Tuesday, 24 September 2013

Sakit Perut

Assalamualaikum
Health is not valued until sickness comes. - Thomas Fuller
Good things to share. Pernah sakit perut? Menurut kajian, orang yg lahir bulan 7 memang ada masalah perut. Ok kajian, tapi ChicNa banyak jumpa kawan se gang 'July babyLeo especially, yg ada masalah perut: gastric, cramp, appendic, menstrual pain, bloating, constipation. Tapi yg lahir bulan lain pun ada jugak masalah camni. 
Kadang2 rasa sakit tu kat bahagian atas, kadang2 belah kiri, kadang2 kanan ye dak. Walaupun ChicNa dah memang confirm ada gastrik etc & doktor pun dah citer macam2 tapi disebabkan curious yg tak pernah habis, so ChicNa googled dan jumpa ni.

Abdominal Pain
Each type of pain and its location in the belly provides clues about the specific cause.

Penting jugak kan untuk tau apa punca sakit perut tu, even cuma kemungkinan tapi sangat membantu bila kita nak buat diagnosis. So kalau sakit tu kerap better cepat2 pegi buat check-up. Jangan sesuka hati je makan pain killer. Memang la boleh kurangkan sakit tapi kena ingat jugak dia punya long term side effects.

Life is not merely to be alive, but to be well.


p/s: ChicNa makin concern bab2 kesihatan sebab bff selalu share macam2 pengalaman dia keja kat hospital as a pharmacist. So bad, it's good. Huhu.. Tq babe!

XOXO

53 comments:

aisya said... [Reply]

ooo.. baru tau.. thanks cikna.. huhu

Jenny Lilly said... [Reply]

Setuju ngan Chic Na, even kita yg lahir bulan march pun slalu sakit perut gak..
Another part tu pun setuju juga, prevention better than cure kan...
kalau rasa kerap sangat sakit perut, better jumpa doktor untuk pengesahan.. bahaya untuk kesan jangka masa panjang. kita ada fews relative yg mengidap penyakit kronik dan bermula dari simpton sakit perut yg kerap..

aTieYusof Family said... [Reply]

Salam sis...
Akak sejak keja hospital mmg lbh concern ttg segala jenis penyakit ni..bkn saja sakit perut..Pa'e pn akak ajar sama..terutama bab2 menjaga kebersihan ni..Alhamdulillah akak jarang sakit perut ni..tp klu kena jarang ambik pain killer ssb takut kesan long term nti..

nea lopah said... [Reply]

TQ Share chic na.... untung dapat kawan yg keje dlm bidang perubatan. bnyk dapat info2 berguna.

are_lin@yu said... [Reply]

itula samala kita cikna.sbbkan anip amk bdang kesihatan skt ni..skt skit2 pn kta kna tau..haha..asyik kna bebel ja.

Cinta Misteri said... [Reply]

alhamdulillah....so far CiM takde masalah berkaitan perut buat masa ini. cramp, gastrict sumer tak pernah rasa...cuma kadangkala kalau tersalah makan, CiM akan cepat minum air garam

amalkanngaya hidup sihat.....ngeeeee

Masha Meisters said... [Reply]

yup! masha dgn Abe sama satu bidang...kuat bebel pasal semua bnda...that's good bila ambil tahu pasal diri sendiri...act,masha pun bnyak lagi yang tak tahu...

Deqla Manjew said... [Reply]

deqla bln mac pun sokmo sakit perot.. hihi..paling kerap sakit perot nak buat pelaburan la kan..hahahaha.. ada kaitan x?? ngeee..

Mrs Velentine said... [Reply]

oh yea ker..bulan julai selalu sakit peurt ek..

Chic Na said... [Reply]

betul tu Jenny Lilly.. perut punca segala penyakit kan..

Wslm sis.. untung kak aTieYusof Family keja hospital.. at least kita ada sikit kesedaran kan.. ;)

memang untung kak nea lopah.. kadang2 kalau sakit memang refer dia dulu.. ;)

Alhamdulillah kak Cinta Misteri.. teruskan jaga kesihatan ye.. ;)

bagusla tu kuling Masha Meisters.. Abe bebel untuk kebaikan.. dah kawen nanti leh sama2 belajar.. :)

hahaha.. lawak la Deqla Manjew ni.. masyuk la sebab melabur sokmo.. kakaka.. ada kaitan gak tu.. under constipation.. hikkk..

kajian je Mrs Velentine.. ;)

NorRo AiNi said... [Reply]

ouhhh..nice sharing..ain jarang skali sakit perot nih huhu..

Khairunnisa' said... [Reply]

Tiada kena-mengena sakit perut dengan bulan kelahiran kita. Yang membezakannya adalah rutin dan cara tuan punya badan enjoy life; healthy or unhealthy lifestyle.

Nisa'

Mimi Azirah said... [Reply]

bru tau...akak nih pun skit prut...

Cik Yaya said... [Reply]

salam cik na..

yaya buln 8..tp LEO la jgk..mmg selalu ade mslh dgn pewot..dia suke cri gado ngn yaya..huhu

penat nak layan..hoho ^o^

Acik Erna said... [Reply]

Betul cna....bulan lain pun memang ada juga sakit perut

Chic Na said... [Reply]

aah betul tu Khairunnisa'.. setuju.. tp macam saya cakap kat atas tu cuma kajian sahaja.. :)

Yumida Huda said... [Reply]

tq sharing dgn kami cikna
moga sama2 kita jaga kesihatan

MystoryPic said... [Reply]

saya yg lahir bulan Jun pun selalu sakit perut... hehe

Tihara said... [Reply]

baguslah entry ni, thanks chic na..

cik didiey said... [Reply]

great entry! sila share mcm2 tips dan topik kesihatan ye :)

Chipsmore said... [Reply]

sy nak save gamba tu tp xleh lah kak na.. *_*

ieda immi said... [Reply]

TQ sharing chic na ..
bagus sgt info nie ;)

Sis AI said... [Reply]

Pergh. Tak pernah tau pun perihal ni? Tapi jarang sakit perut, Alhamdulillah. Kalau wajib tiap2 bulan, ehek, menstrual la. But still, good sharing. Serious sy taktau pun bhagian2 dia ada sign kpada pnyakit lain.

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

wani jrg nk sakit perut chicna...tp best jg ada kwn yg keje kt hospital ni mcm2 kita boleh tau psl kesihatan kan

Cik Aini said... [Reply]

Ai kalo sakit perut masa2 tetentu je Cikna..masa x stabil tu..dulu slalu amik ponstan skrg dah gaduh ngan ponstan..trs buang dia dr hidup...

Cik Nur™ said... [Reply]

Betul..kebanyakkan org yg lahir bulan 7 mesti ada masalah perut...nur pun ada gak....tp skrang ni..alhamdulillah....heheh

azizah :) said... [Reply]

baru tahu info ni chic na..tq sudi kongsi

aTieYusof Family said... [Reply]

salam singgah Rabu sis..pekabar hr ni? :)

Kesuma Angsana said... [Reply]

tq very gd sharing ni... done clik2 nuffnagx3 yer

mama_ka0ri said... [Reply]

akak lahir bulan Januari pon ada masalah sakit perut jugak..haha..

dulu kalau PMS mmg telan pain killer..tapi sejak jumpa sorang doktor pakar ni..dia tak kasi dah makan pain killer..katanya long effect kat buah pinggang..sejak ari tu akak stop makan ganti ngan supplement calcium magnesium kalau PMS..huhu..

Yumida Huda said... [Reply]

yumida dtg lg..lalalalala
psl catatan x sama antara pageviews si blog n di nuffnang tu yumida pun kurang pasti
aah akn memang x sama
klo kat nuffnnag macam rendah mata pageviews dia

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

Thanks Chic Na share pasal ni.. Takut plak.. Sama2 jaga kesihatan.. :)

ros_reeza said... [Reply]

thanx Cikna untuk entry ni. bermanfaat.. Orang Mei macam mana pulak CIkna?.

ros_reeza said... [Reply]

done ikea dan save22

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

salam khamis chicna :-)

aTieYusof Family said... [Reply]

Salam sis..pekabar hari ini?:)

LYAfrina said... [Reply]

Nice sharing.. Bru tahu.. Nk print la.. Blh rujuk pasni

MaMa Rey said... [Reply]

Chic Na..suami sy lahir bln 7..mmg dia selalu ada masaalah perut..selalu sakit perut

aTieYusof Family said... [Reply]

Hai sis...:)

Rosmiza Ali said... [Reply]

Betul Chic Na.. Bab kesihatan ni mesti kena concern.. Tak maulah dah sakit teruk baru nak gi cari doktor.. Huhu.. Btw, thanks for sharing.. selalu jugak2 sakit2 perut ni.. Kena kaji lebih lagi nih.. =)
ZON PERMAISURI CHOMEL

Tinta Lana said... [Reply]

Salam.

Urmm..apa kaitan bulan kelahiran dgn masalah perut.. cikna ada reference nya tak..1st time thu psl kajian ni cikna..hehe

Fokus belah kanan jela, selalu sakit perut sblh knan. Kidney stones? takut juga,huhu..dalam family pernah ada sjrh pnykit tu.

Lana pernah cek dgn doktor..dia duk tekan2 perut..pastu tnya, "awak pernah ada buat apa2 hubungan intim sblm ni?" Lol,terkejut tnya gitu,hahahah

Org sakit perut sbb bnyk masuk angin, kemaheng soalan dokter tu.. (-_-)

Yana Libra said... [Reply]

ooo, bagusnya gambar tu..tp agak complicated gak la.huhu~

Aine Ainun said... [Reply]

skrg mcm2 penyakit Chicna...
takut....
Moga kita sama2 menjaga kesihatan...
saya ni pun kdg2 mkn x ingat...huhu

ros_reeza said... [Reply]

singgah pagi, klik nuff

Cik Yaya said... [Reply]

salam...
cik na..?pe habaq?? sihat ka?
saje dtg melawat kmbali ni ^_^

dya bunga said... [Reply]

thanks chic na...:)

nik ros said... [Reply]

nik kalau sakit, lagi sanggup bertahan dari paksa makan ubat. tak nak biasakan diri bila sakit telan ubat.tak bagus

lelamaisara said... [Reply]

yela...sya pon kerja dikelilingi dengan misi2 n doktor banyak gak benda baru tau...bagus jugak kan..

9n0L4 said... [Reply]

betui jugak tu chicna. jaa ade prob yg same. huhuhu. mmg ade mslh perut.

QasehnyaRania said... [Reply]

thanks cikna share.cik abe ciksu bulan july..

jaakechik said... [Reply]

bukan yg lahir julai jer china, yg lahir bulan lain pun ada gak hihihi... mcm jaa dulu kan, jaa pun doktor asyik ckp jaa gastrik..tapi benda lain sebenarnya haishhh... sampai kena operate... seriuuu smpai sekarang.

Cik Kay Jue said... [Reply]

thanks for sharing... :)

intanfirdaus247 said... [Reply]

byk info bermanfaat dr blog cikna n..tq cikna…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com