Sunday, 2 December 2012

Be Positive

Assalamualaikum

Pernah tak kita sedar betapa seronoknya bila kita berada di kalangan orang sekeliling yg sentiasa berfikiran positif. Bukan positif yg dibuat2 tau tp memang sifat semulajadi. Tak kira la mcmana situasinya pun tp diorang tetap berfikiran positif & sentiasa meluahkan kata2 yg postif. Happy ok! Kita pun akan turut terpengaruh dengan sifat positif diorang tu. Teringin nak jadi orang yg positif tp biasanya kita lebih mudah untuk bersikap negatif berbanding positif. Mungkin sifat semulajadi manusia lebih terdorong ke arah negatif. Sikap negatif datang dari pemikiran negatif yg tercetus dari tindakbalas kepada tingkah laku negatif.  

Tips : Positive Thinking

1- Beri tumpuan kepada apa yg difikirkanAnggota badan kita (termasuk mulut) akan bertindak mengikut apa yg kita fikir sama ada negatif atau positif.

2- Elakkan sikap negatif orang lain mempengaruhi minda kita.
Kurangkan pergaulan dengan orang2 yg sentiasa bersikap negatif.

3- Senaraikan sikap2 diri yg perlu diubah. Yang ni kita boleh mintak bantuan org2 yg rapat dengan kita contohnya ayah, ibu, adik-beradik atau kawan rapat. Sebab diorang mungkin lebih mengenali sikap kita. Berusaha untuk melakukan perubahan.

4- Luangkan sedikit masa untuk membaca atau menulis kata-kata positif. Tanpa kita sedari, sedikit sebanyak kata2 positif tersebut akan menyerap ke dalam jiwa kita.

5- Sentiasa berdoa. Kita hanya lakukan apa yg termampu, selebihnya kita perlulah berdoa kepada Allah utk meminta pertolongan-Nya.

Hopefully kita semua jadi orang yg positif, InshaAllah.
Ingat, cara kita berfikir akan mendorong kpd tindakan kita.
Allah telah menciptakan kita dgn sebaiknya, so apa yg negatif tu pastinya datang dari diri kita sendiri.

Peringatan terutamanya utk diri saya sendiri. Hukkk..

THINK.. DO.. BE.. POSITIVE!

51 comments:

myfirdz said... [Reply]

tension juga hidupkan bila hidup dlm klgn yg sntisa syak wasgka kan.. kita plak la kna usaha positifkn diri..

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

xsuka la hidup dalam keadaan org yg suka syakwasangka kat kita...bikin tensen jer...mmg hidup kena positif supaya kita dapat menikmati kehidupan dalam keadaan aman tenteram...cewahhhhhh ahaks~~~

aisya said... [Reply]

positif itu penting! =)

Cik Aini said... [Reply]

wahhh
nice entry lah cikna :)
jom2..kita mulakan dulu cikna..bila kita bersikap positive,automaticly org sekeliling kita pun akan positive jugak..hope so :)

Jna marcello said... [Reply]

NICE ENTRY~!!
utk Na bila kita berfikiran positive automatically kita akn ade sikap2 yg org suka klau ade fikir yg negative susah utk org dampinggi kita..
*INI HANYA PENDAPAT NA TAW ;)

Si Matatajam said... [Reply]

Peringatan untuk kak M gak..

PILOT LOVER said... [Reply]

naz paling sokong sikap positif..bila di amalkan seriously jiwa rase lebih tenang than before..alhamdullillah :)

cik nana said... [Reply]

yess positif tu paling utama n paling penting. positif dlm ape jua situasi. bila da positif klu ape yg kite buat tak jadi kita akan tetap positif. yeahhh !

etuza said... [Reply]

Amalan positif thinking ni memang bagus ..marilah kita amalkan dan jauhkan sikap buruk sangka..

-meeSUPERGIRL- said... [Reply]

yeah !! betul tuu .. kalau asyik pk negative je mahu senokk otok . haha

intanfirdaus247 said... [Reply]

Salam cikna, maaf baru nak bw..kak intan penuh aktiviti weekend..memang pon, kita kalau duk dgn org yg negative je, kita pon jadi tension tau..so be positive~

Chic Na said... [Reply]

@Wanieys a.k.a IbuQalief
amboi dah macam ucapan menuntut keamanan je wani. huhu.. tp btul tu.

@Jna marcello
u rite dear! cikna setuju 200%. :)

@Cik Aini
InshaAllah ai. hopefully. :)

@cik nana
yeahh.. smgt tau cikna baca komen nana. kelakuan kita adalah hasil dari pemikiran kita.

@-meeSUPERGIRL-
memey senok mee. cannot go. huhu..

Shalee Abdul said... [Reply]

cuba la baca buku law of attraction :) buku tu sgt bgs tau :)

aku HaniAsyira said... [Reply]

tengah positif kan diri ni.. positiffff... keluar kuasa..

intanfirdaus247 said... [Reply]

Cikna, dia pasal ikatan, kepercayaan dan semua la kak intan rasa that movie..sangat touching...tamau citer banyak,citer kena g tengok..first impression tgk mesti akan kata .."eh movie apa ni, mesti x best.." but just wait ...and u can see.....:)

UniMeOw said... [Reply]

yeah!!nak jadi +ve gak...

tapi amat la sukar bila bulan mengambang...Y_Y

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

think +ve...rahsia awet muda....

Cik Yaya said... [Reply]

tu lah yang yaya selalu wat..bila nk fikir buruk kat org je,cepat2 istgfr dan betulkan balik pemikrn tu..just fikir yg elok ttg sesorng atau sesuatu prkra tu..xde la dahi nak berkerut je..haha..;p

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

setuju... positive thinking lead to positive life.. Semua kena positive
ABC (afective, behaviour and cognitive).. sme2 berubah ke arah positif.

Ayumi Comot said... [Reply]

yup....I really hope i could be a positive thinker...tpi mmg susah sikit la kan? btw, never give up! same2 jdi org positiv jom!

Deqla manjew said... [Reply]

yes, always positif...don't think negatif.. cuma 1 jek yg jgn positif.. aids.. hihi.. (erkk ada kaitan ke?? )

are_lin@yu said... [Reply]

ingatan utk ayu jgk cik na ;-)

Tinta Lana said... [Reply]

Assalammualaikum cikna.

Bagus entry cikna ni, menggalakkan orang berfikiran positif.

Memang betul, bila kita dikelilingi orang2 yang positif, kita sendiri pun akan jadi lebih positif. Sebab tu dalam agama, kita disuruh memilih bila berkawan dan bergaul.

Sikap positif tak lahir dengan sendiri.. ia memang kena ada kesedaran dulu dalam diri untuk berubah jadi lebih baik. Niat nak jadi lebih baik dari sebelumnya..tu yg kena tanam dalam diri setiap hari.

Ini lana kongsi skit, tmbahan pada point cikna. Benda ni biasa dah dgr, cuma org tak amalkan..anggap ni sbg pengulangan dan peringatan.

Sebelum tido, selalu amalkan maafkan diri sndiri, keluarga, rkn skerja/skelas. Sebab dlm hidup sharian kita, kita plg bnyk bertemu mreka. So, mcm2 konflik berlaku bila dah slalu bertemu. Jadi, maafkan smua. Beritahu juga pada diri sndiri, kita buat sesuatu utk mencari redha Ilahi. Dan senyum, niatkan nak bgn dgn penuh ceria esok hari. InsyaAllah, jika diizinkanNya, hari esoknya, minda-hati-anggota badan kita bekerja keras utk jadi lebih positif dan lebih baik.. :)

Kesuma Angsana said... [Reply]

yup setuju sgt tu!

syiela said... [Reply]

tak suka bila di kelilingi dengan orang yang bersikap negative...

cuba menjadi positif setiap hari

Nyue said... [Reply]

setuju chicna :))

positif itu penting..huhu..utk kita terus maju kan...hehehhee....

izan mama mia said... [Reply]

yes..positif...insha Allah

Cinta Misteri said... [Reply]

Yup! Must be positive, jgn hiraukn kata2 org yg brbau spt nk menjatuhkn kita. Hanya kita sj tahu kemampuan diri kita.

Aien Alien said... [Reply]

kita pun suka berada dikalangan orang yg positif sebab kita dapat rasakan sendiri aura positif dorang tu berjangkit kat kita...tak banyak pun, sikit pun jadi. haha.


sentiasa positif agar kita melangkah dengan yakin :D

Cik Nur said... [Reply]

sedaya upaya ajar diri berfikiran positif...

tapi tekanan dari pihak lain , buat nur fikir negatiff je..!

tensen lah cikna..bila kebajikan tak di jaga..!

Mrs Velentine said... [Reply]

mmg kena selalu positif batu hidup ni tak tertekan sgt

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

singgah isnin chic na...rasa lemau la hr ni chic na (*__*)

mama aryan said... [Reply]

org selalu sangka oleh org lain,kdg2 nak rasa marah juga..tp lepas tu fikir yg baik2 je la

tq chic na utk peringatan ini

aiNa yaZiD said... [Reply]

yes syg! be positive okay.. byk kn berdoa, smga perasaan kite lbh tenteram. =) insyaAllah. peringatan utk aiNa jga. hehehe.

Dayana Bahar said... [Reply]

Akak perlu fikir positif..... sebab yang negatif selalu bermain di minda... huhu tq info

LYAfrina said... [Reply]

perkongsian yang menarik...
semoga kita sentiasa kna +ve dlm khidupan

Miza Yusof said... [Reply]

Nak syak wasangka atau berfikiran negatif biar bertempat. Kadang rimas juga dengan orang yang macam ni. apa-apa pun set dalam minda supaya berfikiran positif :)

Emma said... [Reply]

setiap kali saya fikirkan 'positif'.. ada seseorang yg akan singgah kat fkiran sy.. dulu dia selalu cakap..

'be positif, thinx positif, so everything akan jd positif r..'

kata2 tu selalu ada dalam otak sy, dan apa2 hal, sy akan cuba dan usaha tuk positifkan diri.. huhuhu...

Chic Na said... [Reply]

@Shalee Abdul
tq awak. kita cari nanti. :)

@Tinta Lana
thanks lana utk point2 tu. mmg betul. selalu buat. wpun bukan salah kita tp bila kita memaafkan kita rasa lebih tenang kan? InshaAllah.

@Emma
harap ingt sampai bebila tau. huhu..

thnx sayang2 semua. :)

cikji said... [Reply]

betul,haruslah berfikiran positif. wlpun kkdg2 hok ngtif mari tp tetap tempis jauh2.

cikeyrah said... [Reply]

betul tue mmg kena fikiran positif . .kekadang kalau asyik pikiran ngatif pun boleh merosakkan segala fikiran kite.

Yana Libra said... [Reply]

Insya'Allah..nak jadi seorang yg positif jugak~ :)

rasanya banyak yg negatif tu mgkn sbb perasaan untuk melindungi diri sendiri kot? huhu~

Miss Zahirah said... [Reply]

selalu wat no 4 ngn 5 tu..
bla tulis sumthing poditif ats krts utk dri sdri rsa mcm smngat hidup!..

trah zain said... [Reply]

must always be surrounded by positive thoughts... (^___^)

nina said... [Reply]

positif itu lebih baikkk..heeeee

mia izzati said... [Reply]

kekadang negetif tu takleh lari heheh...

9n0L4 said... [Reply]

bykkan juge bace buku ilmiah bermotivasi. mmg mujarab. :)

azizah :) said... [Reply]

positif tiap2 hari baru hidup lebih tenang.. InsyaAllah..

~didiey~ said... [Reply]

insyaALLAH :) thanx chic na

lelamaisara said... [Reply]

kalu sentiasa berpikiran positif hidup akan tenang aje kan...:)

C'Jai said... [Reply]

peringatan untuk diri akak juga..terima kasih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com