Monday, 7 January 2013

Tips Kesihatan : Be Happy

Selamat pagi, selamat hari Isnin & selamat bekerja kawan2. 
Camne mood korang harini? Kalau ada simptom2 mood swings tu jom kita tingkatkan Serotonin dengan cara yang sangat mudah.

Serotonin ialah sejenis hormon yang terdapat dalam tubuh badan manusia yang berfungsi untuk mengawal mood, mengurangkan emosi negatif dan pemikiran yang tidak rasional. Secara tak langsung ia mampu membuatkan seseorang lebih bahagia.

Cara mudah untuk meningkatkan Serotonin
Coklat - Tinggi kandungan Magnesium dan nutrien2 lain yg memberi kesan yang menggembirakan. Tak semestinya kena makan coklat. Pagi2 breakfast hot chocolate tak pun makan roti coklat. ;)
Sayuran hijau - Meningkatkan tenaga.
Kacang walnut - Kaya dengan Omega 3 & nutrien2 untuk otak.
Garam Epsom (Magnesium Sulfat) - Menenangkan. Garam ni digunakan untuk mandi.
Air - Minum banyak air putih. Penghidratan akan meningkatkan tenaga & mengurangkan tekanan.
Cili merah - Melegakan kemurungan.
Pisang - Meningkatkan hormon Serotonin. Makan pisang celup coklat sedap ok.
Cer korang try *tetiba terbayang banana split, nyummm..*
Green smoothie (smoothie yang ditambah sayuran hijau) - Memberi tenaga segera.
Senyum - Membebaskan hormon gembira. Ni paling senang. Senyum cepat! ^___^
Berjalan-jalan - Menenangkan minda & meningkatkan serotonin. Tapi make sure suasana kat situ tenang la. Hihi..
Kacang badam - Makanan untuk otak & sumber Magnesium.
Oat - Mengurangkan kemurungan.
Alam semulajadi - Luangkan masa untuk menikmati keindahan alam semulajadi. Confirm rasa tenang & happy kan.

Perasan tak kebanyakan makanan2 kat atas tu mengandungi Magnesium? Magnesium membantu pelbagai fungsi tubuh yang penting - mengurangkan kekejangan & keletihan otot, membantu merendahkan tekanan darah. Secara tak langsung dapat mengurangkan tekanan.

Sape yang rasa moody atau grumpy tu cepat2 cari makanan yang dapat tingkatkan Serotonin korang. ChicNa pagi tadi dah breakfast roti dengan nutella. Nyummm..

'To live well is to eat well'

71 comments:

intanfirdaus247 said... [Reply]

Ciknaa..hehe..patutla cikna selalu positif..tgk owner coklat nih…happy je..dalam coklat banyak aura positif…sapa beli cekelat cikna mesti lepas makan tersenyum lebar…hehe

are_lin@yu said... [Reply]

kcg2 xbpa sgt..coklat ok.hehe

Michelle Hopell said... [Reply]

nice info.. :)

Mimie said... [Reply]

info yang berguna nih

Cik Nur said... [Reply]

wahh..nak sikit roti dan nutella..
tapi nak cikna buatkan..
boleh..?
heeeeeeee..... :)

Nur ingat nak ngap zip..!sekali buka laci dah habis daaa...huhuh

Deqla manjew said... [Reply]

deqla pun suka nutella tu..nyum2 jugak la.. hihi.. patot la owner blog ni hepi je sokmo.. ada tips rupanya.. tq for sharing., :)

NIA SI DRUMSTICK said... [Reply]

okie..nice sharing..meh mkn choclate byk2..haha

aisya said... [Reply]

Senyum tu paling best. hehehe

Si Matatajam said... [Reply]

Akak suka kekacang dan cekelat.

Cheq Kaq said... [Reply]

patut laa rs tak bersemangat jer rini..satu pon dlm list tu cheqkaq tak amik lagi harini..adfuyaiiiiii

Etuza Ezawarna said... [Reply]

wah info kesihatan kena baca semua..tq info

intanfirdaus247 said... [Reply]

Hehe..cikna, motor lama dah daif sangat…hehe..nak jenjalan nek keta x romantik..koh koh….

wan nurul hezrina abd halim said... [Reply]

nurul puasa hari nie..mood okjer tapi tak banyak bercakap=)hehe cik na hepi sangat sbb cikna kasi coklat=)tq yer..baik sungguh hati ganti yang baru..tq sangat..

Jna marcello said... [Reply]

What a lazy Monday!!

Tinggi kandungan Magnesium dan nutrien2 lain yg memberi kesan yang menggembirakan. Tak semestinya kena makan coklat. Pagi2 breakfast hot chocolate tak pun makan roti coklat. ;) <---- Stuju.....hidup Na kan lebih aktif bila ade cekelat hahaha

Nice sharing Chic Na

Emma said... [Reply]

mood sy hepi harini, sbab dah abis exam dh~ hahahaha...

Mrs Velentine said... [Reply]

nice..hehehe..bab garam tue sama mcm garam biasa ker

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

Setuju!!! Tips n info yg sgt berguna..

Tang bab cili merah tu if mkn mentah confirm serta merta jadi energetic mata terus segar!

Bc psl mkn buat perut nani lapar.. :)

azizah :) said... [Reply]

selalu makan coklat la kasi mood naik..heee

the malay male said... [Reply]

ken simpan stok coklat byk2 ni

Yana Libra said... [Reply]

sedapnya nutella..huhu..chic na tokey coklat xsusah nak hepi2 slalu la camtu kan~ :p

Chic Na said... [Reply]

@intanfirdaus247
takdela kak. selalu je mood swing. hehe..

@Cik Nur
ngade tau. mai umah cikna dulu. :P

@Deqla manjew
cikna takde senyum2 dah. cikna ni suka gelak kalau deqla nak tau. lawak sikit pun gelak mcm ape dah. haha..

@wan nurul hezrina abd halim
takpe. kan cikna dah janji. ;)

@Jna marcello
takmo lazy2 na. cheer up plisss! :D

@Mrs Velentine
tak MV. garam ni ada jual kat farmasi je. ;)

@nanieybarnieylurviey
makan mentah? biar betik nani. jom makan. :)

@Yana Libra
haha.. ada je time sedihnya yana. manusia kan. :D

cik nana said... [Reply]

paling senanggggg senyummmmm je. hahaha. kita klu dapat minum nescafe tenang je rase. ekeke

Shalee Abdul said... [Reply]

kebetulan pulak petang tadi singgah kedai beli nutella utk bfast sok hikhikhik

kinara kinatara said... [Reply]

wah..nutella 2..sedap nya...:)


cik na semua kawan2 kina suka ngan cokelat tu..sedap..nanti nak order lagi lah..:)

sabella mohamad said... [Reply]

wah coklatt . hihi . btw , thanks for the info ye chic na ;)

Encik H said... [Reply]

erkk..kena senyum ke? :(

kalau menangis kegembiraan boleh tak? :')

Cikgu Fikri said... [Reply]

cik na nak tahu, fiq elum rasa lagi Nuttella.. sedap x? tgk iklan cm sedap jerk.. :)

Reiko Masashi said... [Reply]

lpas ni tiap2 pg nk mnum hot chocolate :P

kopi pasta said... [Reply]

ambik dua keping roti kapit dengan vitamin...haaa, makanan pagi yg berkhasiat. chocolate tu ak baca, boleh merangsang otak utk berfikir. tp klu mkn byk, diabetis pulak jadinya

Arina Shamsul said... [Reply]

Patutla ramai yg asal tension je makan coklat kan? Heheheh.

Thanks sharing cikna :) nice :)

wahidah yarahim said... [Reply]

Good info la chic na..tq..best2

Cik Yaya said... [Reply]

wuu nutella...mmg cedap..yummy... ^,^

ros_reeza said... [Reply]

coklat! memang selalu makan pun.. hihi

mama aryan said... [Reply]

suka makan coklat bila tengah berserabut,rasa tenang je..

jaakechik said... [Reply]

perkongsia yg bagus ni chic na...hihi... coklat mmg best...!

Nyue said... [Reply]

info kesihatan yg bagus ni :)

Deq's Qienz said... [Reply]

great info :)

intanfirdaus247 said... [Reply]

Heheh..salam cikna sayang..:) ye ke, berangan nak dapat hubby yg ada motor besar eh? Xper..kalau x der moto besau masa berkenalan pon x apa..beli masa lepas kawen..hehe..kak intan ni dua tahun lebih kawen baru beli…bujang2 beli kereta dulu…hehe..husband kak intan pakai motor kapcai biasa2 je untuk lenjan2..eheh…g keja pon kak intan ronggeng naik motor kapcai je …husband bawaklah…x reti tunggang motor kak intan nih..keta pon x drive lama sebab lepas kawen ja husband x bg drive, dia yg nak antar g alek keja..sayangla sangat katakana..kah kah kah…motor yg baru ni kalau hari3 lenjan g keja, mau pengsan jatuh miskin sebab duk bela dia bg makan minyak lagi…koh koh..kalau org kaya x apa..ni kak intan kayap..koh koh

Mama Vogue said... [Reply]

Lalink Chic Na,
sila emel alamat nak pos ke ayudzul@yahoo.com ye..hihihi.
Hadiah comel tu basi nanti..!
hehehe

LiYa HaNiF :: said... [Reply]

sejak 2 menjak ni memang menggila dengan coklat hehehe.. siap remind kat daddy Qalesya... jgn habiskan coklat dalam peti ais tue... hehe

Misz Mieza said... [Reply]

Owh! Nak gi makan pisang sekarang! Hehehehe.. =)

Cikgu Ma said... [Reply]

saya breakfast dengan oligo..hheehe

fieda said... [Reply]

sama lah..umah ni peminat roti dgn nutella..sedap..

Eazy Izzuddin said... [Reply]

thanks for the info ...
nak try hihi
:)

UniMeOw said... [Reply]

ermm uni plg suka coklat & alam semula jadi!! <3

Kesuma Angsana said... [Reply]

tq share dear, gd one

9n0L4 said... [Reply]

amboiiii. coklat atas skali tu. hehe. lawa blog baru ni. :)

BaNu Syah said... [Reply]

nice info..hehe lawa blog chic na

intanfirdaus247 said... [Reply]

Hahah..teka teki tu zaman sekolah dulu..kak intan tingat balik tu saja wat entry tu…teka teki budak2 cikna..hehe..tapi fun ka…telor kambing kat atas tu boya xleh tokak la sebab dah parking side atas

Cik Gee said... [Reply]

assalamualaikum cik cokelat..
waktu exam dulu, disebabkan sy tak berapa gemar kismis, sy gantikan dgn mkn coklat isinya kacang walnut.
mmg segar bugar rase. dan kurang stress. trylah.
dan tak lupe jgk, perbanyakkan solat sunat. inshaAllah tenang. aiceh.

trah zain said... [Reply]

owww... patot la suka cekelat (^_____^)

LYAfrina said... [Reply]

waa.. header baru.. ;-)

tq for sharing.. sgt2 bguna

cikeyrah said... [Reply]

Nice info . . waa blog dah berubah wajah . . nmpks sgt dah lama x BW -_-''

ainy maharani said... [Reply]

kalau bicara soal coklat,air liur aku pasti menetes nih,..hehehehe

Si Matatajam said... [Reply]

Jenguk Chic na lagi

ieda said... [Reply]

TQ for the nice tips dear ! ;)

Cik Aini said... [Reply]

ok2
noted!
heheehehe
coklat pun awek muda kan Cikna kan..terbaekk lah coklat nih :)

lelamaisara said... [Reply]

suke makan cokelat...hehhe

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

coklat suka2 hehehe...nice info chicna..bagus chicna kongsi ilmu yg bermanfaat kat sini...

misz aisya said... [Reply]

sy suka coklat! feveret of kos lah kinder bueno, kit kat and cadbury hazel nut. dan soklat buat sy hepi sokmo! ngee~~

N.Aima K said... [Reply]

sedapnye coklat!!

Dayana Bahar said... [Reply]

i like coklat.. hehe tq chic na..

Ain Dzaya said... [Reply]

ain suka cili merah ..teehee

Cinta Misteri said... [Reply]

Ni yg mcm nk order nutella cake mcm aritu lg.... CiM suka giler makan coklat

Miss Zahirah said... [Reply]

chocolate always my fav.. ;)

Liyaa Mf said... [Reply]

Jarang2 amek tau sgt psl khasiat makanan ni. Apa yang selera, makan je. Hehehe. Bagus la Chic Na jenis concern psl ni sume :D

Kesuma Angsana said... [Reply]

tq share dik, bagus sgt!

izan mama mia said... [Reply]

tq share..owh coklat

Arham Md Ali said... [Reply]

Am kalau bagi hadiah birthday dekat orang mesti bagi coklat sebab tau yang benda tu boleh buat orang yang makan tu happy.

mama aryan said... [Reply]

Sekarang xde selera nak makan apa2..huhu

seribupilihan said... [Reply]

betul tu..makanan nie semua yg boleh membuatkan kita bertambah sihat..bila dah sihat automatik akn selalu happy..betul tak..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com