Friday, 1 March 2013

Kukuku

Assalamualaikum. Salam Jumaat kawan-kawan..
Tadi masa nak potong kuku terperasan sesuatu. Flashback jap ke entri Dot Putih. Now bunga kuku tu dah betul2 ada kat hujung kuku, tunggu nak potong je satgi. Entri tu dipublish pada end of Oct, harini dah masuk Mac. So lebih kurang 4 bulan jugak la bunga kuku tu nak hilang. Means, kuku CikNa ambik masa lebih kurang 4 bulan untuk tumbuh semula sepenuhnya (in case kalau kuku tercabut la kan tapi mintak2 tak la) Hihi.. Bagus jugak ada bunga kuku ni boleh buat eksperimen.
Cer baca info di bawah :
Kuku tumbuh dari bahagian lapisan bawah epidermis yang dipanggil nail bed, dimana ia merupakan satu2nya bahagian kuku yang hidup. Kadar pemanjangan & pertumbuhan kuku adalah bergantung kepada panjang tulang jari (paling luar), terminal phalanges. Pada manusia, kuku jari telunjuk tumbuh lebih cepat berbanding kuku jari kelingking dan kuku jari tangan tumbuh empat kali lebih cepat berbanding kuku jari kaki. Kuku manusia tumbuh pada kadar purata 3mm sebulan dan memerlukan masa 3-6 bulan untuk tumbuh semula sepenuhnya berbanding kuku kaki yang memerlukan masa 12-18 bulan. Kadar pertumbuhan kuku sebenar adalah bergantung kepada umur, jantina, suhu badan, diet dan keturunan. - Wiki
Empat bulan tu normal la kan, tak cepat & tak lambat. CikNa memang potong kuku seminggu sekali je. Tu pun takdela panjang sangat. Cuma ada nampak line putih sikit tang kuku terlebih tu. Kadang2 ada jugak time malas, potong 2 minggu sekali. Hehe.. 
Paling seriau potong kuku baby. Pernah potong kuku potet masa baby pastu berdarah. Hukkk.. Serik terus.
Ada sesetengah orang kuku cepat panjang, potong kuku 2 kali seminggu. Korang lak camne? Ada tak yang potong kuku lebih dari 2 kali seminggu, tiap2 hari ke? Hehe.. Over lak. Kalau ada baik korang pi check cepat2 sebelum terlambat. :p

46 comments:

seribupilihan said... [Reply]

saya potong kuku seminggu sekali..sebab kuku pon cepat panjang gak..tu dah kira rajin..klu terlupa 2 minggu sekali..panjang kuku tu nak tunggu dipotong..huhu

Eazy Izzuddin said... [Reply]

seminggu sekali hehe

Deqla manjew said... [Reply]

deqla kerap kot potong kuku sbb cpt panjang...huhu.. baca tajuk entri rasa nk nyanyi lagu dangdut amelina tu jek..

kukuku punya cinta... kukuku punya rindu.... lalalala.... :p

Tinta Lana said... [Reply]

Salam.

Urmm..lana punya kuku jenis cawan,miehehehe, cepat panjang. Potong seminggu sekali dah tentu ada.

Kesuma Angsana said... [Reply]

at least seminggu sekali on friday hehehe

izan mama mia said... [Reply]

seminggu sekali jer cik na...

are_lin@yu said... [Reply]

dulu selalu gigit kuku ja sekarang tak dah..haha

Mrs Velentine said... [Reply]

MV paling terar potong kuku baby..hehe

nea lopah said... [Reply]

penat taip..ilang pulak komen yg tadi. huhu

lelamaisara said... [Reply]

memang seriau nak potong kuku baby..hehehhehe sya kalu potong kuku alesya mase die tido..susah kalu die tak tido..huuu

[PCL] said... [Reply]

salam singgah dari blog QasehRania...., hee rasanya kalau nak cepat panjang kuku tu, kena selalu buag hajat dgn meneran lama skit.. :P

Solehah Shamsuddin said... [Reply]

solehah lak potong kuku dua minggu sekali sbb lmbt panjang kuku solehah ni

Alia Laila said... [Reply]

Alia potong kuku 2 kali seminggu sebab tak suka kuku panjang. Asal naik sikit ja mesti nak kerat.

Miss Volvo said... [Reply]

kite potong kuku setiap hari aisehmenn

Sally Yatiey said... [Reply]

Seminggu sekali kot ;D hehe

Cik Nur™ said... [Reply]

Nur pun seminggu sekali..
kadang2 dua minggu sekali...

ikut keadaan..kalau rasa rimas, nur potong...

nur tak boleh tgk kuku panjang...

Cinta Misteri said... [Reply]

aqil punya kuku mmg cpt panjang sbb.....dia suka berendam dlm air. cerrr chicna check, posibility kuku akn cepat panjang kalau kerap berendm dlm air.

lagi satu si aqil ni..., kalau dia sendiri trsedeng2 nak suruh potong kuku dia, means dia nak main plastecin (playdoh).

nea lopah said... [Reply]

http://nabihahsejutarasa.blogspot.com/2013/02/segmen-follow-sambil-tutup-mata-by-lia.html

anda di tag dlm segmen ini. hehehe

Cheq Kaq said... [Reply]

Cheqkaq potong kuku Dua Minggu sekali..tp anak2 cam cepat la..seminggu kdg2 Dua kali..

NIA SI DRUMSTICK said... [Reply]

ptg kuku tiap ari??sah2 lepas tu xde kuku..tggal jari je.hahaha
nia 2 mggu sekali..

Nastyna said... [Reply]

I everyweek kena potong. Owhh sangat seriau potong kuku si JJ, selalu kena tunggu time dia tidur nyenyak baru dapat, masalahnya dia jarang tdo siang, memalam lak dah kabur2 nak potong nyer. Kuku lebih cepat panjang kalau kurang makan msg, itu dari pemerhatian sekelurga haha.

nea lopah said... [Reply]

Nealopah pun seminggu sekali chic na. hehehe

nea lopah said... [Reply]

Nealopah pun seminggu sekali chic na. hehehe

Yumida Huda said... [Reply]

sy potong 2x seminggu..sy x ske kuku pjg ni..melukakan muka n bende tu...n mudah sakit perut lepas mkn..so...kuku sy olwes pendek

nik ros said... [Reply]

kuku ni mmg cepat jea panjang.1x seminggu jea potong.

nini said... [Reply]

nini pon takut potong kuku baby...hehe

Aine Ainun said... [Reply]

1st time ptg kuku Irfan..luka..
takutnyeee...die nangis pulak...

AA ptg kuku seminggu sekali,
kdg2 belum sampai hari jumaat da rimas,
sebab x suka kuku panjang..

~didiey~ said... [Reply]

didiey potong kuku ikut kerajinan..haha!!! tp kuku akan sentiasa pendek lah..sebab kalau pnjg,nnt kuku kotor.huhu

Si Matatajam said... [Reply]

Akak potong kuku sekali ja seminggu...selalunya mmg ngam2 ja panjang kuku tu ngan hari yg akak potong tu..tak selesa kalau kuku panjang ni..

N.Aima K said... [Reply]

samalah dear..kena ada ptg kuku khas utk baby

trah zain said... [Reply]

kalo pakai inai, mesti tahan lama kan chic na?hehe

the malay male said... [Reply]

lagi bagus klu potong kuku ikut cara nabi .

MaMaRey said... [Reply]

selalu potong sekali seminggu..tak boleh panjang nanti boleh cederakan baby sendiri..lg pun kalau pjg sakit time nak buat kerja dlm rumah

ros_reeza said... [Reply]

eh, tak ingatlah.. hihi.. Asal panjang je kerat.. seminggu sekali jugak kot?...

MystoryPic said... [Reply]

saya yang paling malas adalahhhh potong kuku... sebab lepas potong nak kena asah, kalau tak abis la muka calar pedih sana sini... uhukk

ieda immi said... [Reply]

akak lak setiap kali period , kuku mencanak panjang .. pelik kan ..
sejak kawin jadi macam nie ..
hormonn koot huhu

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

seminggu sekali potong la kuku hehe...a'a potong kuku baby mmg seriau nasib la setakat ni potong kuku qalief ok lg hikss

Etuza Ezawarna said... [Reply]

teringat baby etuza dulu macam tu tau! rindu..

Cik Aini said... [Reply]

aisehhh
dulu ai potong kuku anak sedara ai kan Chikna terpotong isi skit.hahahaha melalak la jwbnya..last smp skrg dh besar pun kalo ai nk potong dia x bg..hehehe

erkk ada masalah x selama bunga kuku tu di kuku Chikna?

mama aryan said... [Reply]

akak potong seminggu sekali je

Akmalina The Great said... [Reply]

Potong kuku ikut sunnah Nabi paling afdhal. Sekaligus dapat pahala. Huhu ^^

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

Nani seminggu sekali.. :) sgt xselesa bile pjg sikit

9n0L4 said... [Reply]

belum pernah lagi potong kuku baby. hehe. tak berani. :)

intanfirdaus247 said... [Reply]

kak intan potong kuku 2 kali seminggu rasanya kot..panjang je potong..kak intan jenis x boleh kuku panjang..rimas..hehe

wan nurul hezrina abd halim said... [Reply]

hari jumaat mesti tgk kuku sendiri n anak2..cepat kuku anak2 panjang

Encik H said... [Reply]

H potong kuku 2 bulan sekali..-_-"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com