Saturday, 8 December 2012

Dot Dot Dot

Assalamualaikum

Selamat pagi kawan2. Happy weekend. 

Pagi semalam tengah syok tweet2 ngan Nur, Nani & Dya tetiba SIL ajak membaking. Okeh, on. Tau tak kitorang buat apa? Setelah bertungkus lumus membaking maka siap lah apam polkadot. Huhu.. Dah lama SIL plan nak buat sebenarnya tp selalu je tak sempat. Time cuti sekolah panjang ni baru la berjaya buat. Tu pun jenuh dok memujuk potet yg sibuk nak mengacau.

First trial. Huhu..

1. Adunan yg dah dimasukkan dalam piping bag.
Buat 3 kaler je purple, kuning & hijau.
2. Letak inti peanut butter sebab takde filling lain. Huhu..
3. Dah siap cover & buat dot2. ChicNa punye,
siap ada signature lagi. N boleh, Z pun boleh. 
4. Siap kukus. Tak cantik sangat. Surface tak smooth
sbb banyak lubang2 udara. Tp okla. ;)

SIL ambik resepi dr internet tp tak sure sumbernya. ChicNa share ye.

Pukul 2 biji telur dengan 1 cawan gula castor sampai kembang. Masuk 2 cawan tepung naik sendiri (diayak) sedikit demi sedikit berselang-seli dengan 1 cawan susu segarMasuk 1 sudu kecil esen vanilla + 1 sudu teh ovalette. Pukul sehingga kembang & gebu. Bahagi2 kan utk buat coloring. Pipe dalam paper cup yg dialas. Pipe separuh cup, masuk filling pastu pipe lg sampai penuh. Buat dot2, pastu kukus lebih kurang 10-15 minit.

Simple je tp ChicNa tak makan sebab masuk telur so tak tau rasa dia camne. Tapi adik cakap sedap. Korang cuba sendiri la kalau nak tau rasa dia camne. Huhu..

Cuba teka ni apa? Sape betul dia cantik atau handsome. Hikhik..

59 comments:

Ayuni said... [Reply]

rajinnye baking....

• deΔr MΔRDIHΔH• said... [Reply]

Wah rajinya, saya ingat nak cuba tapi tak pandai :(

QasehnyaRania said... [Reply]

morning ;D
ghajin cikna n sis
ciksu dari hari tu nak buat dot2 ni..sampai sekarang tak terbuat lagi..
adoyai ..
pos sikit, boleh?

cikeyrah said... [Reply]

waaa . .sedapnye . . ape bnda tue ea yg gmbr bawah sekali tue . .senduk ke hehheheh

Cik Aini said... [Reply]

wow..
cantiknya cikna..syabas yooo!
eh apasal cikna x makan kalo ada telur?pantang eh?
ai malas la nk buat2 tu suma.tgn ai xde seni..cikna pos la ckit kat ai sni..nk address x?hahahhaa

**ermm..ai rs pisau pemotong kek kot.hihihi

Jna marcello said... [Reply]

Chic Na ni pandaii je buat makanan yg kiut miut kan?
mcm Chic Na ;D

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

Patutla menyepi.. Hehe.. Senyap je.. Hee.. Mesti sdp sbb filing peanut butter :)

Nyue said... [Reply]

cantiklah chicna..ehehehe...rajinnnyerrr

miza yusof said... [Reply]

sedap dan cantik :)
rajin betul chic na :)

Aien Alien said... [Reply]

lama tak makan apam polkadot tu. hehe.

adakah itu pisau potong kek? ataupun sejenis spatula? hehe

chemay said... [Reply]

chemay dari haritu teringin nak buat apam polkadot ni tau.
tapi selalu tak sempatt.
ada aje keje nye.
ish3

hmm senduk kot?

intanfirdaus247 said... [Reply]

Cikna, segaknya apm polka dot cikna wat ....nak makan pon cayang tau! huhuhu...errr...yg bawah tu mungkin bentuk binatang kot..kucing kot..ker salah? haha

cikji said... [Reply]

Cikji 2x wat gonih tp xjd.pahtu cikji xwat lor doh laaa. Frust molep pdhal sbutir2 ikut cara2 dio.hukhuk

Cik Nur said... [Reply]

comeinyaaa..!!
eh yang pic last tuuu....
senduk eh...?

Dkna Abza said... [Reply]

Sedap mata memandang pasti sedap rasanya

Che Rosliza Che mat said... [Reply]

rajinnya....mesti sedap...

Steffany Daph said... [Reply]

masa cuti ni lah sesuai membuat benda2 cam tu (: wuuhh..nampak menyelerakan

Cikgu Ma said... [Reply]

tak penah makan lagi apam polka ni...


gambar bawah tu...pisau pemotong kek ea?

Dayana Bahar said... [Reply]

akak pun dah lama tak membaking hehe mood malas datang bertandang hehe

izan mama mia said... [Reply]

menhadi sungguh tangan seni cikna yer,..itu apa yer...lain macam jer bentuknyer

mama aryan said... [Reply]

Cantik dot dot tu..akak tak penah buat.

Apa tu?...x dpt akak nak teka

izan mama mia said... [Reply]

xleh nak jerit kat sebelah...
p/s....nak..nak rasmi dl boleh hello kitty..haha

-meeSUPERGIRL- said... [Reply]

aummm dapnyeee ... tu sudu kanak2 ? hahahaha

cik nana said... [Reply]

apam polkadot dot dot comel. cikna buat la plak yg corak ladybird tuuuu...

ieda said... [Reply]

cantik2 ..
rajin adik buat !

azizah :) said... [Reply]

jijah pernah buat sekali je tapi tak jadi sebab pejung/keras.. terus fedup nak buat lagi..hhee

cikna punya comey.. jeles pandai buat..

~didiey~ said... [Reply]

selalu jugak nmpk..tp xpernah mkn...

Chic Na said... [Reply]

cikna tolong je. SIL yg buat. huhu..

~didiey~ said... [Reply]

sedap x????nnt kalau nmpk jual kt mana2 mcm nk try je..hehe

MystoryPic said... [Reply]

Apam polkadot, saya pun x suka makan ni. Kalau kawan2 bawa ke opis pun saya x makan, sbb tu la saya tak pernah cuba membuat apam ni.

jaakechik said... [Reply]

pandainya chic na! ada lagi x? nak gi amik ni..kikiki...

p/s : erkk amende pic kt bawah tu ek? xkenal pulak jaa.

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

rajin la chic na...kot la nk pos sikit kt qalief muahahaha xmenahan betoi la

Si Matatajam said... [Reply]

Rajinnya buat apam dot2... Hi hi.. Err apa tu yek..tak tau la dear..

Cik Yaya said... [Reply]

wahh cik naa..ok la tu..xpe 2nd wat msti smooth punyer..hehe..yaya pon tringin nk wat apm dot dot ni..tp mls giler nk kene msukkan dlm piping bg lagi..haha.. ;p

Ayumi Comot said... [Reply]

ngeee..kenapa saya tidak serajin kamu dalm bab baking2 ni? huhu

C'Jai said... [Reply]

polkadot gitu..ye chic Na..:)

Cik Kay Jue said... [Reply]

wah comelnyer! hehehe...

deq's qienz said... [Reply]

alahai dot..dot..cikna rajin la.untung la sapa yg dpt mperistrikan cikna nih..hehee

LYAfrina said... [Reply]

kiut-kiut la

aku HaniAsyira said... [Reply]

senduk kucing ke tuh?? hahaha.. kiut nya cikna dan mesti sedap kan

♥ aiNa yaZiD ♥ said... [Reply]

Grrrr.. lapar!! hehehe. comel la apam pokadot ni. Aina nak cuba la nanti. Gud job dear. hehehe

Si Matatajam said... [Reply]

Singgah cubit2 sini..

etuza said... [Reply]

sangat menarik, kreatif. Apa tu bentuk tu..kucing ke tu..
Cik Na etuza sekeluarga baru balik semalam dari Lahad Datu Sabah..tq ke laman Pesona

Mr.Clive said... [Reply]

nak nak nakkk!!hehehe

nak pesan boleh?
sorry la mcm chipsmore. sbb keje.jadi kekadang xterfollow progress kat blog. sorry!

:'(

lelamaisara said... [Reply]

saya pernah gak tolong akak buat apam dot dot ni..buat sendiri tak pernah lagi..nak try la..hehehhehe

eh ape tu cikna ..sudu ke pisau kek tu

Mrs Velentine said... [Reply]

comelnya kek tue

Ain Dzaya said... [Reply]

owh..camtu nak buat rupenya...lepas nie bole jual pulak kan...

ieedaz @ mama_isha said... [Reply]

senduk nasi yer..tak sempat nk main teka2 hehe..
btw cutela senduk nasi ni, kalau dpt kt isha mmg jadi mainan dier ler..hiks

Cinta Misteri said... [Reply]

kek pokadot. kat sini satu balang tue...adalah seratus kot, kalau tak silap RM12-RM15. Tengok pada design laaa ngan ada tu kadangkala ada jem kat dalam.

Catiklah senduk nasi kitty tue :) (hehehe dahtau jawapan)

sal said... [Reply]

teruskn usha membaking..cantik dan tertarik..

Chic Na said... [Reply]

it's ok clive. ;)

dya bunga said... [Reply]

npe xbg dya sikit..dya nk membaking pun xde masa..tersgt2 lah bz..huhu

aisya said... [Reply]

pernah sekali buat apam polkadot.. hehe.. tu pun bila ntah.. huhu

Chic Na said... [Reply]

@Ain Dzaya
takdenya nak jual. cikna tak minat sangat buat apam dot dot ni. huhu..

@Cinta Misteri
murah la camtu kan kak. sbb 100 biji. hihi.. mana aci tgk jawapan dulu kak. hikhik..

@dya bunga
ada masa boleh baking dya. boleh bg cik abg sket. :)

@aisya
kira dah terer la ni ye. ;)

kinara kinatara said... [Reply]

polkadot..huhu..:)

cantik..senduk rupanya..

Deqla manjew said... [Reply]

maybe x dpt teka sbb dah didekatkan gmbor..owh, mesti deqla x dpt jawab.. hahaha..nice sgt dotdotdot..mintak la sikit.. :p

Cinta Misteri said... [Reply]

Dtg tengok pokedot chicna. Ni danish tengah pilih beg skolah. Ada plak beg kaler kali dot dot dot.

wan nurul hezrina said... [Reply]

baking time=)

9n0L4 said... [Reply]

tringinnye nak buat apam polkadot ni. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com