Wednesday, 31 October 2012

Dot Putih

Assalamualaikum


Sape tau ini apa? Excited sebenarnya sebab dah lama tak nampak benda ni kat kuku. Dulu2 pernah la ada. Member cakap bunga kuku. Tetiba rasa curious, so terus google. Rupanya ada macam2 mitos berkenaan dengan bunga kuku ni. 

Antaranya (dari forum ape ntah, dah agak lama):

*Click for larger image*
Ada orang minat? Err.. Jiran sebelah rumah kot. J

Kurang Kalsium? Takkan kot. ChicNa penagih susu tegar. Paling minimum pun minum susu 2 kali sehari tp selalunya lebih la. Hihi..

Kurang zat besi dan asam? Lecturer ckp kalau kurang zat besi penyakit anemia. Asam? Tak pernah lak belajar asam tu sejenis zat makanan.

Ada masalah? Ni paling mengarut & sangat tak masuk akal. 

Ok, tangan kanan - ramai kawan. Ha, ni betul.
Memang ramai kawan2 kat blogger ni. J

Mitos je tu. Harap jangan percaya. Bunga kuku, English: white nail, Medical term: Leuconychia. Biasanya berlaku disebabkan oleh kecederaan kecil pada pangkal kuku di mana kuku terbentuk atau paras Potassium yg rendah dalam diet. -Wiki-

Potassium=Sodium=Garam. Ni betul la kurang. Mama ChicNa memang terlalu menjaga kesihatan, so masak tawar sokmo. Hihi.. Alasan semata2. Sumber Potassium: kentang, jus oren, pisang, sayuran hijau, kekacang, coklat etc. Rasanya dah banyak makan coklat. Huhu.. Possibly sebab injured kot. Bukan perasan pun sbb minor injured je kan. Apepun macam comel pulak ada bunga kat kuku ni. Tapi jangan banyak2 sudah. Hikhik..

# Still tak puas hati kenapa orang panggil bunga kuku sebab
   benda tu langsung tak macam bentuk bunga. Grrr..

82 comments:

ieedaz @ mama_isha said... [Reply]

Chic na, mama isha dulu ms zaman bujang slalu kuar bunga kuku ni tp sejak kawen ni, rasenye tak pernah kuar lg la.... ermmm ade kaitan ker kawen dan x kawen ker? Ntahler hihii

Fiza Suhaimi said... [Reply]

fiza ada satu bunga kuku.. wahh ada orang suka kat fiza ni.. kuikuikui.. :p

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

wani pun kdg2 ada bunga kuku ni...tp xpernah siasat pun psl pa muahahaha :p...elok lah chicna share psl ni kihkihkih

Ain Dzaya said... [Reply]

hehe..teringat zaman sekolah dulu..klu byk binti putih..mkneny ramai yg admire..pewitt!

Emma said... [Reply]

rmai yg admire tu, mmg salu dgr dlu.. tapi xkan laa.. -_- dlu abg sy penuh kat kuku dia.. stiap kuku ad -__-

aku HaniAsyira said... [Reply]

sy selalu ckp putih2 kat kuku je..baca netri ni terus check kuku.. =P

eimah siti said... [Reply]

dulu masa zaman sekolah slalu ada bnda ni....tp skrg da tak da...huhu

N.Aima K said... [Reply]

masa kecil dl selalu kena nii

chemay said... [Reply]

dulu time zaman muda2 banyak gak mende ni kat kuku.
ramai peminat kot time tu?
tapi skrang dah takde dah?
haaaaa
sedihhhh
:P

izan mama mia said... [Reply]

sama ngan mama isha,..sebelum kawen sll ada,...sejak dh kawen...comel elok jer dh xder....baik cikna kawen cepat...hihihhi...
p/s...comel jari runcing cikna,...patut berseni,....

Miza Yusof said... [Reply]

yang miza tau dot putih tu bunga kuku :) dulu banyak la. tapi sekarang susah nak nampak kat kuku. tapi bila timbul sekali sekala memang rasa excited. tak tahulah kenapa. hehe

Cik Yaya said... [Reply]

dulu mse sekolah selalu ade...
tapi bila da mula 'dewasa' ni..ececehh..hehe xde plak nmpk lg..(baru perasan). apakah??? ^o^

ஜ miss klanika ஜ said... [Reply]

petandanya sudah ada jodoh menanti . boleh ? kakaka

dya bunga said... [Reply]

nth lh..xtau lah.. mungkin sbb nama bunga tu sedap tu yg letak bunga kuku..haha

Chic Na said... [Reply]

tu petanda dah nak kena kawen ke? ngehngehngeh.. pandai je korang kan. ;)

Cik Nur said... [Reply]

eh..lama tak tengok bunga kuku..dulu selalulah ade..

mmg ade dengar semua mitos2 tu..kecuali bab masalah tu.. mmg ngarut..hahahaaha...

xpe cikna, lukiskan biar jadi bentuk bunga..hahaha

Tinta Lana said... [Reply]

Assalammualaikum cikna.

Aaaa.. dalam banyak2 teori printscreen tu cikna, kita cuma pernah dengar yg no 2 - alasan kurg kalsium. Yg lelain, 1st time tau nih,hehehe.

Speechless sbnrnya..sbb cikna uat research..salu mai sini, tgk coklat je kan. Sekali hamekk, ada medical term lagi. Dapat ilmu baru kat sini, ^_^

Seingat kita, kita tak pernah kena bunga kuku..sebab memang cukup sgla khasiat lam bdn..kuat makan la katakan..huwikk?hahaha. Tak2, acah mak enon,heh3.

~didiey~ said... [Reply]

didiey pown panggil bunga kuku jugak..
pernah dgr org ckp,kalau ada bunga kuku tu tandanya kuku kita nie tak sihat sgt..ntah..hehe

Deq's Qienz said... [Reply]

Sy mcm mama isha juga..sblum kawen slalu je ada..bila dah tawen nih tiba2 plak xdak..hahaa tp xprnh juga amek tau knpa hahaa..kira cikna nih teliti juga la yer..hihii

9n0L4 said... [Reply]

panggil bunge sbb jadi seri kat kuku tu kot? hehe.

shuhadaothman said... [Reply]

haha..terus check kuku.. eh?? asal xde ni..nk jugak secret admire. haha. tpi kalu yg kt ibu jari tu pgil bunga kuku jugak ke chic na? hihi

fieda said... [Reply]

eh..ye la masa belum kawin selalu ada bunga kuku ni..skrg tak pernah ada dh...

Si Matatajam said... [Reply]

Yg kak M ta pun bunga kuku gak..yg lain mmg tak tau la.. Ha ha...kena bua kajian la pas ni..hi hi

norazis said... [Reply]

kalu sikit2 tu takpe lah..pemanis kata orang..

kinara kinatara said... [Reply]

huhu..bunga kuku...huhu..dulu2 kina kira taw berapa jari ade..maknenye berapa ramai yang suka kita..xp 2 mase keciklah..haha..x mature ag...

aisya said... [Reply]

baru tau orang panggil bunga kuku.. hehe.. kalau org tua2 dia cakap kurang air ni.. huhu

Chic Na said... [Reply]

@Tinta Lana
eh yeke.. byk ke entri cikna pasal cekelat? hikkk.. tp ni sbb injured maybe.

@9n0L4
betul jgk kan? pandai jaa. huhu..

@Cik Nur
semua tu first time cikna dgr. huhu.. mengarut je tu.

CikNana said... [Reply]

kalau kami kan dulu kami cakap ada org minat bah tu..:)

Mrs Velentine said... [Reply]

dlu masa sekolah bila ada benda ni kat kuku..ramai yg cakap ada org minat..kalau banyak maka banyklah peminat..hehe

are_lin@yu said... [Reply]

heehe pnh dgr jgk..ada pkwe or mkwe pn pnh..hihi..yg ayu pnh dgr 1 lg kurang sayur..hihi.tp dot putih ni xpnh jd lg..hihi

Karukord Jagau's said... [Reply]

aku pun heran...apa psl panggil bunga kuku....heheheee

jaakechik said... [Reply]

bila tgk entry chic na ni, jaa terus check kuku jaa...kot2 ada bunga...hehe... betul! lama dah xde bunga kuku... dulu2 ada laa.... hihi...

p/s : jaa pun x sabar nk detim, xper ler...kira jadi 9hb ni, kita bertiga jer ok. set!

jaakechik said... [Reply]

bertiga (jaa, china dan cikji) heeeee.....

Nyue said... [Reply]

bunga kuku biasa nyerr..xde apa2 pon..bnyk mitos je..tp kuku nyue xpernah ad benda tu...kenapa yea??

Deqla manjew said... [Reply]

deqla dok telek2 je kuku deqla ni haa...xde pun dot tu...ala, mitos jek kan...

iiima ❥ said... [Reply]

kita ada satu hehe org ckp belah kanan orang suka belah kiri org benci..

Encik H said... [Reply]

first!!! hip hip hooray!!

putih kat kuku dia panggil bunga kuku, sebab bentuknya macam kelopak bunga..mengikut kajian kat burma, bunga kuku tu terjadi bila kita banyak minum susu..chic na kan banyak minum susu, jadi masa minum tu mungkin susu tumpah sikit2 and kena kat kuku..so susu tu meresap and lama2 jadi bunga kuku..sekiyan..

BERT said... [Reply]

baru tau pasal bunga kuku ni hehe.. ntah saya tade plak.. tp penah tgk la kawan2 ada bunga kuku ni hehe

9n0L4 said... [Reply]

huhu. paling tak menahan sekali mitos yang ade org minat, secret admirer tu. :P

Chic Na said... [Reply]

@Encik H
H selenga!!!

@9n0L4
tau takpe. wat kelakar je. huhuhu..

wan nurul hezrina said... [Reply]

aahlah cik naa.dulukan banyak kat kuku nurul nie hah..skang dah takder..tak perasan bila ilangnyer..

Jna marcello said... [Reply]

wahh~! baru na taw hehehehe klau x selama ni mg na xpernah pedulik..td cek2 ade bnyk bunga kuku na heheheh NICE ENTRY!

Cik Kay Jue said... [Reply]

ckj pun masih keliru ttg ni... macam2 la...

NIA SI DRUMSTICK said... [Reply]

haha..ms kecik2 kwn kt penah ckp, ade org minat..cehh..trus bunga2 at..ahahaha

cik nana said... [Reply]

dulu kecik2 selalu jugak da bunga kuku. dulu dgr org ckp ad bunga kuku maknanya ad org suka. klu ad 5 bunga kuku skaligus, ad 5 org lah minat. giteww. hahaha mitos2..

C'Jai said... [Reply]

heheeeee...bunga kuku...berseri kuku bila dia ada...hihi...

bunga kuku ni terjadi bukan disebabkan kekurangan zink kalo xsilap...;) ...

-meeSUPERGIRL- said... [Reply]

mase kecik2 mum ckp tu maknenyee kuraang vitamin ...

Aine Ainun said... [Reply]

dulukan mase kekecik selalu sgt dok merenung dot kat kuku ni tau...
org kate ade maksudnya...
kata itu la inila...

tp kesimpulannya,
rase berseri2 kuku kan=)

Fendy said... [Reply]

dulu memang ada....skrg dah hilang...

Pykaa Pdott said... [Reply]

pyka ada blah kiri , perrgghh ramai musuh rupanya . haha :p

Eiqa Almond said... [Reply]

Masa sekolah dulu selalu ade putih tu sekarang dah besar jarangg sangat2x daa.

Cik Aini said... [Reply]

mmg kebanyakan pgge bunga kuku..kat tmp ai pun bunga kuku..kalo dulu2 tetiba ada bunga kuku ni kan,trs terpikir ish masalah byk nih..masalah apa eh yg byk tetiba naik bunga kuku sbb ms tu kononnya bunga kuku ni jd sbb masalah byk.hahaha ntah apa2 kan..tp skang dah x penah lak naik bunga kuku nih padahal rsnya byk gak masalah nih..mitos ni mmg x leh pakai lah mcm ni kan :)

erkk..kalo sbb nk kawin best la cikna..abis ai xdak bunga kuku lmbat lg lah nk kawin..
wawahh...cikna dh nmk kawin.hahahaha larikkkk

Chic Na said... [Reply]

@Jna marcello
ramai peminat tu na. huhu..

@Aine Ainun
btul AA. suka lak nengoknya. ;)

@Cik Aini
yg masalah tu mmg tak logik langsung.
oitt.. sebelum lari tu meh nak pelangkung dulu. hahaha..

Chic Na said... [Reply]

@aisya
tu la cam tak sesuai panggil bunga kuku. tak saintifik langsung. err kurang air? info baru ni. ;)

QasehnyaRania said... [Reply]

selalu panggil bunga kuku jw
mornink cikna..
dah sarapan ke?

Yana Libra said... [Reply]

dulu masa skolah je sy ade..pastud ah xde..

mgkn chic na kena makan supplemen?

Anisa Anuar said... [Reply]

pernah dgr jgk pasal tu..

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

hai chic na dok telek lagi ker bunga kuku tu ekekeke

salam jummat :-)

Aien Alien said... [Reply]

mende alah ni kita tak panggil bunga kuku...kita panggil bulan..sbb kadang2 macam bulan sabit munculnya. haha. orang kata kurang zat dalam badan itu yg timbul... :D

Bitt (doubeIS) said... [Reply]

alamak saya pon banyak di kuku...
salam kenal u :)

cik mun said... [Reply]

ooo..name die bunga kuku rupenye..xpenah tau pun

Miss Volvo said... [Reply]

heyyy kite pn pena blog psl ni hihihi

aLamS LegacY said... [Reply]

arggghh....kat kuku kita da bunga...

Nadia Elena said... [Reply]

bagusnya mama cik na jaga kesihatan anak-anaknya yang tersayang. tapi best ke makan tawar? hikss~

Che Rosliza Che mat said... [Reply]

setahu sis itu penyakit kuku kikiki

CV. CIPI Group said... [Reply]

:-) Yang terpenting selalu jaga kesehatan teruatama kesehatan hati xixixixixix
salam kenal yaa

jaakechik said... [Reply]

td dah jumpa yg lain next week kita bertiga lak yer...hihi....

shiyda said... [Reply]

a'ah la , kenapa panggil bunga ? haha

man said... [Reply]

bunga kuku..ye..br th

si robot comel said... [Reply]

kwn2 dulu cakap tu tanda ada org admire kat kita, haha.

oh baru tahu kenapa ia terjadi.

budak coklat said... [Reply]

hohoho ada orang minat :D

Jna marcello said... [Reply]

new entry pls hahahaha :D*gurau

jaakechik said... [Reply]

chic na ke KL ke kemana ni?

trah zain said... [Reply]

part asam tu mmg xleh trima, ada ke patot mencemarkan dunia sains,,haish..

Chic Na said... [Reply]

@Nadia Elena
used to it kot sbb dr kecik trained mcm tu. :)

@trah zain
tau takpe trah. jom kita create nama baru. huhu..

Miss BaNu said... [Reply]

mcm2 mitos ade hehehe

lelamaisara said... [Reply]

hahahhaa..ha ah ek cik na..tak mcm bunga pon kan....

ermmm..menarik la n3 ni...suke la....
dulu selau la ade kat kuku ni...sekarang mcm dah tak pernah ade je....

BlueiceButterfly said... [Reply]

eh2..sy pun da jgak..hehe

Arina Shamsul said... [Reply]

10 kuku mama ada bunga kuku dear..apakah?

hahaha.

Cikgu Ma said... [Reply]

bunga kuku tu...

wan nurul hezrina said... [Reply]

dulu masa lum kawen ada pas kawen ilang,huhu

QasehnyaRania said... [Reply]

tgh belek kuku ni.. alhamdulillah dah tak da bunga kuku.. hihi

selamat malam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com