Tuesday, 19 March 2013

Cuppa-cakes Yummeh

Assalamualaikum

Baking jommm.. Lama tak membaking.
Ni resepi simple je. Biasala CikNa kalo masak @ baking nak yg simple2 je, nak cepat siap, cepat kemas & cepat boleh makan. Yang penting yummeh. Hehe.. 


Basic Cupcake Yummeh
Panaskan oven dulu 160-180 degree C. Susun cup siap2 atas tray.
Guna mixer, pukul 200g unsalted butter + 1 sudu kecil esen vanilla + 1 cawan gula castor hingga kembang.
Masukkan sebiji telur, pukul sebati. Ulang step ini untuk 2 biji telur lagi. Means kat sini guna 3 biji telur tapi masuk one by one.
2 1/2 cawan tepung naik sendiri dan 1/2 cawan fresh milk (atau susu lain). Masukkan separuh tepung naik sendiri + separuh susu ke dalam adunan, kacau sebati (gunakan spatula). Ulang step ini untuk tepung dan susu yang selebihnya. Sebatikan.
Masukkan *bahan2 tambahan. eg: choc chips, almonds, oreo etc*.
Isikan adunan ke dalam cup. Saiz kek akan kembang dua kali ganda bila dibakar. 
Bakar 10-12 minit.

Butter Cream Yummeh
Guna mixer, pukul seketul unsalted butter hingga lembut.
Masukkan 2 1/2 cawan gula castor sikit2, pukul hingga gula hancur.
Masukkan *pewarna + perisa. eg: mints, strawberry, mocha etc*.
Kalau adunan terlalu pekat, tambahkan 1-2 sudu besar susu.
Pipe atas cupcakes yang telah sejuk tadi. Deco ikut kreativiti masing2.

Taraaaa... Siap!
Best kan resepi basic cupcake ni. Kita boleh modify rasa kek & cream ikut favret kita. Just tambah *bahan2 tambahan, pewarna & perisa*.

Suka tak suka tak suka tak? Hikhik.. Korang cuba la dulu. Actually CikNa belum buat pun lagi. Baru je cilok resepi ni dari Martha Stewart Food & study sikit. Huhu.. Tunggu potet balik nanti baru buat. Rindu nak dengar potet cakap 
"kek chic na sedap, dua kali" (^_^)V Ohh how I miss those moments.

Awak dah makan? :p

59 comments:

Cik Nur™ said... [Reply]

Wahhh..cikna..!
Nanti boleh nur cuba... :)

Tp tggu sihat dulu laa..
Hehehe...

Cakes yummeh eh..
;)

Xsabar2...

Nur xmkn..sbb xlarat..
Cikna jgn marahj nur ye..

[PCL] said... [Reply]

cantik lah Chic Na...blh pcl n mamaD buat kek iku resepi Chic Na plk cuti mggu nih....ni lg satu kehendak Hanis tu...ada2 saja...layankan.

Arina Shamsul said... [Reply]

insyaallah ada masa nanti boleh la try :)

Cik Aini said... [Reply]

adehhhh
ai kalo bab2 ni yg malas sokmo nih.muahahaha

tp ai mcm potet jugakk Chikna..kalo Chikna bg apa pun mesti ai kata "kek Chikna sedap!coklat Chikna sedap (^_^) dua kali!" ngeee

Chikna buat la bagi dekat ai..flisssss

Si Matatajam said... [Reply]

Ingatkan Chic Na dah buat...Anyway nice sharing Chic Na... Buat nanti tayang kat blog tau!

Si Matatajam said... [Reply]

Klik2 untuk Chic Na

Nastyna said... [Reply]

Chic Na, yang jenis ni boleh letak terus atay tray dia atau nak kena pakai muffin tray yg lekuk2 tu? sebab dulu saya pernah try satu resepi ni semua mengalir keluar. huhuhu

nea lopah said... [Reply]

tq share!

ros_reeza said... [Reply]

wah, resepi cupcake.. tapi, ros kurang gemar.. hihi..

CikNa, entry semlam yang Kak Ros letak tu, bukan lagu.. itu luahan perasaan.. hahaha

aTieYusof Family said... [Reply]

suka..suka..
Akak suka.. tapi selalu nya tempah dgn org je..hehe..
nak buat dok reti! tapi pasni boleh belajar buat sndiri...:)

Kesuma Angsana said... [Reply]

tq share. KA pun kalau weekend free2 suka juga buat cupcake ni .. done clik2 juga ye

Chuu Muqhlis said... [Reply]

bestnye. teringin nak buat bende ni sume tp selalu je ttangguh hihi

intanfirdaus247 said... [Reply]

Selamat pagi cikna...:) wah rajinnya dia ...terima kasih bagi resipi2 menarik n....entah bila akak nak buat entahla..hehehe....

Mrs Velentine said... [Reply]

tq share kak MV reti buat kek biasa je yg cream2 ni belum pernah buat

Miss Volvo said... [Reply]

hari tu buat cupcake tak menjadi. tak kembang kenapa eh? tak cukup telo ke?

Carlos Santiago said... [Reply]

waaa... best ni. boleh try buat. hjahahaha

are_lin@yu said... [Reply]

baked mmgbest kan..hihi..time nk mkn lg best..haha

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply]

cikna nak try juga la nanti..tekiu resepi ni tau..sayang cikna hihihi

Aien Alien said... [Reply]

chic na...kalau rajin kita buat. setakat ni bakar kek pisang je yg jadi. kek lain kurang menjadi...tak berapa nak pandai. hhehe

~didiey~ said... [Reply]

didiey rajin beli je cupcakes..ahakss!!!nmpk sgt pemalasnya didiey masuk dapur

lelamaisara said... [Reply]

nak buat la nak buat la....suke nak buat cupcake...

Aine Ainun said... [Reply]

Wahhhh...siap ade resepi lg....

Ckna..pas buat update ye..mst cute..
Lame da saya x baking...heheee

Yumida Huda said... [Reply]

rajinnye cikna
cam sedap pulak
arini sy buat martabak daging berlapis
x brape nk menjdi..msh byk lg blom d mkn...huhu

Solehah Shamsuddin said... [Reply]

wah chic na ske tgk rancangan martha ye.hehe tq share resipi :)

nea lopah said... [Reply]

chic na...nnti share bt muffin plak k? yg simple2 k?

Cik Yaya said... [Reply]

salam cik na =)

cik naaa..tq 4 da recepiii..hee mcm senang..bleh try pasni ^,^

Deqla Manjew said... [Reply]

laa.. ingatkan gmbo betoi.. rupanya sendri lom cuba.. menarik nih... kek cikna sedap.. (up 2 jari) ;p

jaakechik said... [Reply]

ingat chic na dah buat sendiri tadi..huk aloh. buat la chic na... yg chic na meti lagi lawa dekonya ni... chic na kan kreatif... buat laa... plissss....

p/s :dah buat jgn lupa ajak jaa gi try ok...hikhik...

Nur Hidayu Bolia said... [Reply]

uiks.gambor kartun je? hehehe..nanti dah buat kek, upload la gambor..nyum nyum:P

NIA SI DRUMSTICK said... [Reply]

nia da try buat 2x.. tapi..hasil nye??
kenape!!kenape???waaaaa!! *menangesss tengok cupcake keluar dr oven..huhu
dia kembang kejapp..pastu kuncup balik..waaaa

LYAfrina said... [Reply]

huhu.lya rasa klo lya buat msti x jadi..

N.Aima K said... [Reply]

wah!! sedapnyeee

intanfirdaus247 said... [Reply]

Selamat pagii cikna..:)) hope cikna ceria dan happy sokmo..cikna hari n keja? ke cuti? dah lama x rasa cuti hr Jumaat...zaman sekolah di kedah dulu Jumaat Sabtu cuti...kita nyer negeri sama kan cuti weekend

ieda immi said... [Reply]

salam dikk
wahhhh best nie
wish kalau akak pandai buat kan ;)

fieda said... [Reply]

wah...best la chic na pandai buat..

izan mama mia said... [Reply]

cik na....kek cikna best 3 kali,..ehe

nea lopah said... [Reply]

tq chic na. bole cuba muffin pulak nnti.

Mimi Azirah said... [Reply]

sedapnye...nyum nyum

Hunny Kitty said... [Reply]

blogwalking....follow and tag awak kat giveaway...

http://dia-honey.blogspot.com/2013/03/alyaa-najlaa-giveaway.html

NIA SI DRUMSTICK said... [Reply]

xambek yg chic na punye.tp lbeh kurang je bhn2 yg dia gna.smpai org ckp xleh gna tepung naik sndri.kna gna tepung utk wat cupcake tu jgak.

Cheq Kaq said... [Reply]

weeeeehuuuuuu!bila lak nak membaking ni

PILOT LOVER said... [Reply]

comel je cup cakes...hhohoh suke yer... especially flavor coklat... macam thecoklatblog!!..hehe ^_^

nik ros said... [Reply]

teringin nak buat cupcake tapi peralatan tak cukup.hehe

nanieybarnieylurviey said... [Reply]

Boleh try nnti nih!! :) nyum nyum..
Lme x tgk rancangan martha stewart. :)
Lme jgk x ke website die

Azwar Syuhada said... [Reply]

Wahh..Cik NAaaa.. Nak sikit,..Azwa bab nak masak memang payahh sikit.. =p

Chipsmore said... [Reply]

datang cni mkn cupcake.. aduhh.. lapar...

uNa said... [Reply]

waaahh cik na, meh antar sini skit cupcakes tu..

aku HaniAsyira said... [Reply]

tgk pun tahu yummeh nya.. lagi2 cikna buat kan..

Si Matatajam said... [Reply]

Klik2 Nuff utk cik na

cik nana said... [Reply]

Nak buat cupcake tapi tak terbuat2 sampaki sekarang lahai. cikna nanti buatkan potet buatkan lah utk kite sekali. hihi. "kek cikna sedap 3kali lah. hikhik..

9n0L4 said... [Reply]

wahhhhhh. mmg sempoi resepi ni. patut cube. tapi bile? haha.

inche hlovate said... [Reply]

sekarang ni kt umh sewa. kat umh sewa ni takde peralatan huhu.. kalo kat kg boleh juga cuba..

Tinta Lana said... [Reply]

Salam.

Laa..patut cikna buh gmbr katun..belum buat lagik, hehehe

Kita tngu je lah.. kot2 cikna buat, bleh tnjuk sini ^_^

nea lopah said... [Reply]

salam chic na...singgah klik2 en nuff! ingatkan ada n3 baru. hehe

Payeh Kuced said... [Reply]

alahai.. nak buat....

ANISRAHIM said... [Reply]

Perghhh. Mudah! blh buat beniaga ala2 Big Apple ni hehe

aisya said... [Reply]

tunggu cikna buatkan.. :P

mama aryan said... [Reply]

senang nak buat tp...akak belum pernah buat lg,takut tak menjadi

Etuza Ezawarna said... [Reply]

boleh minta ke Chic Na..sedap nya..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
All right reserved by thecoklatblog.blogspot.com copyright@2012 Designed by supergirlshortstory.blogspot.com