Saturday, 17 November 2012

Masak Jom

Assalamualaikum

Masak time.

Kihkihkih.. Gelak dulu sebab resepi ni memang sangat lah simple. Budak darjah 1 pun boleh masak kot. Sesuai utk orang yg suka masak simple2 mcm ChicNa. Hee.. Tapi sedap tau, favret kami sekeluarga. Errr bila la nak terer masak macam CikSu. Hukkk..

Tempe Goreng Kicap
Bahan2:
Tempe (potong dadu)
Kicap manis (secukup rasa)
Bawang merah & bawang putih (nisbah 3:1 -dimayang)
Cili padi (ikut tahap kepedasan masing2 -dipotong)
Garam (ikut tahap kemasinan masing2)

Cara2:
Goreng tempe + garam (ikut tahap kegaringan masing2)
Masuk bawang dan cili. Goreng sampai layu.
Masuk kicap. Goreng hingga kering sket.
Rasa dulu kalau sedap tu setel la. Hihi..

Sebelum ni kitorang suka makan tempe goreng cicah kicap + cili potong je. So kakak ipar ajarkan resepi ni utk lagi mudah & sedap. Huhu.. Actually goreng kicap mcm ni mmg lagi maveles sbb semua rasa terserap dalam tempe. Makan ngan nasi panas. Yummiee.. 

Makan jommm.. J

38 comments:

cikji said... [Reply]

ado nisbah2 nah resepi dio,hihi.

lamo xmakey tempe goreng ikey bilis. sedaknyoooo!

hok kicap jare2 jah makey,blh kiro jugok.

Cik Nur said... [Reply]

Wahhh...Tempe..!
Fabaret Nur nih...!
Cikna macam tahu2 je ciknur tingin nak mkn tempe..

ape lagi cikna. meh pos sikit..hihihih.. :)

tp kan, nur tak pernah cuba lagi masak kicap ni.. nanti nak trylah.. :)

izan mama mia said... [Reply]

a'ah..ciksu mmg terer masak..jom kita g makan kat rumah dia cikna..hahaha...jgn marah ciksu..hihiih....cikna pun rajin masak eks...sayangnya akak nih xmakan tempe....hik...

Chic Na said... [Reply]

@cikji
hihi.. tu sbb mls nk tulih pjg2. tempe sambal tu deh. sdp gak tp cikna allergic ikan bilis. :)

@Cik Nur
ni cikna masak last week kot. huhu.. blk nnti masak k. :)

@izan mama mia
jom pakat p serang umah ciksu. err rajin dlm terpaksa. anak perempuan sulung kan. hikkk..

~didiey~ said... [Reply]

dapnyee...nk ckit :)

Jna marcello said... [Reply]

wahh hebat...ni yg mak mentua sayng hihi

Chic Na said... [Reply]

@~didiey~
dah abis didiey. ;)

@Jna marcello
itu sudah pasti na. :p

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

Sedapnye..
Leh lak chic na suh gelak dlu kt atas tu. *gelakbesar*
Nk try tp mcm susah nk msak ngn rice cooker benda goreng2 nih..

aisya said... [Reply]

en barney peminat tempe tegar.. 6 bulan bg makan tempe saja pun dia tak bosan.. sy pun terjangkit skali suka makan tempe ni.. hehe

etuza said... [Reply]

hahaha kedapatan lah etuza kurang makan tempe, tapi mama sini suka ..sedap tu..

Payeh Kuced said... [Reply]

sedap nyo napok... nati keno try buat ni :)

PILOT LOVER said... [Reply]

naz paling suka makan tempe.. pling best kalau tempe goreng tu..letak depan tv berapa minit then habis...suke3 ^_^

aku HaniAsyira said... [Reply]

ala pak mat tempe, yg mulut senget kepala penyet tuh.. erk... salah tajuk.. lariiiii...

C'Jai said... [Reply]

simple2 pun ni peberet akak chicNa oiiii...:)

Si Matatajam said... [Reply]

Simple tp sodap tu...

Si Matatajam said... [Reply]

Done Nuff

Nesa Wazir said... [Reply]

my fav!! xD

Arina Shamsul said... [Reply]

Sll mama mkn tempe goreng kosong je,tak pernah try lagi masak kicap...

Kalau cikna kata sedap,Lepas ni leh la try..hihihi.

aiNa yaZiD said... [Reply]

tempe ni mmg sedap kan. Masak simple tp sedap. blh pikat hati mak mertua nih. hehehe..=)

Cik Aini said... [Reply]

cikna..
ai x penah mkn tempe..huhu
sedap ka?
fmly pun x penah masak so bila nmpk tempe pun xde lah rs mcm tingin nk mkn..cuba cikna pos ckit kat ai..mesti ai try mkn pnya tmbh2 lg kalo cikna masak sdiri.hehehe

Cikgu Ma said... [Reply]

mcm sedap...tak penah buat lagi..bese buat tempe sambal kering jerr...''

**gambar dengan pegantin..btollah sebelah pegantin pompuan tu saya ^_^

QasehnyaRania said... [Reply]

mna ada cikna..msk utk mkn2 je..
cksu pmnat tempe tegar.dok jb sng dpt sbb byk stok.kt key el tak best sbb balut dengan plastik..

kalau nk lg ghajin cikna buat sambal goreng..
sedappppppp... :)
letak suhun,sayur fucuk,hati,perut,kacang soya,kcg buncis...

Chuu Muqhlis said... [Reply]

erkk., teringin!

9n0L4 said... [Reply]

bukan setakat tempe, daging ke ayam ke ikan ke mesti sedap kalau buat masak kicap. hehe.

Karukord Jagau's said... [Reply]

masak kan sikit tuk aku bulih :)

azizah :) said... [Reply]

tempee!! faverite jijah! teringin nak makan ni.. harus cari kat pasaraya sini nih! n masak resepi ni..

tq yunk!

Ain Dzaya said... [Reply]

benda simpel pun..feveret hati nie...:)

kinara kinatara said... [Reply]

huhu..kina x makan tempe...sebab soya kan?

Deqla manjew said... [Reply]

deqla x mkn tempe cikna...hihi...sedap sgt ke?

are_lin@yu said... [Reply]

ayu xmkn tempe..hihi..cuba2 blh lah..

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

rajin chic na..bertuah nanti bakal suami hikss

Chic Na said... [Reply]

masak tempe je kot. huhu.. kalo nk pikat suami & mertua kena masak best2. heee..

Solehah Shamsuddin said... [Reply]

bestnya tempe ni.pandai chic na masak ye

dya bunga said... [Reply]

yummy.sdpnya

Miss Zahirah said... [Reply]

sedapnyerr.. dh lma x mkn tempe..

wan nurul hezrina said... [Reply]

i like tempe....nyum nyum

seribupilihan said... [Reply]

resepi sadap ni..tak ambil masa yg lama nak disiapkan..thanks for this recipe..:-)

QasehnyaRania said... [Reply]

rindunya nak makan tempe.tempe kl tak sama mcm tempe kat jb..kat jb balut dgn daun.kat sini balut dengan plastik ..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com