Friday, 1 June 2012

Venus

Assalamualaikum

Lepas baca online news tadi teruja sangat sebab kita semua berpeluang untuk tengok planet Zuhrah la kawan2. Bukan senang nak dapat peluang ni. Fenomena 'Venus Transit' ni last berlaku pada 8 Jun 2004 dan bakal berlaku lg pada Jun 3133. Sempat lagi ke nak tgk tu?  

Penduduk di Malaysia boleh melihat planet Zuhrah ni yg akan muncul merentasi matahari pada 6 Jun 2012 bermula 6.09 a.m.
hingga 12.50 p.m. 


Transit Zuhrah adalah fenomena di mana planet ini bergerak di antara matahari dan bumi. Semasa transit, planet Zuhrah akan kelihatan seperti satu titik hitam merentasi matahari secara perlahan2
selama 6 jam.

Memang kena tgk ni. Bagi sesapa yg nak tgk tu jgn lupa pakai penapis suria. Ada dengar gak yang gerhana bulan separa akan berlaku
pada 4 Jun (waktu Maghrib).

Sumber : thestar.com.my
Further info : www.angkasa.gov.my

Teringat time sekolah menengah bila ada fenomena2 camni, cikgu2 & kami ahli kelab astronomi masing2 akan bawak tikar, makanan & teleskop buatan sendiri dan berkelah kat padang sekolah utk buat observations. Seronok.

Maha agung ciptaan Nya. :)

56 comments:

CikMai said... [Reply]

indah ciptaan Allah , betapa kerdilnya kita :')

Cik Aini Lavender's said... [Reply]

btul2,masa sek dulu2 siap bawa rayban bagai wat khemah kat padang.kenangan indah =p

Allah maha berkuasa..apa sj tjadi dgn kehendakNYA :)

dyabunga said... [Reply]

dya tak pernah tgk lg..nnti nk tgk lah..:)

9n0L4 said... [Reply]

bestnyeeeeee chic na. tak pernah pun ade pengalaman gitu, duk kat padang tgk bulan. mesti syok kan. ;)

Ayuni said... [Reply]

btul2! siap tgk kt teleskop besar lg!

CtAyue said... [Reply]

thanks chicna for the info.. mmg kan, ms sekolah benda cmni lah cepat cigu bagitahu..msg2 excited kan.. oh kena tgu gak lah 6jun nt..

~Sweet Honesty~ said... [Reply]

tak sabar tunggu hari tu..

ABU said... [Reply]

kalau sempat mmg nak tengok ni..

putryteya said... [Reply]

teringinnya nak tengok . tunggu 3133 nanti laa .. haha :D

Chic Na said... [Reply]

aah.. paling best observe buruj. sambung2 jd bentuk mcm2. huhu..

jgn lepaskan peluang ye semua. :)

Yana Libra said... [Reply]

time skolah dulu mmh excited..hehe..dulu pernah tgk gerhana matahari kot masa skolah rendah..hehe~ :p

Chic Na said... [Reply]

teya : xpela umo teya time tu br 21 kan? hihi

yana : best sgt kan? :)

@ deqla manjew said... [Reply]

wahhh... kena tgk nih...jom kite tgk sama2 nak?? mesti syok mcm kat sekolah tew...hihi...

Chic Na said... [Reply]

jom2.. deqla bestla leh g tgk kat bukit melawati. mesti best! :)

etuza said... [Reply]

cik na, buka ja blog dapat coklat. anak2 saya suka tau makan coklat. So sesekali ayah diorang ni belikan.

Hebat kuasa Allah kan..

Aine Ainun said... [Reply]

teringin nak tengok...

skrg da tak penah nak amek tau pasal ni..
chic Na mengingatkan kembali...=)))

Yumida said... [Reply]

pnh dulu..tgk guna filem kodak...yg negatif gamba tu utk kasi cover mata...x sbr menunggu 6 jun nnti

Chic Na said... [Reply]

AA : mmg tak nak lps peluang sbb lps ni xjumpa lg. :)

yumida : selamat ke tgk guna filem tu? kreatif btul. :)

Cinta Misteri said... [Reply]

6 hb 6, brmula 6 pg, merentasi matahari slama 6 jam.
Wahhhh.,msti tonton, Allahuakhbar

Chic Na said... [Reply]

cim : Subhanallah 6666. br perasan. :)

~~oOpEt~~ said... [Reply]

ty for the brilliant info :D

akuamir said... [Reply]

waaa,, boleh tengok kat mane mane kehh?? best nieiee,, kene tengokk. XD

SaddLone said... [Reply]

6 jun? moga aku berpeluang..lagi best tengok di bawah tikar, bersama tersayang..Aaah!!

SubhanaAllah!

syafiqakarim said... [Reply]

eh...betul ke ni?]
nanti ingat kan lagi tau !!!
hahaha

Misya Mialen said... [Reply]

sy pun nak tgk jg;) Hebatnya Tuhan kan? Subahannallah;)

Misya Mialen said... [Reply]

sy pun nak tgk jg;) Hebatnya Tuhan kan? Subahannallah;)

Wanieys said... [Reply]

Subhannallah....ciptaan Allah S.W.T yg tiada tandingan.....

Chic Na said... [Reply]

kuasa Allah. :)

Masha Meisters said... [Reply]

bestnyer...cikgu Masha xpenah ajak pun..haha

Chic Na said... [Reply]

dah masha tak masuk kelab astronomi sape suruh. hahaha.. :)

Cinta Misteri said... [Reply]

Chic Na, jumlah ayat Al-Quran 6666 (wallahualam)

Chic Na said... [Reply]

CIM : itulah yg terlintas kt fikiran cik na ms bc komen CIM. :)

Emma said... [Reply]

wah3.. nt nk tgk gak r.. :D aritu tgk bulan.. best3... nmpk kawah bulan.. festime time tu pegang teleskop.. *ketinggalan zmn dh*hu3

Arina Shamsul said... [Reply]

subhanallah..Betapa berkuasanya ALLAH..insyaalah nak tengok juga dik :)

kH@irolina said... [Reply]

bila ni chic na?? nakk tgk jgk la.. cantik la..

Chic Na said... [Reply]

kita tgk sama2. :)

lina : cik na da mention kt atas tu. 6/6/12 dr 6am sampai 12.50pm. jgn lupa tgk. :)

Miss BaNu said... [Reply]

x pernah tgk lagi..teringin gak nk tgk =)

♥ sitifarhana ♥ said... [Reply]

fenomena mcm ni la makin buatkan kita muhasabah diri yang ALLAH tu maha berkuasa dan maha hebat...subhanallah..

LaLa mhdnor said... [Reply]

empat hari lg, x sabar nak tgk :)

LYAfrina said... [Reply]

tq for sharing..kejadian alam y sungguh unik

LYAfrina said... [Reply]

salam perkenalan juga dr saya ;-)

Badrina Ibtisam said... [Reply]

Thanks sharing! InsyaAllah smpat tgk.. =D

Dieyna said... [Reply]

Teruja... Susah nak dapat tengok dah ni...

kH@irolina said... [Reply]

ok2 chicna ingt kn aq ye..

izan mama mia said... [Reply]

boleh ler nnt kita tgk gak...nnt kita g planeterium (btol ke eja nih..hihi)..

lelamaisara said... [Reply]

Dulu kat sekolah penah tgok gerhana matahari reramai...sonok je....tp sekarag jarang dah amik tau...heeee...

Tq cik na mengingtkan....

Chic Na said... [Reply]

jgn lupa esok gerhana bulan, waktu maghrib. :)

are_lin@yu said... [Reply]

jom sama2 kita tgu 6 jun..hehe..cik na ayu singgah ni..ahli baru gsf..hehe

Cinta Misteri said... [Reply]

Allah Maha Besar, Dia yg mengatur segalanya..

Cinta Misteri said... [Reply]

Haa mlm ni kan Dior...
Sesiapa yg mengandungi bayi, dinasihatkn jgn melihat.

★wat solat sunat kt umah je lps berbuka

Cik Nur said... [Reply]

Nur kembali... :)

subhaALLAH...! tak sabar nak tengok.. tapi xboleh nampak dengan mata kasarkan cik na...?

Chic Na said... [Reply]

boleh nur. tp utk tgk transit zuhrah better pakai penapis uv. :)

Cinta Misteri said... [Reply]

Chic Na, td CiM smpt menembak bulan d langit, tk psti bgitukh pmndangan gerhana, tgh mlm nnti CiM kongsikn d Vlog trcinta.

.........cP~ said... [Reply]

Salam.

Alolo..esok kerja pagi..tak dapatla nak ushar zuhrah..

Cinta Misteri said... [Reply]

Kutunggu~tunggu kutunggu~tunggu tiada objek yg dpt drakam. Hujan renyai pulak membasah bumi dsubuh hari, smpi saat ini mataharipun tk menampakkan diri, tp suasana dunia tlh cerah menyinari benua..

9n0L4 said... [Reply]

terlepas kot aritu. hadoi lahhh. tgk gmbr org aje. takde rezeki. huhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com