Thursday, 26 April 2012

Muffin Coklat

Assalamualaikum

Baking time! Yayyy... :D

Dah lama sebenarnya nak buat muffin coklat ni tp br je ada masa utk membaking. Nak share ngn kawan2 semua lah supaya korang semua terliur. Pfftt.. Mcm la sedap sgt kan muffin dia tu. 
Oh ChicNa ambik resepi ni kat Myresipi.

Ok, let's see ape bahan2 nya.


Bahan A

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1/2 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil soda bikarbonat

Bahan B
1 1/2 cawan gula perang 
1 biji telur
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak (seeloknya minyak vege)

1/2 cawan air suam 
Chocolate chips sesuka hati

Cara-cara

Ayak bahan A, campurkan semua sekali ye.
Pukul bahan B sampai kembang. 
Satukan bahan A & B sambil digilir-gilirkan dengan
air suam sampai sebati.
Masukkan choc chips secukup rasa dan gaulkan sebati.
Masukkan dalam cup.
Kukus atau bakar 180'c selama lebih kurang 15 minit.


So adunannya akan jd cmni. Makan camni pun dah sodap. Hee..



Masuk dalam cup


Peringatan : Masuk 1/2 cup cukup, sbb muffin tu akan mengembang doublesize. Kat sini ChicNa dah salah, masuk sampai 3/4 cup. 

ChicNa juga tak alas cup ni dalam acuan dia. So muffin tu mengembang sesuka hati je. Dah tak jadi rupa bentuk muffin yg sebenar. Ok, at least ChicNa dpt dua pengajaran kat sini.


Hasilnya... Taraaa!!

muffin kukus and muffin bakar in the house...

Berbeza kan rupa mereka?
Walaupun rupanya tak comel tp rasanya sedap okayh.

Muffin kukus surface nya agak koyak2 sket tp sebenarnya tu yg buat muffin lagi nampak yummieee. Tekstur sgt lembut & sgt moist. 

Muffin bakar plak surface nya licin, gebu & sedikit crunchy. Sesuai utk deco2. Tekstur nya agak kering sket, kurang moist. 

Kalau nak muffin tu lagi sedap, boleh la letak aiskrim sebagai topping. Puan AA pernah ajar camne buat homemade aiskrim.
Nak blaja, klik blog AAKlik blog Cik Nur and blog ChicNa jgk.

Dari survey, ramai yg prefer muffin kukus compared to muffin bakar termasuk la ChicNa. Apepun, masing2 ada citarasa sendiri.
Nak tau kena cuba ya.

Tengok ni...

Muffin with aiskrim & coklat topping. Tempting tak?? 

Gulppp.. :)



19 comments:

Emma said... [Reply]

aaahh.. muffin coklat! sedap sangat! :( nak makan... ho3

Cik Nur said... [Reply]

Yes..! chic na berjaya buat cik nur terliur..!

lebih kurang sama dengan kek kukus cik nur tu kan.. :)

~Sweet Honesty~ said... [Reply]

wahhh..balik kuching ne nk try...

Yana Libra said... [Reply]

wah, menarik tul rupa muffin yang dah siap tu~~~

kalau buat kek resepi ni boleh ke eh? jadi kek coklat tak??

@ deqla manjew said... [Reply]

alahaiii.. tgk coklat cair mcm tu pun dah terliur taw...

Chic Na said... [Reply]

Emma : jemput makan. :)
Cik Nur : aah Nur, lebih kurang je. Nur punye next time Cikna try. :)
Sweety : buat jgn xbuat. hihi.. :)
Yana : boleh kot. tp stahu Cikna muffin ni texture dia agak crumble sket, ala2 bread. cuba yana try k. :)
Deqla : 2 la pasal, cikna siap berebut ngn adik makan sisa yg kat bekas tu. huhu..

Cik Aini Lavender's said... [Reply]

nak ckit CikNa..
anto la mai sni..skrg kan djamin smp esok :)
ai malas nk wat,tp ai nk mkn yg CikNa wat..bleh la,bleh la..**bodek kot2 bjaya.hahaha

Sis AI said... [Reply]

Waah... Sis.. Air liur sy meleleh.. Sy tringin nk try buat la yg ni. InsyaAllah, sy akn try ni sis! Dh lama tak buat kek coklat smua. Tgk ni, tiba2 mood tu dtang.

Arina Shamsul said... [Reply]

gulk..gulk..mmg telan liur akk dik.hahahaha

Cik Penguin_Solehah said... [Reply]

em,sedap.. Baru je beli ari tu^^

9n0L4 said... [Reply]

perghhhhhh terliur molek ni. lame dah tak buat bende² ni. tgn pun dh keras. ;)

Dieyna said... [Reply]

Malam ni baru berkesempatan buka blog.. huhu sukatannya nisbah sama 2:2.. cairkan sedikit takpe...

lelamaisara said... [Reply]

Memang sudah membuatkan ku terliur..aduh duh....:)

Inz Indah said... [Reply]

waaaww...sedapnya!! xpenah2 ag buat mennde ni..hoho

etuza said... [Reply]

betul2 hebat buat coklat ni..

Misya Mialen said... [Reply]

cik na, aduhai, nak try jg best ni. cik na, dah terliur dah ni. nmpk senang nak bt n sedap sgt.;)

dyabunga said... [Reply]

lepas ni nak buat muffin lah..hehe..

Nurnabilah Nordin said... [Reply]

huh sedap tuuu ;)

fairus mohamad noor said... [Reply]

nampak sedap..m3h pernah buat sekali je muffin dlu..skrg dah mls..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com