Tuesday, 10 July 2012

Seni Makan Coklat

Assalamualaikum

Ada yang tengah makan coklat ke? Sebelum tu meh sini baca dulu. ChicNa nak share tentang cara-cara untuk menikmati coklat. Nak makan coklat pun ada seni tau. Baru la feel. Huhu.. Tapi selalunya kalau dapat coklat tu terus ngap je kan. Hehe.. Kita la tu. ;)

Sebenarnya seni makan coklat ni melibatkan kesemua lima deria kita.

Lihat
Belek2 sket coklat tu tengok dia punya tekstur, warna dan permukaan yang sepatutnya licin dan berkilat.

Sentuh
Sentuh coklat tu sama ada rasa lembik atau keras, melekit, kasar atau halus. Coklat yang berkualiti mempunyai tekstur yang licin.

Dengar
Err coklat ada bunyi eh? Agak2 kalau coklat ada bunyi korang berani makan tak? Hehe.. Sebenarnya coklat akan keluarkan bunyi bila dipatahkan. Kalau korang dengar bunyi patah 'crack' tu macam best & coklat tu senang dipatahkan, maknanya sedapla coklat tu. Kalau coklat tebal tak aci la kan. Tengok jugak pada kesan patahan sama ada kemas atau berterabur.

Bau
90% dari rasa adalah bau. Sebabnya bau atau aroma sesuatu makanan tu la yang akan membangkitkan selera kita. Pastikan coklat tu berbau koko. Kalau coklat tu bau belacan, musykil gak la nak makan kan.

Rasa
Baca Bismillah dulu ok. Pastu rasa coklat, gigit sikit je dulu. Letakkan atas lidah & biar coklat tu cair dengan sendirinya. Nyumm.. Kalau coklat tu terus cair tanpa rasa kasar atau berpasir, tandanya coklat tu berkualiti. Kalau coklat tu rasa berlemak, lambat cair & tiada bau koko, coklat tu kurang berkualiti. Sebaiknya coklat dimakan pada suhu bilik sebab lebih terasa keenakannya.

Apepun, keadaan ni bergantung jugak la sebab rasa tu kan subjektif & ia mungkin berbeza bagi setiap individu. Cuba time korang tension @ sedih, korang makan coklat ikut step-step ni, maybe korang akan rasa lebih happy. Kita dah cuba. Hehehe..

Tolongla jangan makan coklat sembunyi2. Hikk..

47 comments:

Cik Aini said... [Reply]

hahaha xdo maknanya cikna..
tgk plak coklat tu nmpk sodap kan..apalagi trs ngap lah,tp kira sempat lah bc bismillah kan.hehehe kang x sempat bc nmpk sgt gelojoh kn..

erkk..mkn smbil mata terpejam rapat tau...kira btul2 menikmati keenakkan coklat tu lah.hehehe (^_^)

~Sweet Honesty~ said... [Reply]

hehhe.. xde maknenye juga cikna..sweety nmpak ceklet trus ngap jek..xdenya nk belek2 cium2 tenung2 bagaii..hahahha

Yana Libra said... [Reply]

wah...mengiurkan je baca cara2 makan coklat tu..rasa cam nak g beli coklat je..hehe :P

nak coklat yang besar dalam gambar tu boleh? hehe~ :P

Deqla manjew said... [Reply]

haha.. selalu kalo nk mkn baca bismillah pas tu trs ngap..kalo x baca bismillah tu mmg pelahap namanya..hikhik.. owh gitu.. kena pratikkan la pas ni... baru ada feel.... :)

~~oOpEt~~ said... [Reply]

err.. kalo pet, terus ngap je kot.. xsempat nk rasa tekstur.. haha.. sbb slalu coklat tu xsabar nk masuk dlm mulut pet.. :D

izan mama mia said... [Reply]

hahah..sama cam komen kat atas tu,..tak sempat nak belek..terus ngap jer..hihi..

eMMa cahaYa Qaseh said... [Reply]

makan coklat pun ada step rupanya... hehehe

Masz Sidek said... [Reply]

kadang2 jer makan coklat....
paling best makan coklat.... biarkan coklat tu lama sikit dlm mulut... layan... :)

CtAyue said... [Reply]

hehe.. yang lain2 tu ayu pernah jugak buat, tapi yang part dengar tak lah kot.hehe..yang penting coklat tu tak keras atau lembik sangat dan bau yang best..hehe.. nt nak rasa coklat yang chicna buat pulak lah.. :)

..cik hana.. said... [Reply]

cik na...bila nak belanja hana makan coklat nih...

Nyue said... [Reply]

hahahahah...step2 chicna mmg btul la...nyue pon kalu mkn coklat first lihat dlu...nk tgu merasa tu ambk masa la gak..ahahahah..syg kann

Aine Ainun said... [Reply]

\kalo coklat tu cantik, slalunya lambat2 makan...heheee....

sekarang ni macam2 coklat cantik=)))
sayang nak makn....

|shuhadaothman|TM said... [Reply]

lepas ni nk beli coklat then ikut step chic na. hehe. mcm feel je. ^^

9n0L4 said... [Reply]

hoho. chic na la tu mkn nyorok². ;)

mrs mell said... [Reply]

lame xmakn coklat.. hehehe

Emma said... [Reply]

errr... rasanya kalo mkn terus xpe kot.. rsa dia tetap sedap n nyummyyy! hahaha..

Wanieys said... [Reply]

owh mcm tu ker chic na hihi,,,kena praktik ikut step chic na la kalau cm tu hihi

Cik Nur said... [Reply]

nur sedang mkn coklat ketika sedang menaip entry ni.

xsmpat nak ikut step by step dah terus ngap..hihih..

nampak beno gelejohnyer ye..hihi

amranaiman said... [Reply]

huhu kenikmatan coklat :D terasa nikmatnya

Liza Razak said... [Reply]

kalau saya makan coklat...main ngap je terus masuk dalam mulut..hehe.x sempat nak rasa rasa tekstur dan bau..hehe

cendol said... [Reply]

haha tak tau plak nk mkn coklat ade teknik nye jugak..selalunye dpt coklat je terus mkn dgn lahapnyee.hehe
coklat bau belacan?haha adooiii selera jugak tu hihi

lelamaisara said... [Reply]

heheh..kena ea belek2 dulu..tak payah la..ngap aje..heee...gelojoh kan..biasenye coklat tu sedap aje...hehehe

Tinta Lana said... [Reply]

Salam.

Chicna, ada masa2nya memang lana buat mcmni, lagi2 lau coklat tu campur kacang..ohh..memang kalau ada kcg, memng suka daku membeleknya.

Tgk tang mana kacang tu banyak,hahahhaah. tang situlah yg dimakan last skali >_< hehehe

dyabunga said... [Reply]

dya nk try lh.. tpi dya selalu buat mkn coklat sembunyi2.haha

Karukord Jagau's said... [Reply]

saya tak suka beli coklat...tp saya suka makan coklat :))

Chic Na said... [Reply]

cik na pun actually sama ngn korang gak. takde maknanya nak buat semua tu. kikiki.. ;)

Deqla manjew said... [Reply]

hukhuk... fibox slalu buat hal la.. nk tinggal jejak kat situ pun ssh.. haihh

Encik H said... [Reply]

Wohooo..coklat Dairy Milk ni memang licin, keras, patahkan berbunyi, bau coklat dan rasa sedap..

Chic Na said... [Reply]

encik misteri datang. huhuhu..
ok, lulus. :)

Solehah Shamsuddin said... [Reply]

mak aihh klu mkn coklat sopan santun cenggini,mau Solehah xdpt mkn coklat terus.maklumlah famili sume ske coklat.

Si Matatajam said... [Reply]

M pun ska mkn coklat slowly n smoothly...baru nikmat..

Chic Na said... [Reply]

kan M. kemam habis2. huhuhu.. :)

sedutzone said... [Reply]

sedap dan menggemukkan... ahakz...

Trah Zain said... [Reply]

lepas ni baru la nikmat mkn coklat ni, ye dok?haha

Ayuni said... [Reply]

ske makan coklat sgt2!

Masha Meisters said... [Reply]

haha...masha giler choclte...xd mase nak belek,nak telek2 ni...dapat,bukak,baca bismillah,ngapppppp! haha...

.........cP~ said... [Reply]

Salam.

Kemain seni makan coklat. Elok sangatla, tengah makan cloud 9 ni..Nyum2..

Mr.Clive said... [Reply]

hahhah manaaa boleh tunggu...jumpa yang rupa dia sedap2 memang no 1 tangkap!hahahah XD
sembunyi!!!!

Chic Na said... [Reply]

huhu.. kebanyakan sama je semua. dpt coklat ngap terus. :)

N.Aima K said... [Reply]

punya habit makan coklat smbil buat semua benda di atas..rupanya saya makan coklat selamani berseni

Cik Yaya said... [Reply]

waahhh baru taw bgtu rupenyer nk taw coklt tu bkualiti atau x..huuu
tq 4 da info..^_^

Arina Shamsul said... [Reply]

hahahaha..kalau saya buat camtu,takut jatuh cinta lak dengan coklat tu dear..lepas tu tak jadi dah makan..tak ke membazir tu...hahaha.

Chic Na said... [Reply]

@Arina Shamsul
kalo camtu buat sambil tutup mata la mama. kikiki..

seribupilihan said... [Reply]

baru tau nak makan coklat pon kena belajar jugak..thanks..selama ni makan terus telan je..rsa sedap je..hehe..:-)

QasehnyaRania said... [Reply]

tak leh nak smebunyi la cik na..

cik abe cakap tak suka coklat tau tp kalau cik isteri makan nak juga menyelit sikit.. mmm..

QasehnyaRania said... [Reply]

stock coklat dah tak da, acaner ni..
kerepk bawang pon dah hbis.. nak buat kuih siput..lenguh la.. hihi

Husna Rahman said... [Reply]

klu dah jumpa coklat dah mcm "ada aku kesah..."
makan aje...ngap terus..hahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com