Friday, 22 February 2013

Hunger

Assalamualaikum. Salam Jumaat kawan-kawan.
Saya ada satu hobi..
Err lapar pun hobi ke? Hikkk..
Korang pernah tengok tv show dj fuzz, FuzzFood? Suka tau sebab ada food, food & food. Hikhik.. Habit lapar kita lebih kurang la camtu. Actually best sebab boleh makan ape je tanpa risaukan berat badan. Cuma risau kot2 effect tang lain je. ChicNa telah mengGoogle2 tips untuk menangani rasa lapar, nak praktis la konon2nya. Untuk korang2, meh kita cuba tips ni. ;)
10 Tips untuk menangani rasa lapar
1. Memperbanyakkan pengambilan serat/fiber. Serat membantu melambatkan proses lapar sekaligus dapat mengurangkan selera makan. Yang ni paling best sebab CikNa memang suka ratah cereal. Healthy snacks between meals.
2. Makan Sup. Elakkan sup yg berkrim. Makan sup sayur atau sup bijirin sebagai hidangan utama boleh menyebabkan kita cepat kenyang.
3. Salad sebagai appetizer. Dapat memanjangkan rasa kenyang.
4. Stay on course. Mengurangkan bilangan jenis makanan dalam satu hidangan adalah lebih baik dan lebih sihat.
5. Sebiji oren atau limau gedang (grapefruit) setiap hari. Buah2an ini paling tinggi dengan serat larut & rendah kolesterol dapat menjadikan kita cepat kenyang dan mengekalkan paras gula dalam darah.
6. Meningkatkan pengambilan susu @ produk tenusu rendah lemak. Cara terbaik untuk mendapatkan lebih protein (Whey & Casein) yg berfungsi menahan selera makan.
7. Pengambilan lemak & karbohidrat. But not too much! Apabila kita makan lemak, hormon Leptin akan dibebaskan dari sel2 lemak. Kekurangan Leptin akan menyebabkan selera kita bertambah dengan mendadak. 
8. Soy. Kacang soya mengandungi protein dan karbohidrat juga komponen2 tertentu yang sangat berkesan dalam pengawalan selera makan.
9. Kacang. Kandungan lemak, protein, serat, vitamin dan mineral yang tinggi akan menjadikan kita kekal kenyang lebih lama.
10. Makan dengan perlahan. Otak memerlukan sekurang2nya 20 minit untuk menerima isyarat dari perut. Dengan makan perlahan2 akan memberikan peluang kepada otak untuk bekerjasama dengan perut seterusnya mengelakkan kita makan terlalu banyak.
Sumber: WebMD
Tapi tips2 ni macam sesuai jugak untuk yang nak diet. Nak buat semua memang tak la. At least dapat buat 2,3,4 tips pun ok la. ;)
Tengok pict ni teringat Jelita. Jelita pernah buat macam ni tak mamaJJ? Kikiki..

Do I look blue? (^_^)V

51 comments:

izan mama mia said... [Reply]

hah..kalau cikna ok lgi kot sbb cikna kurus lagi..ehe..tapi tq yer bg tip semua tuu..ahhha..agaknya jj pernah kot panjat dlm peti sejuk tuu...hehe,,marah mak dia nnt..

seribupilihan said... [Reply]

bagus tip nie chic na..buat x buat je tips nie..klu rajin buat..klu malas x buat la..susah benar nak compliance nie..macam makan ubat jugak..tengok pon tak mau ubat..hehe..:-)

~didiey~ said... [Reply]

comelnya gambar tu!!!!!!
chumel chumel chumel!!!!

Tinta Lana said... [Reply]

Assalammualaikum cikna.

Yup, u look blue >_< hehehe, waahhh, cikna guna denim style..like bnyk2,hehehe

Ya cikna..kalau dpt amalkan 10 tips tu skaligus, memang bagus..tpi, dpt ikut 2,3 pun jadi..

Lana pernah cuba no 6, utk suatu tmpoh..last2, jemu ja,hari2 hdp produk tnusu,huhu.

Skrg ni,lana buat, makan bnyk kali,tpi dlm kuantiti skit setiap kali waktu mkn tu.

aReLaN said... [Reply]

Nak kecikkan badan tapi malas nak jaga makan. leh tak??heheh

cikeyrah said... [Reply]

wahhh .. tips yang bagus .. :)

Mimi Azirah said... [Reply]

ooo...nk berdiet la nih ye

Deqla manjew said... [Reply]

deqla x kesah la rasa lapar pun.. mmg nk gomokkan badan sikit ni.. nk tmbh lagi 4kg..hihi..

trah zain said... [Reply]

tadi pegi kelas tak sempat makan, keluar kelas lapar gila, pegi beli nasi, then beli roti, besar lak tu, adoi,, terpaksa hold dulu la nk mkn nasi tu, rosak plan diet,,huhu

Che Rosliza Che Mat said... [Reply]

tip yg bagus untuk diet..

Mia Kassim said... [Reply]

comelnya budak tu....memang sebijik cam rupa si jelita anak mamaJJ

Mrs Velentine said... [Reply]

nice tips..ngam ni utk org yg mau kurangkan makan

N.Aima K said... [Reply]

good tips

Sally Yatiey said... [Reply]

Nice tips ^_^
Saya selalu jugak berasa lapar. Tapi bila dah makan, tak habis pun. Haha :D

NIA SI DRUMSTICK said... [Reply]

hahahq..kalau nia kt rumah..wajib kna ada fasr food..snack..mcm2 la..sabb cpt je nk lapa .bleh try la lpas ni..

Kesuma Angsana said... [Reply]

tq share tips yg bagus ni hehehe

Chic Na said... [Reply]

@izan mama mia aah kak. sbb kurus tu la yg sesedap perut je makan. tp takut gak terlebih kalori & kolesterol.

@seribupilihan tu la tp selalunya malas la. -_-

@Tinta Lana TQ dear. gigih tau cikna snap jeans cikna semata2 nak buat background. *mohon percaya* cikna pun slalu makan byk2 kali tp lelama jd malas. -_-

@aReLaN tak bleh2.. makin besar lagi ada. hikhik..

@Deqla manjew sama. cikna nak naikkan 10kg. tp ikut bmi doc suh naikkan 15kg. huhu.. xlarat nk makan dah. xmo naik jgk. turun lg ada. :(

@trah zain mana boleh skip breakfast trah. bile dah lapar sgt mcm tu la jdnya. :)

@Sally Yatiey aah time lapar tu kemain kan tp makan 2,3 suap dah kenyang. -_-

@Kesuma Angsana welkem.. ;)

Chic Na said... [Reply]

@NIA SI DRUMSTICK memang favret tu fastfood & junkies. huhu.. tp mknn camtu tu xelok kan.

Miss Volvo said... [Reply]

samela kite asik nak maaaaaaaaaaaakaaaaaaaaaannnnnnnnnn je grrr

fifie said... [Reply]

Satu lagi patut tambah, elakkan tengok TLC. Hahaha. kat situ memang kecur liur lah tengok rancangan makanan je. Haiiiii

nina said... [Reply]

ok berat nina pon dh brtmbah coz asyik nk mamam je...haaiisshhh..,klau knyang tapi nk mamam jgak mcam mna tu..hahaha

jaakechik said... [Reply]

jaa salah sorang yg cepat lapar gak tau chicna.. tak tahu la kenapa. kejap2 lapar, bukan lapar nasik pun, tapi lapar nak mengunyah. kena taruk jajan byk2 bwh laci keje bru ok..hihihi...

QasehnyaRania said... [Reply]

perut ciksu kira boleh tahan la..hihi

Chipsmore said... [Reply]

sy jrg lpr.. tp suka mkn laaa.. hehe..

Chipsmore said... [Reply]

sy jrg lpr.. tp suka mkn laaa.. hehe..

Chipsmore said... [Reply]

sy jrg lpr.. tp suka mkn laaa.. hehe..

Aine Ainun said... [Reply]

saya sgt berselera makan skrg ni chk na...
nak diet pun xble sebab susukan baby...=)

9n0L4 said... [Reply]

bace bismillah byk byk sblm mkn. :)

Chic Na said... [Reply]

@Miss Volvo makan itu haven.. hihihi..

@fifie betul tu. TLC, AFC mmg kena ban. hehe.. tp tu favret channel la.

@nina nina lapar bersebab. auwww.. :D

@jaakechik sampai letih mengunyah kan jaa.. hihi..

@QasehnyaRania pinjam perut ciksu? ;)

@Aine Ainun AA kan breastfeeding. takmo diet2. nnti irfan xcukup susu. ;)

@9n0L4 InshaAllah tak lupa. taknak mkn dgn syaitan. ;)

Cik Nur said... [Reply]

Semua nur boleh terima, tiba tang SUSU.. "ohh NO...!"

huhuhuh....

Iras JJ la dak kiut tu..hihi

Nastyna said... [Reply]

Perfect!!! Tips maksud saya. Selalu lapar tau, hadeiiiii.

Hahaha gambar tu?? Jelita Takleh nak panjat kami punya tinggi, ice box tu kalau terbuka berebut la ngan dia nak intai apa dalam.

Cinta Misteri said... [Reply]

CiM jns yg suka mkn. Tp CiM akn mkn dlm kuantiti yg sedikit tp kerap

ros_reeza said... [Reply]

hihi,.. hobi ke>.?
bagus ni untuk Ros jugak.. tapi, nak buat tu yang payah ni..

fiQ said... [Reply]

sy xslalu lpar, tp sy slalu nak tido.. :)

BlueiceButterfly said... [Reply]

saya pun suka sangat makan gak tapi risau badan cpat naik..huhu

Aien Alien said... [Reply]

mudah rasa lapar kalau tak buat pape...so cara nak elak ialah buat2 sibuk dari duduk saje pun boleh jugakkan. hehee.

Cheq Kaq said... [Reply]

Bagus untuk diamalkan oleh cheqkaq yang sedang berdiet ni..hehehe..alahai comel nye cenonet depan peti tu..hihi

nea lopah said... [Reply]

untung chic na mkn tp bdn tak naik...jeles nya!

ieda immi said... [Reply]

yes dikk
gud tips ! ;)

cik nana said... [Reply]

makan banyak2 hilangkan stress. haha. kite makan je err kalau tahan lapar dari tak makan nanti sakit perut. hikhik

intanfirdaus247 said... [Reply]

Salam hari minggu buat adik tersayang..cikna..:)
kak intan minta maaf yer baru datang..x sihat hampir seminggu....macam lemah je..skrg slow2 bw..tenet pon x berapa nak laju..:)
cikna sihat> kak intan pon suka makan..bila makan rasa bahagia..hhehe..duit gaji banyak habis duk beli dan pi cuba makan2...sedap..layan..tenang..hehe..eh gambar baby panjat peti sejuk tu lawa laa

Lina said... [Reply]

laa.. hobi ke tu selalu lapar??? hahaha.. kalau macam tu aq tngah lapar ni.. adakah ia 1 hobi?? ekekeke...

tp bila aq lapar kn kak.. aq xp mkn pon.. aq biarkn je.. esok pg bila dh sarapan baru g mkn.. mkn byk2.. ehehe

kopi pasta said... [Reply]

aku bukan cepat lapar, tp mulut ni sentiasa nk mengunyah...mcm mana nk mendidik mulut aku ni ek?

Chuu Muqhlis said... [Reply]

cikna., jaga2 dgn mknn skang boleh mndatangkan penyakit hehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

wani pon slalu sgt rasa lapar hehehhe

Cik Aini said... [Reply]

jeles sgt ngan.Cikna mkn byk tp x gemuk2..

aku HaniAsyira said... [Reply]

bila lapasr asyik minum air bebanyak jer.. adoi..

MaMa Rey said... [Reply]

2..6..8..ada buat selalu..memang rasa kenyang juga tapi sekejap lapar sebab anak menyusus badan..

Encik H said... [Reply]

Salam Jumaat? eh hari ni bukan hari Selasa ke? :|

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

Makan tanpa risau pasal berat bdn tp kena pk tang lain jgk

wan nurul hezrina abd halim said... [Reply]

tapikan nurul ada gastrik kalau lapar makan limau tak makin laparker cikna?huhu nie gastrik ngah menyerang sbb jaga sofia tak tentu makan huru hara asid dalam perut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com