Friday, 15 February 2013

Nasi Abah

Assalamualaikum.. Salam Jumaat kawan-kawan!

(Entri terbengkalai) 20 Januari lepas birthday abah. Semoga abah dapat menantu lelaki sulong yang best. Erkk boleh wish gitu? Hehe.. So ChicNa masak makanan favret abah dulu kini & selamanya. Kami adik beradik panggil Nasi Abah atau nama komersialnya Nasi Bukhari. Hihi.. ChicNa belajar masak ni sebab abah yang request. Yelah makanan favret abah. Rindu zaman belajar kat egypt, maybe. Kita belajar dengan mak kakak angkat kita & dia sangat terer masak nasi Bukhari. Siap buat rempah sendiri lagi.
ChicNa share resepinya k. Korang masak tau.

Resepi Nasi Bukhari
5 cawan beras basmathi dibasuh bersih dan ditoskan. ChicNa guna beras herba ponni. Pernah try masak guna dua2 beras ni tapi family prefer beras herba ponni.
1kg daging dibersihkan, dipotong, direbus dan diambil airnya. Boleh guna ayam @ kambing jugak tapi ChicNa selalu campur ayam & daging since adik2 ada yang suka daging and ada yang suka ayam.
Panaskan 2 sudu besar minyak sapi + 3 sudu besar mentega. Tumiskan bunga cengkih + buah pelaga + bunga lawang + kulit kayu manis, 3 labu bawang besar yg dihiris dan 4 ulas bawang putih + sedikit halia yang ditumbuk. Goreng hingga kekuningan.
Masukkan 4 sudu besar rempah nasi bukhari (Faiza) yang telah dibancuh dengan air, kemudian 4 sudu besar tomato puree. Goreng hingga keluar minyak.
Masukkan daging/ayam, kacau dan balikkan sehingga rempah meresap.
Masukkan beras, kacau rata. Masukkan air rebusan daging (beras:air/ratio 1:1) serta garam dan gula secukup rasa, kacau sebati.
Tutup periuk dan biarkan masak seperti biasa. Kacau sekali sekala supaya tak melekat di periuk. ChicNa masak guna rice cooker je senang. Hehehe.. Bila nasi hampir masak, masuk kismis dan kacau rata.
*Tumiskan bawang & rempah dalam periuk lain sebelum masukkan dalam rice cooker untuk mengelakkan nasi melekat kat periuk & cepat hangit*
Nasi Bukhari ni makan camtu je dah sedap tapi selalunya ada lauk sampingan cam ikan masak pedas, paceri nenas, acar timun & sambal. Baru umphhh!
Masak dari hati, masak with iman. Feeling Chef Ammar Suka Suka Hati jap. Haha..
Bil hana wa shifa'. :)

So abah, I’m done with nasi abah! What’s next?

57 comments:

Karukord jagau said... [Reply]

Terima kasih kerana berkongsi resepi....tp saya malas nk buat. Tlg buatkan bulih? :)

izan mama mia said... [Reply]

ooo..inilah nasi yg cikna nak belanja akak makan tu kan..ehe..jap nnt akak sampai kb..hohooho..nnt next year kita jumpa kat sana eks...tq bg resepi,..nnt akak srh hubby akak try..heh..bertuah punyer isteri..huhuhu...
bertuah abah dapat anak rajin masak...sayang cikna 4 kali...

nea lopah said... [Reply]

Oooo..tak pernah pun makan nasi mcm ni. nnti boleh cubalah.

Deqla manjew said... [Reply]

terer la abah cikna masak.. nmpk pun mmg sdp tu.. rasanya 1st time kot tgk rupa nasi bukhari nih.. huhu

~didiey~ said... [Reply]

eh?dulu cikna belajar kat egypt ke???
cikna, nasi bukhari memang kaler gelap cenggitu eh? xtau pernah mkn ke x.haha

ieda immi said... [Reply]

sedapnyee dikk
nampak menarik nasi tuuu
nak2 kalau yg masak org tersyang ..
abanh tersenyum riang ! ;)
akak x pernah makan dik
pernah dgr org cakap sedap ;)

Cik Aini said... [Reply]

sedapnya nmpk cikna..
boleh x nk request masak tuk ai?hehehe
kalo cik renjong masak cnfirm cik renjang ingt smp bila2..plisssssss

Nyue said... [Reply]

Sedappp je tgkk..kalu mkn xthu la...

nyue xpernah mkn ag nasi abah ni...cikna buatkan kat nyue...heheh...

nak daging yg empuk ..hahaha

mama aryan said... [Reply]

salam jumaat cikna..

wah ada resepi lg,kalu rajin bole akak masak ni,tp skrg mood memasak agak kelaut..huhu

aTieYusof Family said... [Reply]

TQ sharing resepi..
boleh cuba buat juga nti.. akak 1st time tgk nasi ni..hehe:)

Solehah Shamsuddin said... [Reply]

ni nasi bukhari, tapi solehah xpnh try wt lg.hehe eh, chic na pn ske tgk rancangan chef ammar ye.haha mak solehah siap jadi friend fb dy dah.adik2 solehah pn sama... :)

seribupilihan said... [Reply]

wow..mesti sedap nie..boleh salin resepi..:-)

lelamaisara said... [Reply]

wah sangt teruja nak membuatnye cik na...nampak sodap benar ni...lapar terus....

BlueiceButterfly said... [Reply]

wah sedapnya..ada resepi boleh try nanti..hehe :)

Sally Yatiey said... [Reply]

Sedapppppnya. Tak pernah makan pun nasi macam ni ;)

Mrs Velentine said... [Reply]

yg ni MV belum pernah try....mau buat malas..haha..nasi ayam rajinlah..wkaka

Aien Alien said... [Reply]

tak pernah lagi makan nasi ni. nampak sedap dan macam mudah juga nak buat...


kalau nasi ni mak suka boleh la panggil nasi mak ek..hhehe

Cikgu Ma said... [Reply]

wahhh..terer cik, bg cara masak including ingredient...hehe...

nnt nak try gak masak...ngorat somi...lalalalaal~~~ ^_^

are_lin@yu said... [Reply]

wahh sedapnya nampak..klu ayu pgl nasi dging kot..hihi..pastu mkn dgn air asam..selamat ahri lahir buat abah cikna ;)

Che Rosliza Che Mat said... [Reply]

terenya abah masak...untung chic na...

Kesuma Angsana said... [Reply]

KA suka ni tapi x pernah buat ! tq share respei ye

Azwar Syuhada said... [Reply]

Pandainya cik NA buat.. azwa tak pernah rasa lagilah . Azwa tau makan je ..haaha.. nak masak tu malas le pula.. :)

Cheq Kaq said... [Reply]

suka tak suka tak suka tak??hehehe..cheff ammar tanya...wow..pandai chicna masak..dh bole kawen..:p

MaMa Rey said... [Reply]

belum pernah rasa nasi ni..tengok mcm sedap..beliur dah ni..bertambah berliur tengok kaler merah tu hehe


Cikgu Fikri said... [Reply]

wah...sekali pndg cm nasi goreng kicap plak..huhu..
wah, mesti sedap kn? huhu :)

Nastyna said... [Reply]

Happy belated birthday to Abah Chic Na, nasi ni saya pun suka sebab boleh makan macam tu jer. nnt nak try la versi Chic Na ni.

the malay male said... [Reply]

nampak dah ok.... nampak dah ok...

ejulz said... [Reply]

waaa.. bertuah abah cikNa.. :)

Jemput join segmen ni kalau belum.. :)

http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

Chic Na said... [Reply]

errr.. cikna yg masak lah. untuk abah. bukan abah yg masak utk cikna. kihkihkih..

@~didiey~ takla didiey, abah cikna yg belajar kat egypt. cikna belajar sekolah pondok je. hikhik..

@Solehah Shamsuddin aah suka tengok. chef ammar tu kelakar lah. nak tergelak dgr dia cakap. hihihi..

@Aien Alien aah boleh je ain. nasik mak ke nenek ke atuk ke.. hehehe..

Chic Na said... [Reply]

@Karukord jagau sebarang tempahan tidak akan dilayan. hihi..

@izan mama mia ntah, akak la masak. akak kan terer masak. pejam mata je siap. hihi.. betul ke nk dtg sini? yayyy.. syg akak jugak 16 kali. ;)

@Cheq Kaq suka tak suka tak suka tak? mestila suka. hihihi.. lawak lah chef ammar tu.

Cik Nur said... [Reply]

Next...Nasi Kerabu...!!

Wahh..nampak macam nasi beriyani kan cikna...

Nanti Nur turun kelate, Nasi abah satu boleh..??

heeeeee.. :D

nea lopah said... [Reply]

Dh bnyk kali tgk nasi ni..mmg kena cuba jugak ni nmpk nye..hehehe

Chipsmore said... [Reply]

lama dh berlalu bfday abah.. hhaha.. wah2, terer ar kak na.. anak solehah nih, semata2 abah, g blaja masak ngn kakak ex al azhar.. hehee.. smoga abah dpt menantu yg best jugak! :D

xila dot said... [Reply]

fuyohhh mcm nasi coklat je hehe selamat hari lahir uncle! *belated

Arina Shamsul said... [Reply]

mama pernah masak nasi bukhari.tp kalau time pose je.lagipun rempah readymade pun ada kan..hahaha.

fifie said... [Reply]

Untunglah siapa yang dapat chicNa nie, pandai masak okay. Fie nie benda benda simple pandai lah, kalau dah complicated macam nie jangan harap lah. Huhu

Cinta Misteri said... [Reply]

nasi bryani abah ehhhh....kt jb ada restoren bryani abah ni. mmg sedap laaa chicna

cik nana said... [Reply]

ni bukan nasi utk abah je, nasi utk kite pun boleh ni cikna. hihi. masakkan sepinggan ciknaaa. pelisss.

Tinta Lana said... [Reply]

Salam.

Cikna, lana ingatkan resepi baru ke apa, hahahaha

Nasi bukhari tuk abah rupanya :)

Yana Libra said... [Reply]

sedapnye tengok~~ terliur dah ni :p

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

Lapar lak nani tgk chic na.. Nnti nk buat leh la godek blog chic na.. Tp ntah ble la dpt buat kan

Cik Yaya said... [Reply]

wahh nmpk mnyellrakan la cik na..nyum3..hehe

aReLaN said... [Reply]

nak buat sendiri malas la pulak. pe kata nanti suruh ur abah buatkan untuk kitorang??hehehe

fiQ said... [Reply]

alamak.lapar pula bila tgk nasi bukhari.

homemade.pandai awk msk.

sobri yaacob said... [Reply]

macam best je resepi ni.. nasi bukhari
bleh copy bg mak..
nanti bleh msk..
melawat sini slmat bknalan

fieda said... [Reply]

nmpk sodap jer..

QasehnyaRania said... [Reply]

hye cikna..boleh ciksu menery nanti.tenq share..

cikna sihat.lama tak singgah.ciksu bercuti... hihi

intanfirdaus247 said... [Reply]

YA ALLAH kecur air liur kak intan..serius ni favourite kak intan ..kak intan suka daging..kambing ke lembu ke memang suka..terima kasih cikna bg resipi sekali..kak intan x pandai buat n tapi tau makan je...lepas n boleh la belajar buat...
cikna belajar kat egypt ye dulu

9n0L4 said... [Reply]

sedapnyeeeeee nasi ni. mcm nasi daging je. yumyumyum. :)

9n0L4 said... [Reply]

sedapnyeeeeee nasi ni. mcm nasi daging je. yumyumyum. :)

aku HaniAsyira said... [Reply]

ala nak cikna yg masakkan

ros_reeza said... [Reply]

amboi.. rajinnya buat nasi abah :)

Nampak sedap tu.. thanx share resepi, ada masa, Ros cuba pula :)

cikeyrah said... [Reply]

waaa . .sedapnye . .dulu pernah makan nasi bukhari, sedap sebab berempah .

Mimi Azirah said... [Reply]

belum pernah rasa mkn nasi nih

N.Aima K said... [Reply]

chic na belajar kat mesir ke duluu? x pernah lg makan ns bukhari

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

wow abah chic na terror masak la..nk jd anak angkat abah boleh :p

Encik H said... [Reply]

lapar tau x lapar? :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com