia pernah baca dlm satu artikel. Terlopong ChicNa dgr. Pelik jgk memula, tau la awak tu Pharmacist. gees.. 

Then baru dia tunjuk kat ChicNa apa yg dia nampak. Ohh ok, baru faham. Bknnya nak bersangka buruk tp mmg nampak mencurigakan. End up kami terus bayar & blah mcm tu je tanpa menghabiskan air kelapa disebabkan kecurigaan melampau dan tak tahan asap rokok mamat2 meja sebelah. Huhu.. Cer korang baca artikel kat bawah ni & fikir, mmg ada logiknya.

Sama ada korang belum atau dah pernah baca, please alert dgn benda2 mcm ni ok. Orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV kepada orang awam. Kes seumpama ini pernah ke udara di dalam televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa atas jenayah penyebaran HIV ini. Dah ramai orang awam yang dirosakkannya.

Please, take extra caution as well!

Di antara tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih ialah di kawasan pantai. Apabila berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut. Ada penagih dadah yang sengaja menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

Satu lagi kawasan pilihan penagih ialah di taman permainan kanak-kanak.Terdapat kes di Australia dimana kanak-kanak telah tercucuk jarum penyuntik apabila dia turun daripada papan gelongsor. Kanak-kanak ini kemudiannya didapati HIV positif.

Di panggung wayang, berhati-hatilah dengan kerusi yang anda duduk. Terdapat kes seorang perempuan duduk di kerusi panggung wayang dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dengan nota berbunyi Welcome to the real world, you are now HIV positivegrrr psycho!!Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai.

Di Georgia & Florida, ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling pada mesin air minuman. Jadi pastikan bila anda membeli air, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling. Mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

Di sebuah restoran, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam makanan atau mungkin juga minuman. 

Sumber : Dr Muhd Hishamuddin bin Abdul Halim
Professor & Head Dept of Chemical Pathology,
School of Medical Sciences USM Kubang Kerian.

Tak sure kat Malaysia pernah berlaku kes-kes mcm ni atau tak,
tp bila baca rasa macam takut & dah tak selamat utk keluar. Apepun, utk teruskan hidup yg normal kita terpaksa jgk keluar ke tempat2 yg disebutkan di atas. Kan? J

Kemungkinan tu tetap ada. Cuma perlu lebih prihatin & berhati-hati.


p/s : Thanks Cik Sue for sharing such a useful info. Hugs!

30 comments:

~Sweet Honesty~ said... [Reply]

betul ke cik naa?? eeee.. bahaya ada d mana2 kan..takot jugakk..thnx 4 sharing..

CtAyue said... [Reply]

memang kena hati2..terutama kat kawasan pantai..sy kalau bwk anak jalan tepi pantai memang tak bagi dia bukak kasut.sebab ms sy sekolah dulu pernah nampak member terjumpe jarum tu ms kami jejalan tepi pantai.mujur tak terkena kaki..mmg takut!!

Arina Shamsul said... [Reply]

nauzubilahiminzalik...takut lak baca dik...huhu

Aine Ainun said... [Reply]

wisau pula....

takpe kita berjaga2 ye...

Chic Na said... [Reply]

aah yg kat pantai tu mmg pernah terjumpa. berhati2. semoga kita semua dilindungi.. :)

Sis AI said... [Reply]

Ya Allah.. Serius taktau, tp kejam gila diorg ni. Yela sis, diorg ni brmsalah mental sbnrnya. Diorg tak dpt trima hakikat yg diorg takkan hidup dgn aman, dan tgk org lain hidup dgn aman, dia rsa tak puas hati. Tp serius, lpas ni akn lbih hati2.. Tkut sgt bila bca ni. Mudah2han kat Malaysia, pesakit HIV msih brjiwa kemanusiaan.. Slalunya bila dh sakit la kita brtaubat, bkn tmbah dosa..

etuza said... [Reply]

ke mana pergi memang kena hati2 apapun yakin Allah tempat berlindung.

Camy Alya said... [Reply]

kena lebih berhati-hati pasni.

@ deqla manjew said... [Reply]

ish bahayanya...tak mungkin la kita tak kuar ke tmpt2 mcm tu kan..tp wajib lebih hati2 lps ni. mmg psyko la main letak jarum kat tmpt dudok panggung, x psl2 org yg x berslh kena HIV! siot je la! haihh

lelamaisara said... [Reply]

Dah terbaca pasal ni...

Erm...bahaya ada dimana2 kan sekarang ni...tak baik je kan diorang buat macam tu...

sis92 said... [Reply]

wah ini sungguh bahaya..harap semua ambil pengajaran n lebih berhati-hati :)
tq

Emma said... [Reply]

wahhh... bahayanya dunia skang ni! takut nak sentuh apa2.. hu3.. festime dgr sal nih.. sangat keji lah perbuatan dorg nih! aiyya...

Yana Libra said... [Reply]

kita hanya boleh berhati2..kalau dah nak kena tu, macam2 cara boleh kena kan~~

mintak dijauhkanlah.

Cik Nur said... [Reply]

takutkan sekarang..lepas ni mmg kena lebih berhati2... tak faham kenapalah diorg perlu sebar penyakit ni.

Misya Mialen said... [Reply]

tq for sharing cik na. baru tau benda ni. sy takut pula klu jd mcm perempuant tgk wayang tu. kan ka naya? huhuh

Cik Penguin_Solehah said... [Reply]

alamak,kene hati2 macam2 ni,tq=)

Arina Shamsul said... [Reply]

assalammualaikum dear :) singgah sini jenguk kamu :) sihat?

Nina K's Luviee said... [Reply]

fuhh bahaya tul...harap2 kita tak terkena

9n0L4 said... [Reply]

huihhhhhh. seram. ape nak jadi dunia ni. penuh hasad dengki. dah sakit pun tak insaf². lagi nak bagi jangkit kat org lain.

Inz Indah said... [Reply]

Ya Rabbi..bahyenye..mybe jarang kite dngr kat malaysia tp kemungkinan tetap ada..aishhh..kene brhati2 ni..nk2 bila kat pantai memang suka buang slipar..nak rasa pasir pantai bagai..hehe tanak dah next time kot..

Cik Aini Lavender's said... [Reply]

trs rs takut,bimbang suma ada bila bc entry cikna ni tp bila2 pikir2 mmg btul la kan,x mustahil benda tu suma..mintak simpang lah...

erkk cik na dpt header dr mama..tahniah!cantik tau,mesti cikna senyum smp telinga kan.hehehe

Chic Na said... [Reply]

yup. keywordnya, berhati2.
cik ai : tq. tau xpe. senyum mcm kucing kat atas tu. hehe.. tp xdpt nk tukar lg sbb ada masalah teknikal. tp akan tukar a.s.a.p. :)

syafiqakarim said... [Reply]

pernah terbaca juga ni
apa pun,sentiasa berhati hati itu lebih menguntung kan

dyabunga said... [Reply]

pernah baca pasal artikel tu.. bila keluar kena hati2 lh.. lebih2 lg bila tgk wyg.huhu

Dieyna said... [Reply]

menakutkan... huhu

Encik H said... [Reply]

nak tanya la..huruf J selepas perkataan "Kan?" tu apa maknanyaa yer? sebab dalam entry sebelum2 ni pun ada jugak huruf J tu..hehe

BlueiceButterfly said... [Reply]

~nice info..bahaya tue..kena berhati-hati :(

cendol said... [Reply]

takot rase membacenye !!whoaa jahatnye !

CikMai said... [Reply]

psyko giler.takutlah..huhu..

9n0L4 said... [Reply]

hati hati mkn angin kan. malang tak berbau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com