Thursday, 29 November 2012

Gerhana Bulan Penumbra

Assalamualaikum

Sape tengok gerhana bulan penumbra tadi? Memang tak nampak sangat dengan mata kasar. Tapi bulan sangat cantik. Subhanallah.


Gerhana bulan berlaku apabila bulan memasuki ke dalam kawasan bayang-bayang bumi di angkasa. Bayang-bayang ini berada berlawanan arah daripada matahari. Oleh kerana itu gerhana bulan hanya akan berlaku ketika bulan purnama.

Bayang2 bumi mempunyai dua bahagian. (Refer pict atas) Bulatan merah di tengah dinamakan kawasan bayang2 umbra, manakala bulatan kelabu di sekelilingnya digelar bayang2 penumbra. Sebab tu ia digelar Gerhana Bulan Penumbra. Secara amnya, bayang2 umbra jauh lebih gelap berbanding dengan penumbra. Sumber

Gerhana Bulan Penumbra 28 Nov 2012 - Sumber Sumber

# Mode: Talking to the moon.
  I'm glad to see you again, beautiful moon. Please stay.

# Takziah untuk Nurul sekeluarga atas pemergian ayah tercinta. 
  Al-Fatihah.


45 comments:

Si Matatajam said... [Reply]

Subhanallah...akak x tengok tadi..ruginya,..

Si Matatajam said... [Reply]

Done Fear Factor..

Si Matatajam said... [Reply]

Done Nespray..

Encik H said... [Reply]

H ada tengok bulan malam tadi..itu pun masa tengah masak la..memang betul2 cantik..tapi yg gerhana tu rasanya H x tengok..kot..

Cik Aini said... [Reply]

kalo lah bulan tu boleh stay kan.huhu boleh bygkan betapa indahnya even x melihat smlm :)

pg td bgn kuar kj awal lbh krg jam 6 pg kan..bulan mengambang penuh warna seakan2 kuning..sgt cantik :)

intanfirdaus247 said... [Reply]

Allah Maha Besar..kak intan x tengok tadi

Shalee Abdul said... [Reply]

teringat masa belajar psl gerhana bulan kat skola hihi seronok je :P

Mrs Velentine said... [Reply]

AKAK PUN TAK TENGOK

Mrs Velentine said... [Reply]

DONE NESTUM

Dayana Bahar said... [Reply]

Pagi ni ker... huhu or smlm..terlepaslh...

Nyue said... [Reply]

nyue pon xtgk....

Deqla manjew said... [Reply]

ruginyeee... x tgk pun... kat mana2 pun ada ke??

aku HaniAsyira said... [Reply]

tak perasan pun masa tu cikna.. terlepas lah nampaknya

dya bunga said... [Reply]

dya tgh...mmg cntik

CikNana said... [Reply]

ala..tiada pula tetengok tau..

Miza Yusof said... [Reply]

subhanallah.

Miss Zahirah said... [Reply]

subhanallah..
mmg cantik rugi x dpt tgk..

Cinta Misteri said... [Reply]

Subhanallah. CiM tengok smalam, tp tk brapa jelas sbb awan mendung baru lepas hujan lebat seharian.

izan mama mia said... [Reply]

xtengok laa cikna..sbb senggugut nak dtg bulan hikhik

Kesuma Angsana said... [Reply]

tgh busy x dan lah

محمد رازيق said... [Reply]

tak tgk pun kak na. huhu. apepun tq sharing info. hehe

syiela said... [Reply]

ruginya tak tengok pun

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

xtgk pun :( lgipun duk dlm hostel n if nk keluar tgk kena turun bawah.. dkt ngn guard lak tu..

Cik Nur said... [Reply]

Nur ingatkan malam niiiiiii..!
Tak dapat tgkkkkk...


Alfatihah....

Solehah Shamsuddin said... [Reply]

Ala, malam tadi ke?xdapat tengok :(

aisya said... [Reply]

ala.. nk tgk.. huhu..

p/s : salam takziah jugak..

Chic Na said... [Reply]

@Si Matatajam
thanks. tak nampak sgt pun kak. cuma bulan sgt cantik. :)

@Encik H
kan.. cantik sangat. H masak tepi tingkap ke? ayunya. hikhik..

@Cik Aini
aah bulan mengambang. terang je cahaya. awainya p keja ai. ;)

@Dayana Bahar
malam tadi kak. ;)

@Deqla manjew
yela deqla. walaupun kita jauh tp kita tetap memandang bulan yg sama. hehe..

@Cik Nur
laaa.. melepas sudah. lupa nak gitau nur semalam. huhu..

@aisya
tgk pict tu jelah aisya. huhu..

Jna marcello said... [Reply]

Al-fatihah utk bapa kawan awk.


Alaa nape Na xdpt tgkk bulan tu ;c

Encik H said... [Reply]

errr..time masak memang la kena bukak pintu, bukak tingkap..biar bau masakan tu x terperangkap kat dapur..#_#

Nadia Elena said... [Reply]

sblm ni pernah ada pengalaman tunggu gerhana bulan sampai nak dekat 2 jam..pastu zzzzz... =D

Payeh Kuced said... [Reply]

ala.. x tau pon ada gerhana ni :'(

sy Dato' Perdana's student.. hee..

Cik Yaya said... [Reply]

segala ciptaanNYA indah dan cntik2 belaka..kan..=)

alfatihah jg....

Tinta Lana said... [Reply]

Salam.

Tak sempat nak tgk cikna..dah tumbang ke bantal..

Dua hari training, semput je rasa..huhuu

Cikna apa kabar..lama tak sembg ngan cikna.. jaga diri ea cikna :)

mama aryan said... [Reply]

akak x perasan pun..mesti cantikkan

C'Jai said... [Reply]

terlepas la akak ni rupanya..ada la tadi bace kat FB..tak perasan depa dok citer pasai gerhana..

N.Aima K said... [Reply]

tadi ada perhati bulan..terang je..bulat..

izan mama mia said... [Reply]

memang ramai yg terlepas tgk gerhana bulan...bila lagi yer...

PILOT LOVER said... [Reply]

teringat dulu2 dgn kawan naz beria kiteorg nk ambil pic gerhana bulan ni... hurmm sungguh indah ciptaan Allah... :)

aiNa yaZiD said... [Reply]

Takziah utk kwn kamu...

rugi nya terlepas tgk gerhana bulan. sob sob...ciptaan ALLAH itu mmg indah dan sempurna.. =)

Si Matatajam said... [Reply]

Done cubit2 sini..

Che Rosliza Che mat said... [Reply]

ruginya tak tgk...

azizah :) said... [Reply]

alaaa ada ke.. jijah tak tahu pulak.. ruginya..

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

aduh ruginya.......telepas la

Chic Na said... [Reply]

InshaAllah tahun dpn ada lagik. jgn risau ye semua. ;)

Yana Libra said... [Reply]

laaa, xtau pun ade gerhana..huhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com